Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Sajtóközlemény/hirdetés

Mi az az ínygyulladás, és hogyan lehet kezelni? (x)

2019.09.13. 14:05 | szerző: hirdetés (x) | kategória: Sajtóközlemény/hirdetés

Az ínygyulladással minden ember találkozik az élete során. Vannak, akiknél enyhébb megjelenési formában jelentkezik, míg másoknál intenzív tüneteket produkál. Ezért fontos, hogy már az első jeleknél keressünk fel egy fogorvost, aki segít az ínygyulladás kezelésében.

Természetesen az első és legfontosabb teendő az ínygyulladás megelőzése. Szerencsére ez nem igényel semmilyen extra és bonyolult procedúrát, elég a megfelelő és helyes szájápolás.

Mi az az ínygyulladás, és hogyan lehet kezelni? (x)

Hogyan alakul ki az ínygyulladás?
Mint a legtöbb betegség, szépen lassan, fokozatosan alakul ki, aminek a kezdeti tünetei a pirosabb, vörösebb, duzzadt, érintésre érzékeny íny, majd az ínyvérzés. Ezekre az emberek jelentős része csak legyint, hogy majd elmúlik magától. Pedig nem fog, mivel könnyen odáig fajulhat a megfelelő kezelés híján, hogy a fogak meglazulnak, majd szép sorban kiesnek.

Az első lépés a kialakuláshoz az elhanyagolt szájhigiénia. Először talán csak 1 fogmosás hiányzik, majd akár mindkettő. Ebből adódóan kialakul a fogakon egy filmréteg alakul ki, amit csak dentális plakknak hívnak, ami rendkívül kedvező talajt nyújt a káros baktériumoknak. Ez már elegendő ahhoz, hogy elinduljon az ínygyulladás.

A plakk vastagodásával egyre több baktérium kap helyet benne, ami pedig irritálja az ínyt, így az a gyulladásához vezet. Ebből alakul ki a fogkő is, ami a kikristályosodott plakk, ami szintén irritálja az ínyt. Akad olyan is, amikor az ínygyulladás tünetmentes a hordozója számára, de egy fogorvos azonnal észreveszi az árulkodó jeleket.

Hogyan előzhető meg, illetve kezelhető az ínygyulladás?
Maga a visszafordítás nem igényel speciális feladatokat, de ezt minden esetben a fogorvos kell, hogy megszabja a páciens számára. Enyhe gyulladás esetében a helyes fogápolás visszaállítása az elsődleges. A fogkő eltávolítása és a fogak polírozása után általában elegendő, ha lelkiismertesen tiszítjuk a fogakat. Így megindul a regeneráció, amit különböző, célirányosan kifejlesztett gélek használatával is kiegészíthetünk.

Ha túlzottan elhanyagolta valaki a fogápolást, akkor nem ritka, hogy a fogaknál gennyes tasakok alakulnak ki, ami más eljárást von maga után. Itt nem elegendő a fogak megtisztítása, az csak az első lépés, amit több más kezelés követ majd.

Az ínygyulladás legjobb gyógymódja a megelőzés. Ezt napi kétszeri fogmosással lehet kezdeni, de erősen javasolt a fogselyem és egyéb fogköztisztítók használata is. Ez akkor praktikus, ha korona vagy híd fogpótlás van, vagy pedig szabálytalanul helyezkednek el a fogak.

Emellett a rendszeres fogorvosi kontroll is elengedhetetlen, sőt a rendszeres fogkőeltávolítás is hatékonyan segít a megelőzésben. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló