Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

xeLaR blogja

Pankrácijó?! - 10. Wrestlemania XXVIII vélemény

xeLaR | 2012.04.05. 09:00 | kategória: Pankrácijó | 1 hozzászólás

Április elsején nem csak a bolondok ünnepelhettek, hanem a pankráció rajongói is. Akkor került megrendezésre a 28. Wrestlemania, ami most egy igazi látványosságnak ígérkezett. Ez főleg John Cena és a Rock meccse miatt volt, amit már legalább egy éve hypeoltak. Aztán még kiderült, hogy sor kerül HHH és Undertaker visszavágójára, ami már engem is elkezdett érdekelni. Persze más meccsek is felsorakoztak, amik igencsak érdekesnek tűntek, viszont azokról nehezen lehetne beszélni egy kis visszatekintő nélkül.

Ugyanis 2011. sok furcsa változást hozott a WWE-ben. A múlt év átlagos meccsekkel, átlagos Wrestlemaniaval indult, és azt hihettük volna, hogy nem is változik meg semmi. Aztán jött CM Punk promója. Lehet vitatkozni azon, hogy mennyire volt spontán a beszéde, vagy esetleg valaki ezt megírta neki, de a lényeg az, hogy csupán ennek volt köszönhető, hogy nem süllyedt el CM Punk. A rajongók kiálltak a szavai mellett, mert olyan „igazságokat” mondott, amikben ők is hittek. Az egészre pedig a Money in the Bank különkiadás tette fel a koronát. Csak említésképpen, ekkor hazai pályán lépett a ringbe, és őt kellett volna fújolni. Abból viszont kapott eleget a WWE-öv akkori tulajdonosa, John Cena. Nagy meglepetésre Punk nyert, és azóta az élvonalban tengődik, mint a „világ legjobbja”.

Másik változás, hogy a WWE elkezdett nyitni az Internet felé. Pontosabban inkább a közösségi médiák felé, ami az év végére elég irritálóvá vált. Azt hallgatni, ahogy a pankrátorok megemlítik, hogy milyen Twitter üzeneteik voltak, picit bizarrnak tűnt. Ám az Internetnek köszönhető az is, hogy Zack Ryder népszerű lett a rajongók körében. Hihetetlennek tűnik, de a webes műsora révén az év végére egyre többször volt látható a tévék képernyőjén. Bármennyire is meglepő volt a sikere, a karaktere pozitív befolyással volt a WWE műsoraira.

Szóval volt itt egy-két érdekes változás a WWE világában, ám egy dolog teljesen biztos volt, az pedig természetesen a Wrestlemania. A pankrációs világ egyik legnagyobb eseménye idén is eljött, és alig vártam, hogy mivel rukkolnak elő. Úgy éreztem, hogy tavaly jó felé mozdult el a termék minősége, ami sok embernek az attitűd korszakot juttatta az eszébe. A meccsek jóknak ígérkeztek sok nagy névvel, és rengeteg lehetőség volt a drámázásra. Jöjjön akkor az értékelés...


Sheamus vs. Daniel Bryan
a nehézsúlyú világbajnoki övért


A tavalyi értékelésemben írtam két olyan dologról, amit itt újból felhoznék. Először is már megint azzal kellett szembesülnöm, hogy a nehézsúlyú világbajnoki mérkőzéssel kezdenek. Ezt már megírtam akkor is, hogy ezt nem szeretem, inkább kezdtek volna valami mással. A másik megemlítendő dolog pedig maguk a pankrátorok. Sheamus és Bryan tavaly nem kapott helyet ezen az eseményen, de most végre megkapták az esélyt, hogy bizonyítsanak. Bryan egy nagyon technikás pankrátor, akit élvezet nézni, még akkor is, ha rosszfiút kell alakítania. Sheamus pedig az utóbbi időben nagyot nőtt a szememben, ami nem csak annak köszönhető, hogy a közönség is elkezdett szurkolni neki. Szóval vártam ezt az összecsapást. Az egyik egy brutálisan erős vadállat, a másik pedig egy aljas, de technikás játékos. Elkezdődött. Bryan adott egy csókot az aktuális „barátnőjének”, és aztán azonnal a földre került, miután Sheamus fejbe rúgta. 1...2...3...
NEM. Ezt nem fogadom el. Páran azzal próbálták ezt megmagyarázni, hogy maga a viszály közöttük úgy épült fel, hogy egy ilyen konklúziója legyen, de ezt akkor sem tudom elfogadni. Értem én, hogy ezzel megdöntötte a WWE a saját leggyorsabb győzelem rekordját, de ennek nem kellett volna így végződnie. Egy négy órás(!!!) műsorban nem tudtak annyi időt találni nekik, hogy rendesen harcoljanak? Ezt szinte nem is tudom pontozni. Egy vicc lett a nehézsúlyú világbajnoki mérkőzés.
1/5


Kane vs. Randy Orton

Példának okáért ez nyugodtan lehetett volna a Wrestlemania első összecsapása. Különösebben érdekes sztori nem volt mögöttük, nem kaptak sok időt a ringben, de viszonylag népszerűbb pankrátorok. Kane nemrég tért vissza, és a WWE próbálja az előtérbe nyomni a karakterét, míg Orton mostanság a középmezőny és az élvonal határmezsgyéjén tengődik, vagy legalábbis én úgy érzem. Nem is hoztak össze egy kimondottan jó meccset, de elfogadhatóra sikeredett. Meglepő volt, hogy Kane tisztán verte meg Ortont, ami arra enged következtetni, hogy ez a sztori esetleg folytatódni fog a következő különkiadásig. Nem volt rossz, főleg a végső mozzanatok voltak a legjobbak.
3/5


Cody Rhodes vs. The Big Show
a nemzetközi bajnoki övért


Vagy akár ez is mehetett volna elsőnek. Volt normális tétje, amiért két teljesen különböző harcmodort alkalmazó harcos mérkőzött meg. Cody Rhodes tavaly megmutatta, hogy mire képes egy kisebb termetű pankrátor ellen, és most egy nagyobbal kellett szembenéznie bajnokként. A Big Show egyértelműen esélyesebbnek tűnt még a meccs megkezdése előtt is. Tovább növelte az esélyeit az, hogy mennyire erőltették a tényt, hogy a Big Show még sose nyert semmit a Wrestlemanián. Mi mást lehetne mondani erről a mérkőzésről? Egyértelmű volt, hogy az óriás nyerni fog a hozzá képest vézna kisember ellen. Azért meg kell hagyni, Rhodes megpróbált minden taktikát bevetni ellene, és nem is volt rossz, amit csinált, de hiábavaló volt. Ez is egy töltelékmérkőzés volt, ami nyugodtan kimaradhatott volna. Semmi bajom a Big Show-val, a WCW-s ténykedései óta „ismerem”, és örülök, hogy végre van Wrestlemania pillanata, de ez felesleges volt.
2/5


Kelly Kelly és Maria Menounos vs. Beth Phoenix és Eve Torres

Dívameccs. Ha van valami, amit eltüntethetnék a WWE-ből, az valószínűleg a női divízió lenne. Értem én, hogy csak azért kellenek, hogy jó melleket és popsikat lássanak a nézők, de ehhez nem kell őket bepakolni a ringbe, hogy szánalmasan gyepálják meg egymást. Jól néznek ki meg minden, de egyáltalán nem konyítanak a pankrációhoz, vagy csak minimális mértékben. Az egyedüli díva, akit valamennyire tolerálok az Beth Phoenix, mert ő legalább tud is valamit mutatni a tudásából. Itt ez nem sikerült. Katasztrófa volt a kezdéstől fogva.
1/5


HHH vs. The Undertaker

A várva várt összecsapás. „Egy korszak végének” titulálták ezt a mérkőzést, ahol két öreg WWE-s pankrátor lépett a ringbe, hogy egy harmadik öreg róka bíráskodjon felettük. Azt hihetnénk, hogy ez a három pankrátor már nem tud olyat mutatni, amit ne láthattunk volna. A múlt évi brutális összecsapás a szememben kicsit leértékelődött, és nem vártam azt, hogy ez jobb lesz annál. Úgy értem az Undertaker már négy éve is ki volt öregedve, amikor először csapott össze Wrestlemanián Shawn Michaels-szel, illetve a múlt évi meccs óta nem is láthattuk képernyőn. Ez azt vetítette előre, hogy lehet most megszakad a hírhedt veretlenségi sorozata, és örökre eltávozik ez a nagyszerű pankrátor. Az is ellene játszott, hogy HHH múlt évben úgy elbánt vele, hogy nem bírt a saját lábán távozni a ringből. Őszintén, én nem tudtam megjósolni, hogy mi lesz a vége. Az viszont egyértelmű volt számomra, hogy ez nem technikás, akrobatikus meccs lesz. Egy brutális harcot vártam, ami egy Hell in a Cell mérkőzéstől el is várható. És aztán elkezdődött. És a befejeztével nálam ez lett a PPV legjobb meccse. Nem a harc miatt, mert nem szeretem ezt a fajta pankrációs stílust. Ami megfogott, az a történet, amit elmesélt. Olyan dráma volt a ringben, ami szappanoperákat alázott volna le. Rengeteg olyan pillanat volt, ahol azt hittem, hogy vége, de valami kisebb csavarral mégis folytatódott a küzdelem. Megint megölték egymást a ringben, de végül megint Undertaker diadalmaskodott. Ez a három „vénség” egy olyan félórás showt hozott össze, hogy azt ezen a Wrestlemanián nem tudták überelni.


Team Johnny: The Miz, Mark Henry, Drew McIntyre, Jack Swagger, Dolph Ziggler, David Otunga vs. Team Teddy: Kofi Kingston, The Great Khali, R-Truth, Zack Ryder, Booker T, Santino Marella

Természetesnek vettem, hogy HHH és Undertaker meccse után egy „töltelék” mérkőzés következik, ami éppen egy 6v6-os csapatmeccs volt. Team Johnny a RAW brandet képviselte, míg a másik a Smackdown-os emberkéket sorakoztatta fel. A hozzákapcsolódó sztori pedig az volt, hogy ha az egyik csapat nyer, akkor annak a névadója lehet a két brand vezetője. John Laurinaitis, azaz a RAW képviselte a gonosz oldalt, míg Teddy Long a jót, habár jó pár pankrációrajongó Teddy „halálát” kívánta, amit mondjuk én nem értek. Kérésük meghallgatásra talált, mert a RAW csapat nyerte a mérkőzést, természetesen nem tisztán. Az volt a jó benne, hogy nem tartott sokáig, voltak jobb jelenetei (főleg a végén Ryder-é), és nem túlozták el benne a hülyeséget. Szóval ez teljesen rendben volt.
3/5


Chris Jericho vs. CM Punk
a WWE-bajnoki övért


Ez volt nálam a PPV második legjobban várt összecsapása. Mindkét fél technikás pankrátor, ami egy merőben más hangulatú és gyorsaságú meccset vetített előre. Azonban meglepő módon ez nagyon a harc nagyon lassan indult be. Ez főleg azért volt, mert nagy hirtelen megváltoztatták a mérkőzés szabályait, miszerint ha diszkvalifikálják CM Punk-ot, akkor búcsút is inthet a bajnoki övének. Próbáltak is a ringben erre rájátszani, ami mondjuk nekem tetszett, de egy idő után teljesen figyelmen kívül hagyták ezt a szálat. Volt olyan pillanata a meccsnek, amikor Punk kiesett a ringből, és ha Jericho hagyja, hogy ellenfelét kiszámolják, akkor nyerhetett volna magának egy övet. Erre természetesen kiment érte. Emellett még több hibát is láttam tőlük, nem igazán sikerültek a kívánt mozdulatok, és emiatt nem is tudtam annyira beleélni magam. Félreértés azonban ne essék, ez nagyon jó meccs volt. A végén lévő mozdulatsorok zseniálisak voltak, illetve volt egy váratlan kiemelés a meccs elején, ami nagyon fájdalmasnak tűnt. Ez „klasszikus” pankráció volt, ami megérdemel minden dicséretet.
5/5


The Rock vs. John Cena

És elérkeztünk ehhez is. A mérhetetlenül túlhypeolt „várva várt” meccs. Egy évnyi várakozás előzte meg, és csak találgatni tudtak a rajongók, hogy ki lesz a győztes. Cena egy ellentmondásos figura a nézők szemében, akik egyben éltetik, de kritizálják is nagyon a tehetsége (vagy annak hiánya) miatt. Egy Superman-nek van beállítva, akit egyszerűen nem lehet legyőzni, vagy ha igen, akkor azt csak valami trükkel. Rock pedig egy „letűnt kor” szupersztárja, aki a rajongók egyik legszentebb bálványa. Egy életben csak egyszer adatik meg egy ilyen összecsapás. Vagy legalábbis ezt akarták elhitetni a WWE-nél. Őszintén, ez annyira nem fogott meg. Egy „átadom a stafétabotot” szerű meccset vártam, így Cena győzelmére tippeltem. Szerencsére nem így lett, és újra tündökölhetett a Rock ezen a Wrestlemanián. Azonban egyszer sem éreztem a mérkőzés során, hogy izgulnék valamelyikük után. Ez megvolt az Undertaker és Punk meccsén. Lehet pont az volt a gond, hogy ezek Cena-ék előtt mentek le. Amúgy egy teljesen jól összerakott összecsapást kaptam. Cena és Rock is ellőtte az összes jellegzetes mozdulatát, de egyszerűen nem tudták legyűrni egymást. A végén pedig a Rock jött ki győztesen, és a közönség bekajálta az egészet. Volt ennél jobb ezen a PPV-n, de ez is egy élvezetes csihi-puhi volt.
5/5


Összegzés
A tavalyi Wrestlemania elég felejthetőre sikerült, ami főleg az összeállított meccsek miatt volt. Ez idei messze jobb volt annál, három nagyszerű mérkőzést tud felmutatni, ami a négyórás programból legalább kettőt tett ki a különféle videókkal együtt. Csak hát ott van az egésznek a második fele, ami csupán töltelékszerepet töltött be. Az még elmegy, hogy nem csináltak a dívák élvezetes pillanatokat, de hogy egy elvileg rangos öv meccsét pár másodperc alatt elintézik, az viszont túlzás. Mindennek ellenére nekem bejött ez a Wrestlemania. Remélhetőleg jövőre is legalább ilyen jó összecsapásokat láthatok.

Hozzászólások

1 | StoneCold 2014.08.24. 17:57
Mi történt, hogy hogy nincs több cikk/összefoglaló? Vagy csak én nem látom?

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.