25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Játékhírek

Midnight Suns egyetlen nap alatt egy haldokló rajongóért

Megható történet látott napvilágot a Firaxisról és egy halálos beteg rajongóról.

Írta: GeryG

A GamesIndustry.biz magazinban jelent meg az a történet, amely most épp körbejárja a közösségi médiát, legalábbis annak videojátékos kötődésű szegleteit. A történet a Firaxis stúdióról, a Midnight Sunsról és egy haldokló rajongóról szól.

Luke Wiltshire-t még 14 éves korában diagnosztizálták a rák egy igen súlyos formájával, neuroblastómával. Kilenc éven keresztül küzdött a betegséggel, amely egyben meg is bénította, így egyetlen igazi szórakozása a videojátékok és a Marvel univerzum lett. Ezért is várta tűkön ülve, hogy a Firaxis stúdió elkészüljön új játékával, a Midnight Sunsszal.

Sajnos Luke-kal egy évvel ezelőtt a legrosszabb hírt közölték: minden lehetséges gyógymódot és kezelést kimerítettek, de a betegségére nincs gyógyír, ezért ettől kezdve már csak életvégi ellátásban tudják részesíteni. A fiatalember ekkor három kívánságát adta át a családjának. Az első egy kölyökkutya volt, amelyet az édesanyja tovább nevelhet, ha ő már nem lesz az élők között. A második egy kiadós disznósült volt. A harmadik pedig az, hogy még legyen lehetősége játszani a Midnight Sunsszal.

Utóbbi tűnt a legbonyolultabb kívánságnak, ugyanis a játék akkoriban még nagyon messze volt a kész állapottól. Ráadásul míg Luke Angliában élt, a Firaxis a marylandi Baltimore-ban dolgozott a játékon. A családot Luke betegsége alatt végig a Solving Kid's Cancer alapítvány segítette, ezért a nővére, Claire megkereste őket, hogy tudnak-e bármit tenni a videojátékos kívánság ügyében. Abban mindenki biztos lehetett, hogy a játék hivatalos megjelenését Luke már nem fogja megélni.

Az alapítvány vezetője, Gail Jackson jobb ötlet híján a LinkedIn profilján osztotta meg Luke történetét és kívánságát, ami aztán villámgyorsan virálisan terjedni kezdett. Rengetegen osztották meg a saját hálózatukban, majd az alapítványt sorra keresni kezdték a különböző játékfejlesztők és kiadók.

Köztük a 2K Games is, amely felajánlotta a segítségét. A kiadó felet a Midnight Suns megjelenéséért, ezért a Marvel és a Firaxis csapatával összedugták a fejüket, hogy mit is tehetnének. Mivel a játék még legalább egy évre volt a kiadható állapottól, ezért a fejlesztők őrült munkába kezdtek és kevesebb mint 24 óra alatt összedobták a játék első fejezetét tartalmazó korai változatot. Ezt a 2K közösségi médiáért felelős menedzsere, Asim Tanvir személyesen vitte el Luke otthonába egy laptopon. Amikor Luke megtudta, hogy ki ős mit hozott neki, zokogni kezdett. De Luke nem csak a játékot próbálhatta ki, amelynek stáblistájában tanácsadóként megtalálhatjuk a nevét, hanem videochat formájában a Firaxis, a 2K és a Marvel Games fejlesztőivel is beszélgethetett, akik a játékról meséltek neki.

"A 2K, a Firaxis és a Marvel mindez nem a reklámért, nem a pénzért vagy a személyes elismerésért tette. Csak és kizárólag Luke-ért. Csupán a szívük tisztaságáért tették, ami az emberiség legjobbjait viszi előre. Minden munkájukat és személyes tervüket félretették és keményen dolgoztak azon, hogy végrehajtsák a lehetetlent, lényegében egy vadidegen emberért. Nem túlzás, hogy mindennek a részesének lenni, tényleg megváltoztatott. A szemtanúja lenni, hogy a legjobb emberek abszolút boldogságot, felismerést és elismerést visznek valakinek, aki szinte egész életében láthatatlannak érezhette magát, igazán inspiráló volt." – írta az esetről Gail Jackson.

Luke Wiltshire 2021 novemberében halt meg, mindössze néhány héttel azt követően, hogy lehetősége volt kipróbálni a Midnight Sunst.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Marvel’s Midnight Suns

Platform:

Fejlesztő: Firaxis Games

Kiadó: 2K Games

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés:
2022. december 2. PC, PS5, XSX
2023. május 11. PS4, X1

» Tovább a játék adatlapjára

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!