Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Rally Masters

2000.06.16. 00:00 | szerző: BlackVoid | Ismertető/teszt

Aki találkozott a Motorhead vagy a Swedish Touring Car Championship játékkal, az ismerheti a Digital Illusions nevét. A STCC jó játéknak ígérkezett, de kissé bogaras (hibás) volt, ezért hamar a polcra került. A Motorhead futurisztikus arcade autóverseny igen látványosra sikeredett, 3D kártya használata nélkül is fantasztikus volt, amit kihozott egy gyengébb teljesítményű gépből is, azonban ez már jó pár évvel ezelőtt történt. A Rally Masters szerencsére kiköszörülte a csorbát, a játék nagyszerűen sikerült és a hibák nagy része is már a múlté.

Rally Masters

Minden szezon végén összegyűlnek a világ legjobb rally versenyzői, hogy a Kanári szigeteki nyolcas pályákon mérjék össze tudásukat. A játék fő attrakciója ez a páros verseny, de ezen kívül még öt országban versenyezhetünk. Anglia, Olaszország, Indonézia, Svédország és az Egyesült Államok pályáin száguldozhatunk a rendelkezésre álló szép számú autóval. A Rally Masters F2, WRC és klasszikus autókat tartalmaz, minden kategóriában kb. 5 autó a választék. Érdekes, hogy az autók között egy homokfutó buggy is megtalálható, amely hátsókerék meghajtású. A buggy-t még a rutinos rallysoknak is igazi kihívás vezetni, a kanyarokban gázt adva ugyanis az autó rendkívül könnyen megpördül. Kis ízelítő a további választékból: Renault Megane, Peugeot 206 és 306, Ford Escort WRC, Skoda Octavia, Hyundai Evo II, Lancia Delta Integrale, Toyota Corolla és Celica. Az autók viselkedése érezhetően más és más, még a kategóriákon belül is könnyen érzékelhetők a különbségek. A kocsiknak egyébként a hangjuk is különböző.

Egy szimulátornál mindig a legfontosabb kérdés, hogy mennyire élethű. A Rally Masters ezen a téren nem okoz csalódást, hamar "érezni" lehet az autót, a vezetés élménye közel áll a valósághoz. Az F2-es kategóriát viszonylag könnyű vezetni, de a négykerék-meghajtású vadállatokkal könnyen meggyűlik a bajunk. A Rally Masters egy igazi szimulátor anélkül, hogy túl nehéz lenne.

Rally Masters

A pályák egy része a rallyban megszokott magányos ámokfutás, emellett azonban országonként 3-3 körpályán is versenyezhetünk. A körpályákon nem egyedül vagyunk, a gép által vezetett 3 autót kell legyőznünk, így ez a mód inkább egy touring car versenyhez hasonlít, a megszokott lökdösődéssel együtt. A pályák nagy része rendkívül szűk, a jó eredményhez precíz, pontos vezetésre van szükség. És persze villámgyors reflexekre. Az egyetlen kifogás a pályákkal szemben csak az lehet, hogy mind rövidek, a legtöbbet 2 perc alatt lehet teljesíteni.

A játékot tulajdonképpen 4 különböző módban játszhatjuk. Az első ezek közül a Championship, ahol a Kanári szigeteken 6 darab nyolcas-pályán kell kieséses rendszerben megküzdenünk ellenfeleinkkel. A második a Challenge Cup, itt 4 autó versenyez a 15 körpályán. Érdekes, hogy ebben a módban véletlenszerű az autó kiválasztása, szerencsére minden versenyző ugyanazt az autót kapja. Ez sem segít sokat, ha a beadott autóban még sohasem ültünk. Aki nyerni akar, annak a játék összes autóját tudnia kell vezetni. A harmadik lehetőség a Trophy, amely az igazi hagyományos Rally az óra ellen. A negyedik és legizgalmasabb a multiplayer. Akár helyi hálózaton, akár az Interneten versenyezhetünk hús-vér emberek ellen. Multiban a játék bármely pályáján versenyezhetünk fej-fej mellett. Még a normál rally pályákon is egymás hegyén-hátán küzdhetünk. Szó szerint, ugyanis a szűk pályákon könnyű összeütközni vagy kilökni a másikat. Nagy kár, hogy a visszapillantó tükör lemaradt, gyakran előfordul ugyanis, hogy akaratlanul is letúrjuk ellenfelünket az útról. A Collin McRae Rally-ban alkalmazott szellemautók praktikusabbak voltak. Súlyos hiányosság, hogy multiplayerben nem változik az időjárás, mindig napsütésben, kék ég alatt versenyzünk. Talán egy patch javítja majd ezt a sajnálatos problémát. Mindezekkel együtt a Rally Masters egymás ellen igazi adrenalinnal túlfűtött száguldás.

Rally Masters

A grafika határozottan szép és gyors. A színek, a textúrák jól elvannak találva, az autók gyönyörűek és meggyőző hó- illetve porfelhőt húznak maguk után. Nem hiányoznak az időjárás és fény-effektusok sem, vezethetünk hóesésben, esőben, hajnalban és alkonyatban, viharban és éjszaka. Igazi élmény a lenyugvó olasz nap fényénél száguldani a szerpentineken.

Az autók hangja nagyon kellemes, jól felcsavarva a hangerőt, igazi bömbölést lehet némelyikből kihozni. Már említettem, hogy a járművek hangja más és más. Olyan apróság ez, amely a hangulatot és a beleélést igazán fokozza. Másodpilótánk a klasszikus rally szakaszokon pontosan és hidegvérrel sorolja a következő kanyarokat, nagy segítséget adva a pilótának. A hangnak azonban megvannak a maga apró problémái, visszafelé autózva a pályán például nincs hangja az autónak és bizonyos konfigurációkon előre haladva is lehetnek problémák. Ez utóbbit a játék és a hangkártya meghajtóprogramjának újratelepítésével általában orvosolni lehet.

Rally Masters

Meg kell még említenem a force feedback-et. Ez ugyan érezhetően jelen van, de gyengére és jellegtelenre sikeredett.

A Rally Masters egy kiemelkedő rally szimulátor szép grafikával és meggyőzően szimulált autókkal. Vannak ugyan apró hibái, de az összhatás mindenért kárpótol. A Colin McRae Rally 2-re váró tömegek végre olyan játékhoz jutottak amely könnyedén akár felül is múlhatja a Codemasters leendő nagyágyúját. ■

értékelés

Rally Masters

Pozitívumok
  • Szép és gyors grafika
  • Időjárás és fényviszonyok
  • Élethű az autók viselkedése
Negatívumok
  • Multiplayerben folyton süt a nap
  • Gyenge force feedback
  • Apró hanghibák
Minimális rendszerigény: Pentium 233, 32 MB RAM, 4xCD-ROM, 3D gyorsító
Ajánlott konfiguráció: Pentium II 300, 64 MB RAM, 3D gyorsító
9,2
Rally MastersRally MastersRally MastersRally MastersRally MastersRally Masters
Rally Masters
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Rally Masters

hozzászólások (2)

REWARD
REWARD 2001.09.06. 23:21
Hello mindenkinek.A Rally Mastersről csak annyit,hogy ennél jobbat személy szerint még nem láttam.Egyetértek a kritikákkal.A kérdésem az lenne,hogy tud-e valaki hozzá kiegészítőt?Örömmel venném.Kösz khapy@freemail.hu
Airtibi
Airtibi 2004.02.21. 00:02
ELég kevés a hozzászólás. Számomra is csúcs a játék. Nagyon megfogott, de nemtudom valami mintha hiányotózna belőle, de nem tudom, hogy mi. Jó lenne egy második rész vagy valami hasonló, hogy kiderüljön. Annyit mondok, hogy jöjjön bmilyen Colin Rally, vagy Burns, nekem ez akkor is etalon marad.
ajánlott olvasnivaló