Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

-T0ng- blogja

A Blitz - avagy a Nintendo megint elkésett

-T0ng- | 2016.10.21. 08:21 | kategória: Helyzetjelentő | 0 hozzászólás

Mikor az ember konzolra gondol, ma már elsőre a Microsoft vagy a Sony gépe jut eszében, jóllehet a hősidőkben (ha van még itt olyan vén ember, mint én) a Nintendo Entertainment System egyet jelentett A Konzollal. Lehetne vesézni azt, hogy mikor csúszott el a Nintendo (egyértelműen a N64 után, mikor nem szállt be rendesen a versenybe), de az ember mindig egy kicsit optimista, hogy a következő nagy dobással, ha nem is éri utol a többieket, de képes letenni valamit, amivel kiemelkedik a konzolpiacon.

A Wii annak idején kétségtelenül nagy siker volt. Nem azért, mert annyival jobb lett volna a generációja konzoljainál (PS3 és Xbox 360) hanem azért, mert olyan otthoni közös szórakozást nyújtott, amit a két konzol nem tudott....akkor. Ugyanis a dolgot hamar megcáfolta a Sony a Move-val (ami totál felesleges volt), a Microsoft pedig a Kinect-tel, ami igazi kuriózum volt tekintve, hogy a Wii lehetőségeit adta, idegesítő nuncsaku rángatás nélkül. Innentől fogva pedig már a Nintendo sem tudott a dologgal igazán mit kezdeni. Hiába jött a WiiU az már inkább csak egy javításnak szánt, de elrontott lépés volt a cég részéről.

Így, hogy az jelenlegi generációs konzolok már egy ideje a piacon vannak illett a Nintendo-nak is lépnie valamit. A pletykák az NX kapcsán igazán ígéretesek voltak, legalább is a konzolra készülő Zelda játék képei alapján valami igazán különlegesre számított az ember. Érdekes volt látni a kontrollerről születő pletykákat és az a szóbeszéd is láthatóan felcsigázott sok rajongót, hogy lemez helyett a konzol ismét kazettás lesz. Addig azonban semmi biztosat nem lehetett mondani, amíg nem jön a hivatalos bejelentés.

3 napja már megszellőztették a bejelentést, melynek nyomán a társaság részvényeinek értéke hatalmasat ugrott. Mindenkiben érezni lehetett, hogy valami nagy dolog fog jönni, míg végül tegnap előtt bejelentették a Nintendo Switch-et.

Életemben nem voltam annyira csalódott, mint akkor. Nem mintha a Nintendo-tól vártam volna a következő konzolomat, ez inkább az a drukk volt, amikor az osztály szerencsétlenjének szurkolsz jó szívből, hogy egyszer legyen sikere is. Aztán az első pofáraesésnél igazából tudatosul benned, hogy reménytelen volt.

A Switch első ránézésre is zabigyerek: Adva van egy robusztus, ránézésre kézre csöppet sem álló kontroller és egy pici készülék, amibe egy tablet van szúrva. A kontroller kialakítása azért is sikerült ilyenre, mert ha úgy döntesz, hogy inkább a szabad levegőben szeretnéd folytatni a játékot (mert anyád kizavar, hogy játssz egy kicsit a szabadban) akkor egyszerűen csak lehúzod a két oldalsó részt a kontrollerről és rátolod a tablet-re és már folytathatod is ott, ahol abbahagytad.

Így elmondva egy igazán ötletes megoldással állunk szemben, csupán két probléma van a dologgal: 1. Ezt a Sony a Vita és a PS4 esetében már rég kitalálta; 2. A megoldás, hogy húzkodd szét a kontrollert és rakd újra össze, közel sem olyan kényelmes, mint a Sony 1. pontban ecsetelt megoldása.

Innentől fogva a Nintendo már vesztes alapon indul, és ezen a tény sem segít, hogy az egyedi tabletet a konzolhoz kapod, hisz - ha emlékeim nem csalnak - anno a PS4 esetében is volt Vita bundle. És akkor az exkluzív címekről nem is beszéltük, mert bár kétségtelenül szép a Zelda játék és ott van Mario is, nem ezek azok a címek, ami miatt az ember konzolt vesz.

Az első hírek alapján hardware terén sem lesz kimagasló az új konzol. Bár ma már minden hordozható készülékben ott dobog egy valamire való Nvidia Tegra chip, ami annak idején már az Ouija esetében is kevéskének bizonyult. És persze akkor még nem is említettük a Razer Edge Pro-t, ami gyakorlatilag ugyanazt adja, mint maga a Switch.

A Nintendo legnagyobb sajnálatomra ezer sebből vérzi. Nem ad semmi olyan pluszt, ami miatt több vagy különlegesebb lenne, mint a többi konzol és valószínűleg a mezőnyt nem is a teljesítményével fogja szétbontani. Hogy ezt a láthatóan ismét rossz lépést miért kellett meghoznia az számos nagynevű konzolt is kiadó társaságnak azt nem értem, de remélem egyszer sikerül a Nintendo-nak is jól időzítenie, és adnia egy új N64-et a piacnak.

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.