Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Deus Ex

2000.08.31. 00:00 | szerző: BlackVoid | Ismertető/teszt

A megbukott Daikatana mellett az ION Storm másik üdvöskéje a Deus Ex. Szerencsére ez sokkal jobban sikerült és talán elég lesz arra, hogy megmentse a céget.

Deus Ex

A Földön egy veszélyes vírus szabadul el. Az ENSZ terroristaellenes szervezete, a UNATCO próbál rendet tartani, miközben az ellenanyag elosztása is az ő kezükben van. Hősünk a szervezet tagjaként csatlakozik a terroristaellenes harchoz. Az alapötlet nem biztos, hogy a legeredetibb, de annyira fordulatos és izgalmas, hogy szinte biztosan a monitor elé szegezi a játékost. A cselekmény elsősorban párbeszédeken keresztül halad előre, ezeket a játék saját motorja mutatja külső nézetből. Bizonyos helyzetekben több különféle válaszból választhatunk és ez befolyásolhatja, hogy mi történik később. Ez egyedülálló az akciójátékok között.

Aki játszott a System Shock 2-vel, annak gyorsan ismerős lesz a Deus Ex. Nem véletlen, hiszen a tervező ugyanaz: Warren Specter. A Deus Ex bár első személyű lövöldözős játék, nem csak az akción van a hangsúly, fontos szerep jut a karakterfejlesztésnek és a rejtvényeknek is.

Deus Ex

Karakterünk tuningolására 3 mód van. Az első a fegyverek és a felszerelés. Az átlag akciójátékoknál jóval többféle van ezekből. Egy kis ízelítő a különböző tárgyakból és fegyverekből: pisztoly, géppisztoly, távcsöves puska, plasma fegyver, könnygáz gránát, tolvajkulcs, elsősegély doboz, elektronikus tolvajkulcs, nanokulcs, EMP gránát (robotok ellen). A fegyvereket különböző módosító upgrade-ekkel fejleszthetjük is, ezekkel javíthatjuk a fegyver lőtávját, pontosságát, csökkenthetjük a visszarúgás mértékét és növelhetjük a tár méretét.

A következő karakterfejlesztési lehetőség a képességek javítása. A játék során tapasztalati pontokat gyűjthetünk, amelyeket a képességek fejlesztésére költhetünk. Ily módon egyre jobbak lehetünk a különböző fegyverek kezelésében, az úszásban, a zárak és a computer rendszerek feltörésében.

Deus Ex

Az utolsó fejlesztési vonal a nanotechnológiák beépítése. Ehhez speciális nano-implant tárolókat kell találnunk, amelyeket aztán egy egészségügyi robot be tud ültetni a szervezetünkbe. Ezek a nano-implantok érdekes képességekkel ruházzák fel emberünket. Néhány implant a sok közül: világítás a szemmel, beépített kommunikációs rendszer, ellenségfelismerő rendszer, öngyógyító implant. A beépített implantok speciális upgrade dobozokkal fejleszthetőek is.

A 3 szintű karakterfejlesztés nagyon élvezetessé teszi a játékot, hiszen a játékos mindig várja a következő képességet, vagy a következő jó cuccot.

Deus Ex

Nagyon jó újítás, hogy a fegyverekkel ezúttal céloznunk is kell. A megjelenő célkereszt egyre

szűkül, ahogy egy célponton tartjuk, minél kisebb a kereszt, annál pontosabb a lövés. Hiába céloztunk be azonban egy ellenfelet tökéletesen, ha az adott fegyverrel gyenge a képességünk könnyen lehet, hogy így is elhibázzuk. A távcsöves puska esetében ez úgy működik, hogy a távcsőbe nézve nem túl könnyű a célon tartani a fegyvert.

Deus Ex

A helyszínek sajnos elég tipikusak, ezúttal is katonai bázisokon, titkos laborokban és külvárosi bérházakban kell tekeregnünk. A játékból persze nem hiányozhatnak a ládák és szellőzőcsövek sem. A szintek azért jól vannak megtervezve, a játékos maga választhatja meg merre megy. Sok esetben többféle útvonalon haladva is elérhetjük célunkat, ami jól jön, ha egy-egy helyen nem tudunk továbbjutni. Ennek elenére van néhány pálya ahol rendkívül nehéz megtalálni a helyes utat.

A játék az Unreal grafikus motorját használja, ennek megfelelően a grafika szép, de a textúrák minősége nem éri el az Unreal színvonalat. Érthetetlen viszont, hogy mitől ilyen lassú a program, Celeron 433-as processzoron, 128 Mega rammal és Voodoo3 kártyával 640x480-as felbontásra kellett vennem a programot, de sok ellenség esetén még így is belassult néha.

Deus Ex

A hangok és a zene nagyon jól sikerültek. Szinte mindenhol hallhatunk háttérzajokat, az ellenségek beszélgetése és léptei gyakran elárulják jelenlétüket. A zene nem zavaró, mégis kellemes aláfestése a játéknak.

A Deus Ex egy komplex akció-kaland játék, néhány hibája eltörpül a történet és a karakterfejlesztés brilliáns ötvözése mellett. ■

értékelés

Deus Ex

Pozitívumok
  • Nagyon jó történet
  • Karakterfejlesztés
  • Rengeteg tárgy, fegyver és eszköz
  • Több lehetséges út
Negatívumok
  • Néhány pálya túl bonyolult
  • Magas gépigény
  • Az AI könnyen felejt
Ajánlott konfiguráció: Pentium II 400 MHz, 128 MB RAM, 3D gyorsító
9,0
Deus ExDeus Ex
Deus Ex
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Deus Ex

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló