25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

FIFA 2001

Írta: JOKER

Mostanában egyre többször hallani arról, hogy a foci rohamosan veszít a népszerűségéből szerte a világon. Ez lehet, hogy nem így van, de az biztos, hogy az Electronic Arts által évről-évre megjelentetett "fociszimulátor" egy ideje már kevésbé lelkesíti fel a játékos-társadalmat. Az EA-nak is illene már elgondolkodnia, hogy ez nem véletlen, hiszen az évente szinte már kötelességszerűen kiadott FIFA sorozat már bizony nem a régi, magas színvonalú program jellemzőit hordozza magán.

Igazán jelentős újítás már évek óta nem volt a játékban és ez sajnos meg is látszik rajta. A grafikán csiszolgattak idén is egy kicsit, de szerintem inkább jobb lett volna, ha marad az Euro 2000-es változat. A kameraállások közül egyedül a toronynézet használható valamire, a többi játszhatóság szempontjából élvezhetetlen. A játékosok arca még mindig egyforma, kivéve néhány ismertebb emberét, de azoké is eléggé elnagyolva van csak megrajzolva. A közönség végre már egy kicsit mozog meccs közben, ami realisztikusabbá teszi a környezetet, de ebből is sokat levon az a tény, hogy egy nagy massza csak az embertömeg. Megjelentek viszont a pálya szélén rohangáló partjelzők, és ott láthatjuk a cserejátékosokat is. A csapatösszeállítások hűen követik az eredetit, ez pozitívumként lehet említeni. És milyen játékélményben részesülhetünk? Hát, felejthetőben.

Elég bosszantó hibákkal van még mindig telitűzdelve a program, közte olyanokkal, ami még talán a FIFA 94-ben is benne volt. Ilyen például az általam csak billentyűpufferelésnek nevezett jelenség, amikor a többször lenyomott gombok által küldött parancsokat "megjegyezve" később olyankor is passzol vagy lő a játékosom, amikor már rég mást szeretnék vele csinálni, és ezzel oda akár a gólhelyzet is. Szintén furcsa, hogy a kezdőkör közepén álló játékosom vajon miért ollózza a levegőbe ugorva hátra, a saját kapuja felé a labdát, amikor odapasszolom neki?

A kapusok már jobban védenek, mint a korábbi verziókban, olyannyira, hogy a 16-oson kívülről még a világ legjobbjai sem képesek soha gólt rúgni nekik. Persze lehet, hogy a programozók szerint ez így reális, mint ahogy az is, hogy a leggyengébb csapatokkal is könnyedén lehet VB-t nyerni.(lásd magyar válogatott & co). Teljesen elrontották a pontrúgásoknál korábban használt irányítást. Már nem lehet csavarni, emelni szabadrúgásnál, szögletnél, mint korábban, csakis egyenesen rárúgni lesz, ami lesz alapon a kapura.

A kommentátorok szövegei egy kicsit változatosabbak lettek, jobban követik az eseményeket, de így is hamar unalmassá válnak. Ez jellemző egyébként az egész játékra, nagyon hiányolom azt is, hogy nem sikerült igazán megteremteni a fociarénák atmoszféráját. Szívesen láttam volna ebben a verzióban is a korábbi évtizedek BEK, UEFA, VB döntőit is, de meg kellett elégednem a jelenkori eseményekkel, kiegészítve ezt néhány nemzet bajnokságának végigjátszásának lehetőségével.

Úgy gondolom, hogy nem kéne erőltetni mindenáron, hogy évente újabb és újabb FIFA program legyen ott az áruházak polcain. Jobb lenne, ha ritkábban látnánk új verziót, de az valóban tartalmazzon lényegi újításokat is, nem csak a régi alapjáték toldozgatását lássuk viszont. Az Electronic Arts ezzel a programmal nem fog hozzájárulni a foci csökkenő népszerűségének megállításához. Bízom benne, hogy azért összeszedik még magukat és láthatunk még jobb produktumot is tőlük.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

80%
Pozitívumok
  • Szép grafika
  • Látványos játék
Negatívumok
  • Kevés újítás
  • Bosszantó hibák
  • Rossz irányítás

FIFA 2001

Platform:

Fejlesztő: EA Sports

Kiadó: Electronic Arts

Forgalmazó: Ecobit Rt.

Minimális rendszerigény: Pentium 166 MMX, 32 MB RAM, 4xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!