25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Játékhírek

Több tízezres japán petíció az Assassin’s Creed Shadows ellen

A japánok szeretnék, ha a Ubisoft leállítaná a játék fejlesztését.

Írta: GeryG 25 hozzászólás

Bár a Ubisoft az elmúlt évtizedben valóságos hullámvasutat produkált játékai minőségét tekintve, az azért elmondható a francia kiadóról, hogy okosan reformálta meg néhány éve az Assassin’s Creed sorozatot, amikor az már a mélyponton volt. A franchise soron következő része viszont könnyen az egész széria legnagyobb bukója is lehet, holott a korszak és helyszín miatt rajongók milliói várják már hosszú évek óta.

Az Assassin’s Creed Shadows ugyanis a feudális Japánban játszódik, amely valóban kiváló alap lehet egy remek orvgyilkosos sztorihoz. Csakhogy a Ubisoft több ponton is olyan merész döntést hozott, ami a jelek szerint túl nagy rizikót jelent. Egyfelől ez lesz az első játék, amelyben az egyik főhőst valódi történelmi alakról mintázták. Ez még rendben is lenne, csakhogy ez a történelmi alak Yasuke, a legendás afrikai szamuráj. Világszerte rajongók tömegeinél verte ki ez a biztosítékot, beleértve nem meglepő módon rengeteg japán rajongót is.

A legújabb hírek szerint Japánban néhány hete elindult egy online petíció, amelyben az Assassin’s Creed Shadows fejlesztésének leállítását követelik a Ubisofttól. Eddig a petíciót 30 ezren írták alá. Ám ebben nem is feltétlenül azt kifogásolják, hogy Yasuke, a fekete szamuráj lesz a főhős, hanem azt, miként őt ábrázolják a játékban.

A petíció leírása szerint ugyanis a játék teljes megbecsülést és tiszteletet élvező szamurájként jeleníti meg Yasukét, ezzel pedig sárba tiporják a japán kultúrát és történelmet. Az ugyanis a játékból szerintük nem derül ki, hogy a szamurájok voltaképpen nagy hatalmú urak szolgálói voltak, ez pedig történelmi pontatlanság és tiszteletlenség szerintük, sőt rasszizmusba hajlik.

A Ubisoft egyelőre nem reagált a dologra, habár Yves Guillemot nemrégiben egy interjúban maga is megszólalt a játékot érintő zúgolódások kapcsán. Igaz, ő megvédte a csapatát és az ellen emelt szót, hogy sokan egyenesen a fejlesztőket támadják és becsmérlik az online felületeken, ami szerinte elfogadhatatlan, és arra bíztat minden iparági szereplőt, hogy ők is szólaljanak fel ez ellen.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Dark Archon
Dark Archon [11483]
Sajnos a történet igazán érdekes része - a jelen - csak nagyon apránként halad előre. De nekem tetszett a Mirage is, ez is biztos fog, ha ugyanazt kell csinálni, mint eddig :-)

Szerintem a japánok sem tudják már, hogyan volt az, ami ma már csak legenda. Ubisofték egy másik fordítást olvastak, aztán kész... kb. ennyit a történelmi hitelességekről.

subject17: én max. röhögnék egyet, ha Petőfi mellé négert tennének, de egyébként akár lehetett is volna mellette. Mátyás király mellé meg külön poén lenne.
Baracklekvár
Baracklekvár [1745]
Shreksuke

https://www.facebook.com/photo/?fbid=8962181150459362&set=gm.775115298033074&idorvanity=374764838068124
Aribeth
Aribeth [2511]
Itt nem a tartalomról volt szó, hanem a szereplők összetételéről. Az amerikai filmekben, sorozatokban, játékokban hatalmas hangsúly van azon, hogy azok kellően reprezentatívak legyenek, azaz legyen elég színesbőrű szereplőjük. Ez eddig oké.

Csak épp a jelenlegi lobbik mellett a média megelégszik azzal, hogy a people of color = feketék, esetleg egy-két latino, akkor is, ha a sztori a modern időkben játszódik egy kozmopolita jenki városban. Ritkább, hogy felbukkan egy-egy arab, indián, egyiptomi, perzsa, indiai, ázsiai származású szereplő valamiben. Van feszkó is az ázsiai és fekete csoportok között.

Ebbe a közhangulatba dobták be a japán AC-t.

(Rasszizmus és xenofóbia tekintetében persze a japánokat sem kell félteni.)
Wing
Wing [4595]
> az ázsiaiak amúgy is durván alul vannak reprezentálva a nyugati szórakoztatóipari termékekben

Amivel abszolút semmi gond nincs. Az ázsiai szórakoztatóipari termékekben is durván alul vannak reprezentálva a nyugatiak. Nem teljesen értem, hogy miért lenne tiszte/feladata a nyugati szórakoztatóipari cégeknek afrikai/ázsiai tartalmú kontentet gyártani.
gothmog
gothmog [4969]
Elöljáróban: nem "antiszemita szájízű" vitát szeretnék generálni, inkább csak "helyre tennék" pár dolgot, ha lehet.

Nem tudom, honnan vetted pontosan ezt az "Aba Sámuel zsidó származású király" dolgot... Illetve, oké, az Aba nemzetségről feltételezik, hogy esetleg kazár (azon belül kabar) eredetű, s az tudott, hogy a kazárok közül a legfelsőbb/uralkodói elit felvette valamikor a zsidó vallást. (Bát valószínűleg nem "őszintén/lelkesedésből", hanem színleg/politikai okokból, ugyanis a keresztény és az iszlám térítők is elég erőszakosan "nyomultak" rájuk, s hogy elkerüljék mindkét - számukra ellenszenves - lehetőséget, a két másik vallás által megtűrt, ám akkoriban csak jelentéktelen kis "könyves vallásnak" számító zsidó hitet választották. Hogy ez azután komolyra fordult-e vagy megmaradtak a régi hit esetleg néhány zsidó elemmel "színezett" valamilyen változatánál, az már - legjobb tudomásom szerint - nem ismert.)

Ám, ha a fenti verzió igaz (azaz Aba Sámuel felmenői között voltak hivatalosan zsidó hitűnek számító személyek), zsidó SZÁRMAZÁSÚnak akkor is kicsit meredek mondani***, mint ahogy az is meredek feltételezés, hogy még a trónra kerülése idején is esetleg zsidó hitet követett volna, s így zsidó királyként vonult volna be a történelembe. (Több közvetett és közvetlen forrás/ismeret arra utal, hogy maga Aba Sámuel keresztény hitű volt.)

***Megvan az Aba nemzetség archeogenetikai vizsgálata. Ismerem az eredményeket (ismerem a projekten dolgozó genetikusokat), de mivel még publikálatlan adatokról van szó, nyilván nem lenne etikus, ha bármit is mondanék róluk. Mindenesetre a genetikai eredmények egészen másfelé (nem a Közel-Keletre) mutatnak.

Azt csak érdekességként jegyezném meg, hogy a nevek sem jelentenek ebből a szempontból semmit. Az avaroknak (a Kaganátus legutolsó időszakában) volt pl. Ábrahám kagánja, akit nem azért hívtak így, mert zsidó (vallású) lett volna. Egyszerűen annyi történt, hogy amikor a kaganátus behódolt a frankoknak, akkor az avar vezetők egyúttal meg is keresztelkedtek, s ilyen bibliai neveket kaptak a keresztségben.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (25 db)