25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Több tízezres japán petíció az Assassin’s Creed Shadows ellen [hozzászólások]

Kapcsolódó tartalom: Több tízezres japán petíció az Assassin’s Creed Shadows ellen
A japánok szeretnék, ha a Ubisoft leállítaná a játék fejlesztését.

Dark Archon
#25 Dark Archon [11483]
Sajnos a történet igazán érdekes része - a jelen - csak nagyon apránként halad előre. De nekem tetszett a Mirage is, ez is biztos fog, ha ugyanazt kell csinálni, mint eddig

Szerintem a japánok sem tudják már, hogyan volt az, ami ma már csak legenda. Ubisofték egy másik fordítást olvastak, aztán kész... kb. ennyit a történelmi hitelességekről.

subject17: én max. röhögnék egyet, ha Petőfi mellé négert tennének, de egyébként akár lehetett is volna mellette. Mátyás király mellé meg külön poén lenne.

Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 - 16Gb - Windows 10 x64 | BF4: DarkArchonHUN | Canyon Endurace 7

Válasz erre

Előzmény: Aribeth 2024.07.05. 15:36
Baracklekvár
#24 Baracklekvár [1745]
Shreksuke

https://www.facebook.com/photo/?fbid=8962181150459362&set=gm.775115298033074&idorvanity=374764838068124

Válasz erre

Aribeth
#23 Aribeth [2511]
Itt nem a tartalomról volt szó, hanem a szereplők összetételéről. Az amerikai filmekben, sorozatokban, játékokban hatalmas hangsúly van azon, hogy azok kellően reprezentatívak legyenek, azaz legyen elég színesbőrű szereplőjük. Ez eddig oké.

Csak épp a jelenlegi lobbik mellett a média megelégszik azzal, hogy a people of color = feketék, esetleg egy-két latino, akkor is, ha a sztori a modern időkben játszódik egy kozmopolita jenki városban. Ritkább, hogy felbukkan egy-egy arab, indián, egyiptomi, perzsa, indiai, ázsiai származású szereplő valamiben. Van feszkó is az ázsiai és fekete csoportok között.

Ebbe a közhangulatba dobták be a japán AC-t.

(Rasszizmus és xenofóbia tekintetében persze a japánokat sem kell félteni.)

Válasz erre

Előzmény: Wing 2024.07.06. 19:42
Wing
#22 Wing [4595]
> az ázsiaiak amúgy is durván alul vannak reprezentálva a nyugati szórakoztatóipari termékekben

Amivel abszolút semmi gond nincs. Az ázsiai szórakoztatóipari termékekben is durván alul vannak reprezentálva a nyugatiak. Nem teljesen értem, hogy miért lenne tiszte/feladata a nyugati szórakoztatóipari cégeknek afrikai/ázsiai tartalmú kontentet gyártani.

Válasz erre

Előzmény: Aribeth 2024.07.05. 15:36
gothmog
#21 gothmog [4969]
Elöljáróban: nem "antiszemita szájízű" vitát szeretnék generálni, inkább csak "helyre tennék" pár dolgot, ha lehet.

Nem tudom, honnan vetted pontosan ezt az "Aba Sámuel zsidó származású király" dolgot... Illetve, oké, az Aba nemzetségről feltételezik, hogy esetleg kazár (azon belül kabar) eredetű, s az tudott, hogy a kazárok közül a legfelsőbb/uralkodói elit felvette valamikor a zsidó vallást. (Bát valószínűleg nem "őszintén/lelkesedésből", hanem színleg/politikai okokból, ugyanis a keresztény és az iszlám térítők is elég erőszakosan "nyomultak" rájuk, s hogy elkerüljék mindkét - számukra ellenszenves - lehetőséget, a két másik vallás által megtűrt, ám akkoriban csak jelentéktelen kis "könyves vallásnak" számító zsidó hitet választották. Hogy ez azután komolyra fordult-e vagy megmaradtak a régi hit esetleg néhány zsidó elemmel "színezett" valamilyen változatánál, az már - legjobb tudomásom szerint - nem ismert.)

Ám, ha a fenti verzió igaz (azaz Aba Sámuel felmenői között voltak hivatalosan zsidó hitűnek számító személyek), zsidó SZÁRMAZÁSÚnak akkor is kicsit meredek mondani***, mint ahogy az is meredek feltételezés, hogy még a trónra kerülése idején is esetleg zsidó hitet követett volna, s így zsidó királyként vonult volna be a történelembe. (Több közvetett és közvetlen forrás/ismeret arra utal, hogy maga Aba Sámuel keresztény hitű volt.)

***Megvan az Aba nemzetség archeogenetikai vizsgálata. Ismerem az eredményeket (ismerem a projekten dolgozó genetikusokat), de mivel még publikálatlan adatokról van szó, nyilván nem lenne etikus, ha bármit is mondanék róluk. Mindenesetre a genetikai eredmények egészen másfelé (nem a Közel-Keletre) mutatnak.

Azt csak érdekességként jegyezném meg, hogy a nevek sem jelentenek ebből a szempontból semmit. Az avaroknak (a Kaganátus legutolsó időszakában) volt pl. Ábrahám kagánja, akit nem azért hívtak így, mert zsidó (vallású) lett volna. Egyszerűen annyi történt, hogy amikor a kaganátus behódolt a frankoknak, akkor az avar vezetők egyúttal meg is keresztelkedtek, s ilyen bibliai neveket kaptak a keresztségben.

Endure. In enduring, grow strong.

Válasz erre

Előzmény: montanosz 2024.07.05. 08:17
Juraviel.Ihuan.Bedvin
#20 Juraviel.Ihuan.Bedvin [5121]
Az AC-k soha nem voltak történelmileg teljesen hiteles játékok, ezt egy játék fórumtémájában írtam is. Kerestek egy szűk keresztmetszetet, ahol ezt az új trendet még épp felhasználhatják.

Előre jósolható, hogy ez lesz a legtöbb negatív pontozással rendelkező AC játék.

"Ami önmagában nem lenne baj, mert jók az olyan művek, amikben egy kívülálló szemével ismerünk meg egy kultúrát, és eddig sok olyan sztori volt hogy a fehér ember elkeveredik valami egzotikus helyre, ehhez képest a japánná váló afrikai rabszolga tök érdekes újdonság."

Az lenne, de a gameplay alapján is úgy tűnik, hogy a japán társadalom szamurájként tekint Yasukéra, mert meghajolnak neki (így a kultúra felfedezés szerintem a háttérbe szorul). Észszerűbb lett volna, ha rasszizmussal találkozik, ebből a szemszögből lehetett volna egy tanmese is. Aztán lehet ránk cáfolnak majd.

Válasz erre

Aribeth
#19 Aribeth [2511]
A petíciózás faszság, emellett én tartom, hogy az AC játékoknak eddig mindig jó történetük volt, szerintem most sem lesz másképp, és engem érdekel ez a felvonás is.

Olyan szempontból igazuk van a japánoknak, hogy az ázsiaiak amúgy is durván alul vannak reprezentálva a nyugati szórakoztatóipari termékekben (nem ők az aktuálisan védendő és kiszolgálandó kisebbség), erre egy régóta várt japán AC-be is muszáj volt beleerőltetni a kvóta fekete főhőst.

Ami önmagában nem lenne baj, mert jók az olyan művek, amikben egy kívülálló szemével ismerünk meg egy kultúrát, és eddig sok olyan sztori volt hogy a fehér ember elkeveredik valami egzotikus helyre, ehhez képest a japánná váló afrikai rabszolga tök érdekes újdonság. Csak jelenleg a kvóta karakterek korát éljük, és van, amikor ez nagyon rosszul jön ki a közönség szemében.

Plusz mulatságos, hogy a Ubisoft és a sajtótermékek megpróbálkoztak azzal a vonallal, hogy ez történelmileg hiteles, aki ezt nem tudja, az egy visszamaradott bugris, majd amikor jönnek a cáfolatok, hogy azért az afroszamuráj sztori nem egészen úgy volt, ahogy azt előadják (amivel megint nem lenne gond, a legjobb történelmi filmek minimum 60%-ban kamuk), akkor meg az a visszavágás, mint amit te is írtál, hogy hát Hellászban sem voltak 5 méteres küklopszok?
Döntsék el, hogy mivel akarnak érvelni.

Válasz erre

Előzmény: Dark Archon 2024.07.05. 15:07
subject17
#18 subject17 [6648]
Japánok kultúrájával és történelmével baszakodni azért egész más helyzet - attól, hogy engem nem érdekel, ki lesz a karakterem Shadows-ban, ennyit nem nehéz belátni, hogy ott sokan a mai napig nagyon is komolyan harapnak az ilyesmiért.

Meg igazából azzal is egyetértek, hogy nagyon visszás ez, hogy végre eljut Japánba a játék, és véletlenül pont most döntenek úgy, hogy egy létező figura legyen maga a főhős is - nyilván máskülönben elég nehezen lett volna magyarázható, hogy miért is afrikai származású karaktert kapunk. Alusapkás talán, de azért elég gyanús, hogy itt a fekete bőrhöz lett igazítva a döntés eleve - mégis mi a francért most jutott eszükbe, hogy ne új karaktert találjanak ki, vagy tíz nem-történelmi protagonist után? Ázsiainak lenni már nem elég diverz, nincs mit tenni.

A tipikus AC-s történelmi ferdítések keretében pedig lehetett volna Yasuke is olyan szerepben, mint a korábbi részek történelmi szereplői - kiemelt mellékszerep, sok interakció a főhőssel.

Hogy én is más szemszögbe helyezzem: tőlem kevés dolog áll távolabb, mint a magyarkodás, de szerintem is nevetséges lenne, ha teszem azt valami epizodikus formában ellátogatnánk a 48-as forradalom idejére, és a Ubi bújná a történelmi feljegyzéseket, hogy volt-e idelátogató fekete bőrű, aki Petőfi mellé keveredett, hogy főhőst csinálhassanak belőle.

Szóval a japánoknak a személyes ügyük, sokunknak pedig az egész helyzet alapvető izzadságszaga a zavaró. Nem fog érdekelni játék közben, de a teremtett helyzet igenis gáz.

I'm the person who once probed all of the uncharted worlds in Mass Effect 2 to 'Depleted' status

Válasz erre

Előzmény: Dark Archon 2024.07.05. 15:07
Dark Archon
#17 Dark Archon [11483]
Ezek a petíciósok mennyire unatkozhatnak, b+. Odyssey-nél nem tiltakoztak, hogy nem Kassandra volt az első félisten? Valhallánál, hogy Fenrir nem a jobb lábát emelte hugyozáskor? Még a végén kiderül, hogy a DNS-ünkből sem nyerhetők ki emlékek!

Ezeknek senki nem szólt, hogy az egész fikció, némi történelmi alapon? Nem mellesleg, ha ennyivel tényleg sárba lehetne tiporni bármit, akkor az ritka nagy gáz.

Csak egy apró párhuzam, az Odaát / Lucifer sárba tiporta volna az egyébként szintén mese Bibliát? Nem, sőt, sokkal királyabb volt.

Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 - 16Gb - Windows 10 x64 | BF4: DarkArchonHUN | Canyon Endurace 7

Válasz erre

montanosz
#16 montanosz [119]
szerintem is elég gáz hogy egy fekete szamurájt erőltetik amikor kismillio japán hőst kreálhatnának

ez olyan mintha nálunk egy zsidó királyt kreálnának egy játékban, ami persze volt tulajdonképpen Aba néven, és ez egyedül állo europában hogy egy országnak zsidó származásu királya legyen, de tuti hogy mindekinek jobban feküdne egy kinizsi vagy hunyadi játékban

montanosz

Válasz erre

Davide78
#15 Davide78 [47]
Itt le van írva szépen, hogy ez miért van:

https://x.com/ConceptualJames/status/1767208090150060079

https://x.com/ConceptualJames/status/1767210221900910593

Válasz erre

davkar9
#14 davkar9 [11350]
*afroamerikaiöves, te rasszista disznó...

Válasz erre

Előzmény: jawsika 2024.07.03. 09:01
pb69
#13 pb69 [927]
A felvetés jogos, egyetértek vele, csak pont amiatt nem ez történik, amiket korábban leegyszerűsítve írtam is.
Ha csinálnak egy olyan AC-t, amiben autentikusan helye van egy színesbőrű főhősnek, annak a hírértéke töredéke annak, mintha egy japán világba erőltetik bele. Hiszen az óriási hírverést és felhajtást pont az generálja, hogy mennyire nem való oda ez.
Ez egyfajta polgárpukkasztás, ami annál jobban működik, minél pofátlanabb és indokolatlanabb az adott húzás. Emiatt nincs értelme azt feszegetni, hogyan lehetne ezt az egészet finomabban és józanabbul csinálni, hisz pont az a lényege, hogy minél jobban elrugaszkodjanak ettől.

Válasz erre

Előzmény: Baracklekvár 2024.07.03. 12:48
Baracklekvár
#12 Baracklekvár [1745]
Máshogy kellene lóra ülni szerintem.

Csináljanak olyan játékot (filmet, bármit), amiben van helye lmqwerty és/vagy színesbőrű főhősnek. Világon senki nem tiltakozna, ha színesbőrű főhőse lenne egy Assassins Creed - MartinLuther/ShakaZulu epizódnak.

Mint ahogy szerintem a legtöbb embernek nincs gondja azzal, hogy valami eredeti játéknak/sztorinak akármiféle identitású/bőrszínű szereplője van. Ahová nem kell erőszakkal betuszkolni mindezt, hanem ellentmondás nélkül helye lehetne; vagy az nem elég polkorrekt és woke? Kell mindenképp a tuszkolás?

Csak hogy ömagam ismételjem: a Life is Strange világa szerintem kiváló, s bőven-bőven belefér és helye van a különböző identitásoknak.

De nekem anno még a japán TV sorozat Sherlock-ja is igazán tetszett, mert ott át volt értelmezve az egész világ; s nem csupán belehamisítottak az eredeti sztoriba és világba egy japán női karaktert.

Ehelyett - ki tudja - majd 2060-ban kapunk egy Assassins Creed - Charlemagne részt, amiben "történelemhűen" Charlemagne egy mór néger rabszolga nő lesz?

Válasz erre

Előzmény: pb69 2024.07.03. 11:58
pb69
#11 pb69 [927]
Ezt abszolút általánosságban írtam. Sokfelől hallom, hogy az ilyen-olyan cégek (pl. kiadók) befekszenek politikai irányzatoknak, akár mert manipulálni akarják a tömegeket, akár mert félnek stb.. Valójában meg az egész csak üzlet.
Minden olyan jelenségnek, amely sokakat elér, sokakat megmozgat, hatalmas jelentősége van marketingszempontból. Így minden ilyet igyekeznek kihasználni a profitorientált vállalatok, hogy a maguk javára fordíthassák.
Ez a woke és anti-woke őrület is pontosan ilyen. A hatás pedig jelenleg azzal maximalizálható, ha pl. egy színesbőrűt vagy leszbikust tesznek meg főszereplőnek, nem mondjuk azzal, ha szándékosan csak fehér férfiakat szerepeltetnek. Ezáltal azt az utat választják.
Ez persze az átlagembert nem vigasztalja, mert az ő szempontjából nézve a végeredmény ugyanaz, de azért jobb lenne, ha nem lenne ebből felesleges boszorkányüldözés, mert azzal az eredeti probléma se lesz soha megoldva. Elvégre nehéz úgy megoldani valamit, hogy nem is foglalkozunk az igazi okával.

Válasz erre

Előzmény: gothmog 2024.07.03. 11:12
gothmog
#10 gothmog [4969]
Én ritkán is nyilvánulok meg ilyen témában fórumon (most valamiért nem tudtam megállni), egyébként a "pénztárcámmal szavazok".

Endure. In enduring, grow strong.

Válasz erre

Előzmény: pb69 2024.07.03. 10:09
Shadowguard
#9 Shadowguard [4313]
A Japán AC-t én is régóta vártam, nálam minden ott játszódó játék alapból hatalmas előnnyel indul. Plusz én már korábban is ismertem Yasuke történetét, még a Nioh részekben is szerepelt. Ennek ellenére a bejelentéskor nálam is kicsúszott egy "k*rv@ anyátokkal szórakozzatok" és a játék is bekerült a "még ingyen se" kalapba.

Egyrészt azért, mert az AC nekem teljesen kifulladt. Már a Mirage-t vagy mifenét se játszottam. Megjelenéskor belenéztem egy streambe, de 5 perc elég volt belőle, hogy teljesen leírjam.

Másrészt az utóbbi évek egyre agresszívabb kvótázása meg "pozitív diszkriminációs" kampányai elérték azt, hogy legtöbbször már első látásra ne legyen szimpatikus, ha azt látom, hogy egy filmben/játékban néger a főszereplő vagy azt hallom, hogy lmbtqxyzstb karakterek vannak benne. És ha ezért mások szerint rasszista meg kirekesztő vagyok ám legyen.

...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...

Válasz erre

pb69
#8 pb69 [927]
"...nehogy bizonyos rendkívül hangos és egyre nagyobb lobbierőt képviselő (de egyébként az emberek elenyésző hányadának a támogatását bíró) szervezetek agresszíven/minden létező fronton betámadják a kiadót/játékot stb."
Ehhez annyit tennék hozzá, hogy legalább ennyire fontos, ha nem fontosabb, hogy a szintén rendkívül hangos és egyre nagyobb lobbierejű (ráadásul nagyobb tömegek támogatását élvező) ellenoldal kiakadjon és felháborodjon.
Ez ugyanis óriási hasznot hajt. Egyrészt, generál egy jókora felzúdulást, így reklámot az adott termék körül. Másrészt, ha valami balul sül el, pajzsként tarthatják maguk előtt, hogy "az emberek direkt csak szabotálni akarják, ezért húzzák le".

Válasz erre

Előzmény: gothmog 2024.07.03. 09:59
gothmog
#7 gothmog [4969]
Az a vicc, hogy ugye az a szövegelés ment, hogy nem csupán egy alávaló rasszista az, akinek nem tetszik a fekete főhős, hanem még ostoba is, ugyanis tényleg volt egy ilyen személy, tehát történelmileg is hű bla bla bla...
Majd amikor beírt az Ubi valamelyik oldalára egy a korszakkal foglalkozó japán történész professzor, hogy igen, volt ilyen személy, valóban, de annyit azért szeretne megjegyezni, hogy sosem lett belőle szamuráj, tehát itt már csorbult a történelmi hűség stb. Na, mi történt? Úgy letiltották a profot, mint annak a rendje!

Itt látszik az egész álságossága... Először történelmi hűségre hivatkozás, majd amikor kiderül, hogy de az nem áll meg, akkor már letiltás, elhallgattatás, meg persze jön a művészi szabadságra hivatkozás.

Közben az egész arról szól, hogy szinte kvótaszerűen kell minden játékba - természetesen pozitív és főbb szerepben - legalább egy "elnyomott kisebbségi"... legyen az szubszaharai afrikai származású vagy nem heteroszexuális/nem cisznemű/non-binary vagy egyéb figura, nehogy bizonyos rendkívül hangos és egyre nagyobb lobbierőt képviselő (de egyébként az emberek elenyésző hányadának a támogatását bíró) szervezetek agresszíven/minden létező fronton betámadják a kiadót/játékot stb.

És ilyen nyomorult, gagyi, idióta formában tolják többnyire, mint amit az Ubinál látni. A helyett, hogy csinálnának egy Assassin's Creed: Africa részt mondjuk, ahol nem mellesleg meg lehetne ismertetni a játékosokat a kontinens pl. egyenlítői részén őshonos népességek tradicionális kultúrájával, legendáival stb-vel, ami nem csupán izgalmas és üdítő változatosság lenne a sok európai és kelet-ázsiai dolog után, de azt is el tudnák érni mindenfajta mesterkéltnek és erőszakosnak tűnő érzékenyítés nélkül, hogy az ember valóban érdeklődni kezdjen és szimpátiával gondoljon az adott terület és népességei felé, pozitív értelemben véve "csodálkozzon rá" erre az egészre.
De hát azzal extra munka lenne, ugye... (Inkább pattintsuk be a "kóvatnégert" (elnézést a kifejezésért) szamuráj főhősnek a japános játékba.)

Endure. In enduring, grow strong.

Válasz erre

Előzmény: jawsika 2024.07.03. 09:01
subject17
#6 subject17 [6648]
Lol. Akkor hát nem, nem általunk olvasható a formátum.

I'm the person who once probed all of the uncharted worlds in Mass Effect 2 to 'Depleted' status

Válasz erre

Dino
#5 Dino [6003]
Köszi, korrigáltuk.

Válasz erre

Előzmény: subject17 2024.07.03. 08:25
jawsika
#4 jawsika [3963]
Érdekes lehet, de célt nem fog érni. Iszonyat pénzt beletettek és ráadásul a munkák végén járnak. Meg hát ez kalsszikus szándékos félreértés, ebben az ubisoft eleve feketeöves.

Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.

Válasz erre

Előzmény: subject17 2024.07.03. 08:40
subject17
#3 subject17 [6648]
Az napi szinten megtörténik.

Amúgy kíváncsi lettem volna a pontos szövegezésre, már ha általunk is olvasható formában van.

I'm the person who once probed all of the uncharted worlds in Mass Effect 2 to 'Depleted' status

Válasz erre

Előzmény: jawsika 2024.07.03. 08:35
jawsika
#2 jawsika [3963]
Mert ez egy érzékenységi teszt volt! És te csúfosan megbuktál rajta!

Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.

Válasz erre

Előzmény: subject17 2024.07.03. 08:25
subject17
#1 subject17 [6648]
Petíció linkje helyett is a traileré csúszott be.

I'm the person who once probed all of the uncharted worlds in Mass Effect 2 to 'Depleted' status

Válasz erre

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.