Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Midtown Madness 2

2001.01.09. 00:00 | szerző: Topolino [PCD] | Ismertető/teszt

Mostanában a Microsoft neve nagyon gyakran bukkan fel a nemzetközi és a hazai sajtóban, s nem is ok nélkül: a napokban mutatták be az X-box és a Whistler prototípusát, ugyanakkor jó néhány Microsoft alkalmazott perelte be december végén munkáltatóját, mintegy 5 millió dollár kártérítést követelve. E hírek mellett sajnos eltörpül az a tény, hogy a közelmúltban megjelent a nagysikerű Midtown Madness második része is. Pedig ismét nem hibáztak a MS megbízásából dolgozó kóderek, a játék bizony fantasztikusra sikeredett, főképp azoknak fog nagyon bejönni, akik már jártak Londonban vagy San Francisco-ban...

Midtown Madness 2

Leginkább az teszi a programot fantasztikussá, hogy életszerűen igyekeztek megcsinálni. Ha van kedvünk, hétköznapi vezetésben is részt vehetünk a két város utcáin (Londonban szigorúan bal oldalon), de ha beletaposunk a gázba, perceken belül utánunk erednek a rendőrök... Hatalmas élmény, hogy a mindennapi forgalomban (gyalogosok, lámpák, időjárás, valóságos városi környezet stb.) gyakorlatilag minden eddig elrejtett álmunkat kiélhetjük: átugrathatunk a pirosnál várakozó kocsisor felett, kézifékkel fordulhatunk be a Big Ben elé, és egyáltalán, szinte bármit megtehetünk, amire egy autó képes.

Persze nem ez a dolog lényege. Különböző versenyeken vehetünk részt a fantasztikusan részletgazdag városokban, változatos célokat kell teljesítenünk, hol az idő ellen versenyzünk, hol pedig 6-8 jól feltuningolt autót kell megelőznünk. Ínyenceknek ajánlhatom a Soho Moho elnevezésű versenyt, ahol az éjszakai fényben fürdő, zseniálisan kidolgozott városrészben kell (egyébként nagyon kemény) ellenfelek ellen széthajtanunk saját autónkat.

Midtown Madness 2

Szintén zseniális az oktató rész is: egy angol autósiskolában taxisofőr-képzőn vehetünk részt, ami nem éppen gyerekjáték. Kb. a középszintű vizsgáknál van egy feladat, ami a "leglondonibb" magyar versenyzőt is próbára teszi: nyolc idegenforgalmi nevezetességet kell megtalálnunk mintegy 2 és fél perc alatt, ráadásul az oktató csak egymás után közli a helyszíneket... nem éppen egyszerű.

A játék grafikájában látni talán a legnagyobb változást. Saját autónkon most már szinte minden eseményt nyomon követhetünk. Az egyes koccanások után például olyan sérüléseket szerez, mintha sörétes puskával lőttek volna bele. A helyszínek kidolgozottságát szintén csak dicsérni lehet.

Midtown Madness 2

A jól bevált régi játékmódok mind megmaradtak: Blitz (verseny az idő ellen), Checkpoint (ellenőrzőpontok bejárása), Circuit (kijelölt pályán körök megtétele) és persze a Cruise (szabad autókázás), tehát továbbra is elégedettek maradhatunk. Mindkét városban megnézhetjük szinte az összes idegenforgalmi nevezetességet, pl.: San Franciscóban áthajthatunk a Golden Gate hídon, míg Londonban a Royal Alberts Hall, a Trafalgar Square, a Big Ben, a Tower Bridge, a Piccadilly Circus (ezt volt a legnehezebb megtalálni) és még sorolhatnám, de nem teszem. Lehet, hogy idegenforgalmi iskolában ezzel a programmal fognak oktatni?

Rengeteg autóval játszhatunk. A választék: Mini Cooper Classic, VW Beetle, Londoni taxi, Cadillac Eldorado, Ford F-350, Ford Mustang (GT, Cruiser, Fastback), Panoz Roadster, City Bus, London Busz (igazi Double Decker!), Kamion. Ezek mellett van pár kezdetben lezárt autó is: New Mini Cooper, VW New Beetle (Dune, Rsi), Harckocsi, Audi TT, Aston Martin DB7, Panoz GTR-1, Amerikai tűzoltó. Ezeket csak egyes, meghatározott pályák után vehetjük birtokunkba.

Midtown Madness 2

Autóinkat már több színben is láthatjuk, sőt olyan színek is vannak, amelyek kezdetben szintén le vannak zárva. Pl. a kamion graffitys mintázata, vagy a London Busz külön gyerekeknek szóló paint-je. Ha nem egyből a Races menüpontot választjuk, hanem a Crash Course-t, akkor a londoni helyszínt választva megtanulhatjuk a vezetés minden fortélyát, ha pedig a SF Stunt Drivingra kattintunk, akkor az autóval való zsonglőrködést sajátíthatjuk el.

De sajnos egyetlen játék sem létezhet hibák nélkül, úgyhogy miért pont a Midtown Madness 2 lenne kivétel. Néha látni egy kis képhiányosságot, rendőrautóval (ha szirénázol) egy londoni hídon átmenve, a híd másik végén feltűnik a saját fényünk, és ami a legrosszabb: egy Pentium II-es, 500 MHz-es, 128 MB RAM-os gépen 800*600-as felbontásban, 90 km/k-nál nagyobb sebességnél meglehetősen szaggat...

Midtown Madness 2

Mindezek ellenére nagyon jó lett a játék. A városok alaposan kidolgozottak, a grafika nagyon jó, a hangok realisztikusak, a vezetés élménye megmaradt, mindenki kiélheti mindazon perverz álmait, ami már a jogosítványa megszerzése óta a lelkét nyomja, darabokra törhetjük a rendőrautókat, falhoz nyomhatjuk a gyalogosokat stb. (annyira azért nem, mint a Carmageddonban).

Városfelfedezésben verhetetlen, gyakorlatilag multimédiás autótérképnek is lehetne tekinteni. Azt hiszem, megéri a pénzét. A Midtown Madness fanatikusoknak kötelező, autószimulátor-guruknak, valamint London és San Francisco-fanatikusoknak ajánlott program. Egy biztos: jó ideig ki nem engedjük a kezünkből. ■

értékelés

Midtown Madness 2

Pozitívumok
  • Fantasztikus hangulat és kidolgozottság
Negatívumok
  • Apró képi szaggatások
  • Zene hiánya
Minimális rendszerigény: Pentium II 266, 32 MB RAM, 4xCD-ROM
Ajánlott konfiguráció: Pentium II 300, 64 MB RAM, 8 MB-os 3D kártya, 8xCD-ROM
8,6
Midtown Madness 2Midtown Madness 2Midtown Madness 2Midtown Madness 2Midtown Madness 2Midtown Madness 2
Midtown Madness 2
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Midtown Madness 2

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló