Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

xeLaR blogja

Pankrácijó?! - 11. A WWE tavaly és most

xeLaR | 2015.01.31. 21:42 | kategória: Pankrácijó | 2 hozzászólás

Régen volt már ilyen bejegyzés, úgyhogy gondoltam itt az ideje egy kis pankrációról írni. Tekintve, hogy a WWE az egyeduralkodó a nyugati világban és ebben a műfajban, így az előző évükről számolnék be, ami egyáltalán nem sikerült fényesre. Amit 2011-ben CM Punk elkezdett a dumájával, az 2013-ra valamelyest kiteljesedni látszott, amikor új sztárok emelkedtek ki a mezőnyből. A közönség Daniel Bryant karolta fel, mint a leendő bajnokukat, emellett pedig két új érdekes trió jelent meg, a Shield és a Wyatt família, akiket egész jól felépítettek. És amikor már úgy látszott, hogy a közönség megkapja, amit akar, akkor jött Randy Orton és Triple H, hogy egy a nézők számára kellemetlen, de szükséges sztorit kezdjen el. Csak az a nagy baj, hogy 2013-ban ez a történet nem kapott lezárást, ehelyett Daniel Bryant a Wyatt famíliával eresztették össze, aminek egyáltalán nem örült senki. Az egyetlen, akire még valamelyest lehetett számítani, az CM Punk volt, habár sajnos már egy jó ideje nem volt része jó meccsekben az év végére. Szóval, elég elkeserítően zárult az év, de 2014. egy fényesebb jövőt kecsegtetett a WWE-nek. Vagy legalábbis a pankráció rajongóinak.

WWE Network
Tavaly februárban indult az Egyesült Államokban a WWE Networkre keresztelt előfizetéses videó streaming szolgáltatás, amelynek köszönhetően a legtöbb WWE tartalom (az összes Wrestlemania, az összes PPV, stb.) havi $10 fejében az előfizetők számára mindenfajta gond nélkül elérhetővé vált. Ez egy óriási dolog a pankráció rajongóinak, hiszen újranézhetik a kedvenc meccseiket, a legjobb PPV-ket, tehát egy óriási mennyiség. Ami még jobb, hogy az előfizetés ideje alatt az új PPV-kért sem kell fizetni egy petákot sem. És augusztus 12-től már Magyarországon is elérhető ez a szolgáltatás Android, iOS eszközökön, illetve Playstation és Xbox konzolokon. A rajongóknak ez mindenképpen egy szuper vétel.

A WWE-nek kevésbé. Lehet, hogy hosszú távra játszanak, vagy esetleg valamit elszámolhattak, de a Network indulása döcögősre sikerült, mivel kevesebben fizettek elő a szolgáltatásra, mint azt várták. Egymillió előfizetőt kellett volna elérni, hogy fedezzék a költségeiket, ám júliusban még csak 700 000-nél tartottak, ami miatt masszív elbocsájtások történtek, hogy mindezt ellensúlyozzák. Elvégre, ha csak egy hónapban $10-t költ egy előfizető egy PPV-ra $45 helyett, akkor az meg fog látszani a könyvelésben is. Emellett a szolgáltatás kínálatából is hiányoznak dolgok, ami mondjuk érthető is, nem is igazán lehet elvárni azt, hogy több évtizedes anyagokat azonnal elérhetővé tegyék a szolgáltatásukon. Csak kissé átverős a reklámszövegük. Szerencsére az év végére sikerült elérni az egymillió előfizetést, úgyhogy talán tudnak majd javítani a színvonalon, illetve remélhetőleg nyereségesek tudnak majd maradni.
De most térjünk vissza magára a pankrációra.

Royal Rumble – Wrestlemania
Általában a januári WWE show, a Royal Rumble a Wrestlemaniához vezető utat indítja meg, és sok meglepetéssel és emlékezetes momentummal szolgált az évek során. Az egyik érdekessége, hogy régi, már-már elfeledett pankrátorok is megjelenhetnek a Rumbleban, ami egy kis időre hangulatosabbá teheti ezt a meccstípust. 2014-ben egy ilyen meglepetés lett volna Batista, ám valahogy kiszivárgott ez az információ, illetve az, hogy meg is nyeri a meccset. Most lehet találgatni, hogy miért hozták őt vissza a WWE-be egy ilyen rövid időre, de biztos nem azért, mert egy monumentális filmben szerepelt abban az évben. Mondjuk tudtommal nem reklámozta ezt, de a jelenléte valamelyest érthető, a győzelme viszont erősen megkérdőjelezhető volt. Mindenesetre ez egy elég baljós előjel volt, ami sajnos nem vezetett jóra a promóciónak. A nép Daniel Bryant akarta a Rumble bajnokának látni, annyira oda voltak érte. Ám volt egy nagy probléma: Daniel Bryan azon a PPV-n Bray Wyatt ellen volt beosztva, a Rumbleben pedig kétséges volt a szereplése. Viszont az egész meccs alatt őt várta a közönség, és amikor a 30. pankrátor megjelent a világéletében jófiú figurát játszó Rey Mysterio Jr., a közönség meccs ellen fordult, és a nemtetszésükről adtak hangot. Ahogy egyre több kedvencet kidobáltak a ringből (köztük CM Punkot is), egyre csak hangosabbak és mérgesebbek lettek. A végső két pankrátornál pedig a jófiúnak visszahozott Batistát fújolták, míg a rosszfiú szerepben tetszelgő fiatal tehetséget, Roman Reignst éltették egészen addig, amíg Batista meg nem nyerte a meccset. A közönségnek egyértelműen nem tetszett ez a végeredmény, a fújolás meg a visszatérő pankrátornak nem volt ínyére, aki a jófiú státuszát azonnal elveszítette, amikor a közönségnek beintett. Szóval egy katasztrófa volt az egész, aminek két jelentős eredménye lett.

Az egyik, hogy CM Punk, akit ugyancsak felkarolt a WWE közönsége, se szó se beszéd lelépett a Royal Rumble után, és azóta sem tért vissza. Ez elég negatívan érintette az egész WWE-t, a közönséget is beleértve. Ment is a találgatás, hogy miért döntött így az egykori bajnok. Lehet nem tetszett neki az, hogy az egykoron rivaldafényben tündöklő pankrátor valamelyest kiöregedett sztárokkal kellett volna megküzdenie (Kane és Triple H). Esetleg így tiltakozott az egész Daniel Bryan fiaskó miatt. Mindenesetre CM Punk otthagyta a promóciót, és a nyáron hivatalosan is felmondtak neki. Az év végén aztán CM Punk végre megszólalt ezzel kapcsolatban egy barátjának a podcastjén, és megmagyarázta, hogy miért hagyta ott az egészet. Lényegében belefásult a pankrációba, mivel egyrészt teljességgel kimerült a Rumblera mind mentálisan (pl. ötleteket loptak tőle; szívességeket tett Vince McMahonnek, aki ezt nem hálálta meg), mind fizikálisan (pl. rengeteg sérüléssel küzdött, több agyrázkódása volt, köztük a Rumblen, illetve már hónapokon keresztül egy súlyos fertőzése volt, amit a WWE egészségügyi személyzete nem kezelt kellően). Ez az élmény kiirtotta belőle a pankráció szeretetét, ami miatt visszavonult. Mondjuk kicsit vicces, hogy pár héttel utána bejelentette, hogy az UFC-ben fog verekedni, úgyhogy még egy darabig harcolni fog.

A másik eredmény pedig az lett, hogy a Rumble végén lévő elégedetlenség, illetve CM Punk lelépése miatt át kellett írni a Wrestlemania sztorit úgy, hogy a nézők is élvezzék a sztorit. Kiszivárgott jelentések szerint a fő attrakció Randy Orton és Batista meccse lett volna, ám mindkettő rosszfiút játszott, és a közönség nem biztos, hogy bármelyiküknek szurkolt volna. Végül úgy lett átírva az egész, hogy Daniel Bryannek először Triple H-t kellett megvernie a Wrestlemanián, hogy a végső küzdelemben is helyet kapjon és nyerjen. Összességben az a meccs elég jól sikerült, és a nézők 100%-osan Bryan mögött álltak. Egy igazán emlékezetes győzelem…

…lett volna, ha nem árnyékolta be volna az egész Wrestlemaniát The Undertaker és Brock Lesnar összecsapása. Ugyanis az Undertaker által tartott Wrestlemaniás veretlenségi rekord végre megdőlt, ami bár meglepő, de önmagában elfogadható lett volna, ha egy normális meccset sikerült volna összehozni. Azonban egy unalmas és egyoldalú harc volt, ami főleg annak volt köszönhető, hogy Undertaker agyrázkódást szenvedett a meccs során, így Lesnarnak kellett összehozni valamit. Az eredmény elkeserítő volt, főleg úgy, hogy Lesnar nem igazán volt felépítve. Tekintve, hogy az utóbbi években az Undertaker meccsei voltak a legjobbak a Wrestlemaniákon, ezt egyfajta csalódásként élték meg a nézők. Ám az írók egy lehetőséget láttak ebben a szerencsétlen esetben, amit az év végére nagyszerűen kibontakoztattak.

Árulás, sérülések és a szörnyeteg felemelkedése
Daniel Bryan a WWE legnagyobb sztárja volt a Wrestlemania után, a közönség bajnoka. Ám az övét nem tudta sokáig megtartani, mivel sürgősen meg kellett műteni a nyakát a felhalmozódó sérülései miatt, amivel lényegében az egész hátralévő évre eltűnt. Ennek köszönhetően pedig önként kellett lemondania az övéről, amit egy újabb csapásként éltek meg a nézők, mivel az új bajnok nem lett más, mint a promóció „kabalája”, a rajongókat megosztó John Cena. Emellett a fentebb említett két triót is felbomlasztották az év során, amiből igazán csak a Shield jött ki jól, mivel mindegyikük helyet kapott a fő történetszálban, miután az egyikük elárulta a csapatot, aminek köszönhetően elkezdődhetett a szólókarrierjük. Habár kisebb probléma is akadt, ugyanis Roman Reigns, a WWE egyik fő üdvöskéje ősszel egy sérülés miatt lekerült a képernyőkről, ami nagyon elrontotta a momentumát 2015-re.

Szóval lényegében a Wrestlemania után nem igazán történtek nagyobb jelentőségű dolgok, amik miatt igazán lehetett volna élvezni a WWE által kínált műsort. Csak egyetlen kivétel volt: Brock Lesnar meccse John Cena ellen a Summerslam PPV-n. Összecsapásnak nehezen lehetett nevezni azt, amit műveltek, ugyanis Lesnar lényegében agyonverte (még pontosabban úgy dobálta, mint egy rongybabát), Cena nem kapott lehetőséget a szokásos feltámadására. Ezzel pedig mindenkit megleptek. Eddig Cena még a legbrutálisabb verésnél is minden gond nélkül felkelt, hogy aztán megnyerje a meccsét (pl. pont Brock Lesnar ellen még 2012-ben). A ringen belüli teljesítményt nem igazán lehetett értékelni, mivel Lesnar lényegében csak egyfajta dobást alkalmazott a meccs során. Ami miatt ez fontos volt, az a sztori. Aki az Undertaker veretlenségét meg tudta törni, annak egy vadállatnak kell lennie. Azzal pedig, hogy a WWE legfőbb harcosát minden probléma nélkül a földbe döngölte, pont ezt a történetet mondta el. Egyszerű és ezerszer látott sztori, de még mindig hatásos. A másik dolog, ami Brock Lesnar bajnokká avatása után jött, hogy nem sok PPV-n szerepelt Summerslam után. Ez elsősorban egy rossz dolog, mivel a WWE nehézsúlyú öv a legfontosabb a promóció berkein belül, így a bajnok távolmaradásával kevésbé lehet érdekes a nézők számára a show. Ám ugyanakkor ez jó, mivel egy megrendezett sportnál az állandó övváltások és bajnokavatások a nevesebb címek leértékelődéséhez vezethetnek, és azzal, hogy Lesnar távol marad, ezt legalább elkerülik. Bár egy címvédőt jobban elismernek, ha minél többször harcol, de ez csak részletkérdés.

Az év vége, az új Rumble és a jövő
Lényeg az, hogy a WWE az év végére többnyire csak unalmas produkciókat tudott összehozni, és lényegében csak időhúzásra volt jó, amíg felépülnek a sérült sztárpalánták, illetve hogy felkészüljenek az újabb Wrestlemaniás időszakra. A kiábrándult nézők valahogy csak kibírják addig. Talán a legrosszabb az, hogy a WWE NXT programja, ami pár éve csak egy huszadrangú valóságshow volt, decemberben egy olyan különkiadást hozott össze, ami sokak szerint a promóció legjobb produkciója volt abban az évben. Megnéztem én is, és bár egyik fiatal pankrátort sem ismertem, mégis a kreativitásuk, a technikájuk és a precizitásuk teljesen levett a lábamról. Még a díva meccsük is! Pedig szerintem vannak ugyanolyan vagy még jobb kaliberű pankrátorai a fő műsoruknak is, csak vagy nem kapnak esélyt a bizonyításra, vagy pedig nem képesek az írók hülyeségeiből valami érdekeset kovácsolni. Emiatt pedig azt lehet elmondani, hogy a WWE jelenleg „sztárhiányban” szenved.

A 2015-ös Royal Rumble összességében talán még rosszabb is volt, mint a tavalyi, ám mégis tudott mutatni olyan példát, amikor szinte minden jól sül el, illetve amikor katasztrofálisan elbaltáznak valamit. Az előbbire a példa a Lesnar-Cena-Rollins összecsapás a WWE nehézsúlyú címért, ami azért lett nagyszerű, mert egy nem szokványos sztorit kellett megvalósítani, és a pankrátorok olyan kreatív megoldásokkal álltak elő, ami a nézőket is meglepték. Emellett úgy éreztem, hogy ez sztárépítésben is jeleskedett, mivel számomra a Shield felbomlásánál Rollins volt az, akinek nem igazán volt jelleme, a trió akrobata tagja volt, ám ebben a meccsben nem csak a karakterét játszotta jól, de az összes fontosabb mozdulatát tökéletesen végrehajtotta, amitől sokat nőtt a szememben. Csodálkozom is, hogy ez miért sikerült ilyen jóra, miközben Roman Reigns karakterét teljesen tönkrevágták az év elejére. A tavalyi Rumblenál szurkolt neki a közönség (habár csak azért, mert nem akarták Batistát a Wrestlemanián), de már egyáltalán nem szeretik, mert a WWE le akarja nyomni a torkukon, mintha egy következő John Cena lenne. Persze az is közrejátszott, hogy a Rumbleban igazán nem voltak izgalmas figurák, és akiket valamelyest tisztelt a nézősereg, azokat viszonylag hamar eltüntették (pl. Daniel Bryan mindössze 10 percet töltött a ringben, aztán egyszerűen csak kidobták, ami egyáltalán nem tetszett senkinek), így nem volt senki Reignsen kívül, akinek lehetett volna szurkolni.

És ez óriási probléma. Kellenek az új reménységek, akiknek szurkolhatnak a népek. Pár éve még rengeteg ilyen pankrátor volt, ám mára jelentősen lecsökkent a számuk. Muszáj felépíteni nem csak a jövőbeli szupersztárokat, hanem azokat is, akik csak a középmezőnyben fognak sínyleni éveken keresztül. Ehhez olyan történetek kellenek, amik erősnek állítják be a szereplőit, és még a nézők fantáziáját is megmozgatják. Sokéves munka lesz ez, de hosszútávon csak pozitívan jönne ki a WWE. Pár éve Daniel Bryan is csak a középmezőnyben kuksolt, amíg rátalált valamire, amitől a nézők megszerették. A WWE-nek és az NXT programjának pedig hasonló kaliberű emberei vannak, akiket nem lenne szabad kihasználatlanul hagyni.

Hozzászólások

1 | szogyenyi 2015.02.08. 17:09
A legnagyobb baj az, hogy aki igazán megérdemelné a pusht, azt vagy elfelejtik, vagy jobbert csinálnak belőle, míg akiből pénzt lehet kreálni, azt tolják előre. Nem, mint ha Bryan nem érdemelné meg a főövet, mert tényleg az egyik legtehetségesebb a rosterben. Azt meg nem is csodálom, hogy Punk lelépett. Jól is tette.
xeLaR
2 | xeLaR 2015.02.09. 16:08
Az a gond, hogy a WWE túlságosan is a "szórakoztatásra" hajaz, nem igazán magára a pankrációra. Ez a 80-as években még pozitívum volt, mert több embert tudott behozni ezáltal, de most nem igazán tudni, hogy kinek adják el ezt a "terméket". A pankráció rajongóinak nem tetszik, ha nem az indies srácok vannak a középpontban, vagy a "kiherélt", gyerekesebb programot, míg az összes többi demográfia meg nem értékeli rendesen amit látnak.

Az erőltetett push nem jó, pl. az utóbbi években csak Shaemus jött ki jól belőle, kell egyfajta momentum is vkinek a természetes felemelkedéshez. Persze a pénzcsinálók is kellenek, csak most jelenleg az van, hogy sztem kevés ilyen sztárjuk van. Ezért kellene több embert erősíteni, a címek nívóját felemelni, mert jelen állás szerint a WWE-öv körül forgó embereket kivéve mindenki jobber, kevés emberre lehet azt mondani, hogy fenyegetést jelentene a bajnokra.

Jobber szempontjából rossz látni, hogy Cesaro mennyire visszaesett "rangban". De azt is rossz látni, hogy az olyanok mint Adam Rose, aki elvileg az NXT-ben tudott vmennyire érvényesülni, a WWE-ben rettenetesen rossz, és félő, hogyha felkerülnek a jobbak, akkor nem igazán lesznek a rivaldafényben. Bár mondjuk Bryan se azonnal lett világbajnok...

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.