Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dino blogja

Logikai játékok iPhone-ra - Cogs és Enigmo 2

Dino | 2010.04.19. 19:10 | kategória: iPhone/iPod touch játék | 1 hozzászólás

Két logikai játék érkezett a tesztre kapott iPodon, az egyik zseniális volt, a másik is ötletes, de valahogy számomra ezen a kis képernyőn játszhatatlannak bizonyult.
A Cogs a klasszikus tologatós játékokat helyezi következő szintre: a négyzetek átrendezésével nem egy képet kell kiraknunk, hanem például fogaskerekeket kell megfelelően elhelyeznünk, hogy azok összekössék a pálya két szélét, vagy csöveket kell úgy rendeznünk, hogy a gőz a túloldalra áramolhasson rajtuk. Ráadásul sokszor mindezt három dimenzióban tehetjük, azaz egy kocka oldalain vannak a tologatnivaló négyzetek, vagy kétoldalas elemek vannak, és mindkét oldalnak működnie kell. Az irányítás triviális és egyszerű, tologatni teljesen kényelmes az érintőképernyőn, a játéktér forgatásához pedig két ujjunkat egyszerre kell a kijelzőhöz érinteni, és úgy mozgatni. Az alap játékmódon felül kétféle további kihívást is választhatunk: az egyikben a már megoldott pályákat 30 másodpercen belül kell teljesíteni, a másikban pedig mindössze 10 mozdulat áll rendelkezésünkre. Grafikailag is csodás megvalósítású a játék, egyfajta steampunk világot tárva elénk a képernyőn. A 0,79 euróba kerülő Cogs alapjátékban tíz pályát találunk, ehhez továbbiakat 10 pályánként vásárolhatunk meg, szintén 0,79 euróba kerülő csomagokban. (Eddig négy kiegészítő pályacsomag jelent meg hozzá.) A játék amúgy PC-re is megjelent, demó is letölthető, akit érdekel, látogasson el a hivatalos weboldalra.
Az Enigmo 2 talán leginkább a The Incredible Machines című klasszikushoz hasonlítható. A rendelkezésre álló kiegészítők – trambulinok, rudak, tükrök stb. – segítségével kell a potyogó vízcseppeket vagy egy lézerfényt a megfelelő célba irányítani, közben akár kapcsolókat is aktiválva. A játék irányítása sajnos kissé nehézkes, ha egy nagyobb pálya esetén át akarjuk látni az egészet, akkor nagyon le kell kicsinyíteni mindent, a különböző pályaelemek elhelyezése pedig szintén macerás tud lenni, nem mindig lehetett rendesen megragadni azokat, illetve a precíz forgatás se megoldott. Létezik ebből is PC-s verzió, nem próbáltam ki, hogy az milyen, de úgy néztem, abból is letölthető ingyenes változat. Az iPhone/iPod touch verzió ára 2,39 euró.
Az alábbi képen a felső két screenshot a Cogsból, az alsó kettő az Enigmo 2-ből származik, a videón pedig a Cogs játékmenetébe pillanthatunk bele.

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2010.04.25. 10:56
A Cogs-féle játékok PC-n elég szép múlttal rendelkeznek, anno, kisebbként elég sokat játszottam ilyenekkel...kedvet kaptam hozzá, bár továbbra is csak és kizárólag PC-n. :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.