25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Játékhírek

Böngészőben futó Xbox Cloud Gamingen dolgozik a Microsoft

Leginkább azért, hogy iPhone-okon is lehessen az Xbox Game Pass játékaival.

Írta: Dino

Böngészőben futó Xbox Cloud Gamingen dolgozik a Microsoft

A Microsoftnál is van streamelős játékszolgáltatás, méghozzá az xCloud - avagy teljes nevén Xbox Cloud Gaming -, amely tavaly szeptember közepe óta érhető el Android rendszert futtató telefonokra és tabletekre. És ha minden jól megy, előbb-utóbb az Apple kütyüin is használható lesz, azonban ehhez még további fejlesztésekre van szüksége a redmondiaknak.

Az Apple nemrég ugyanis megújította az App Store-ba kerülő alkalmazásokra vonatkozó szabályozást, ami a Microsoft streaming szolgáltatását csak úgy tenné lehetővé, ha minden egyes játék külön appként kerülne be az iOS-es áruházba. Ez pedig értelmetlenül nagy extra munkát jelentene, és a felhasználók számára is túl sok macerát jelentene.

A Microsoftnál így aztán inkább azon kezdtek el dolgozni, hogy böngészőben is futtatható legyen az xCloud, ezzel ugyanis teljesen kikerülhető lenne az App Store, az iPhone-t és iPadet használók pedig egyszerűen csak megnyitnának egy Chrome-ot a készülékükön, és azon keresztül játszhatanának.

Böngészőben futó Xbox Cloud Gamingen dolgozik a Microsoft

A The Verge értesülései szerint jelenleg a funkció belső tesztje folyik, ami ha sikerrel zárul, a nagyközönség számára is elérhetővé teszik a szolgáltatást. Ha igazak a hírek, akkor amúgy a Windows 10-es Xbox alkalmazásba is beépítik majd ezt a web alapú megoldást.

Az Xbox Cloud Gaming az Xbox Game Pass Ultimate előfizetők számára ingyenesen használható, és ahogy említettük, androidos készüléken teszi lehetővé az aktuális játékkönyvtár elérését. A felhőben amúgy jelenleg Xbox Series S blade hardvereken futnak a játékok, de a hírek szerint az év során Series X-re tervezik cserélni. Ez utóbbi ugyanis egyszerre akár négy XSS játékmenetet is ki tud szolgálni.

És ha valakiben esetleg felmerült volna az az eretnekségnek tűnő kérdés, hogy vajon ezzel a PlayStation böngészőjében is elérhetővé válnak-e az Xbox Game Pass játékok, annak az a válasz, hogy valószínűleg nem. Jelenleg ugyanis úgy néz ki, hogy csak Chromium alapú böngészőket (pl. Google Chrome, Microsoft Edge) támogat az xCloud.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!