Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Project I.G.I.

2001.01.25. 00:00 | szerző: Topolino [PCD] | Ismertető/teszt

Úgy néz ki, a számítógépes játékok istene manapság igencsak elkényezteti a különböző FPS-ek szerelmeseit: alig ültek el a No One Lives Forever által keltett hullámok, máris itt egy újabb - igaz, kicsit azért eltérő stílusú - trónkövetelő: a Project I.G.I. Ez utóbbi, kissé furcsa hangzású rövidítés annyit tesz: I'm Goin' In, azaz bemegyek...

Project I.G.I.

A történet a szokványosnál is érdektelenebb. Mindenféle terrorista szervezetek és ex-orosz bűnözők között bonyolódik... Viszont annál jobb a megvalósítás. A program lelke egy repülőgép-szimulátorból átemelt grafikus motor, ami eddig még nem látott vizuális élményt nyújt mindazoknak, akiknek ehhez rendelkezésükre áll egy kisebb fajta erőmű. A motorból fakadóan elképesztő a külső helyszínek és az időjárás megvalósítása. A megjelenés így valóban 3D, azaz mindenféle tornyokba vagy dombokra mászhatunk fel (kész ajándék emellé a távcsöves puska), s mindezt az időjárás is színezi: néha ömlik az eső, néha csak köd van, vagy éppen elkezd esni a hó. Szóval a grafika fantasztikusra sikeredett: persze ennek ára is van (az erőgépen túl): az egyes objektumok, épületek, raktárak, irodák mintáit csak néhány alapból generálja a program, így kb. már az ötödik pályánál nagy biztonsággal meg tudjuk tippelni, merre kell menni pl. az irodákban (még az üdítő-automata is ugyanott lesz). Talán mindenképp egy CD-re akarták sűríteni a dolgot.

A küldetések a történetnek megfelelően épülnek egymásra, s ebből bizony az következik, hogy a játékot kizárólag egyszemélyes üzemmódra tervezték (sajnos). Említést érdemel az is, hogy a kissé spártaira sikeredett menürendszerből egy apróság, nevezetesen a nehézségi szint kiválasztása kimaradt. Ennek okán a legkeményebb quake-nyúzók is többször neki fognak állni egy-egy küldetésnek, ebben biztos vagyok. Annál is inkább, mert a mentés opció is kimaradt...ami azért gonosz, mert a küldetések közepénél már mintegy hat-hét feladatot kell teljesítenünk, és az mentés nélkül bizony nem egyszerű. Ráadásul vagy másfél óra háborítatlan játékidőt igényel...

Project I.G.I.

A fegyvereket nem érheti panasz, van itt minden, amit a NATO vagy a szovjetek valaha is kitaláltak egymás bosszantására vagy legyilkolására: az AK-47-es klasszikus példa (jellegzetes kattogó hangjával együtt). De lesz itt páncéltörő (a tankok ellen), vagy a már emlegetett távcsöves puska, hogy a Glock 17-est, az MP5-öst, az M16-ost vagy az Uzit már ne is említsem.

Az általunk irányított főhős (természetesen Jones a neve :) nem csak a fegyvereket használja kitűnően, de egyéb speciális dolgokat is tud (a jobb-Shift lenyomásával): számítógépekbe tör be (hogy blokkolja a biztonsági rendszert), iratok után kutat a fiókokban (bizonyíték után). A programozók a különböző létrák használatát is ebbe a kategóriába sorolták: egy létrához érve ugyanis a program külső nézetbe vált. Az elektromos vagy egyéb vezetékeken való csúszkálás hasonló módon történik.

Project I.G.I.

A hangra sem lehet panaszunk, kellemes kísérőzene árad a hangszóróból, amit kiválóan kiegészít az AK-47-es kerepelése. Az élethűség is kielégítő (már ami a fegyvereket illeti), azok ugyanis tűzerejüktől függően rendesen rúgnak, így bárki könnyedén többször is fel fogja a falra saját nevét írni.

A mesterséges intelligencia sajnos ezúttal sem túl frappáns. Igaz, hogy riadóra rohan mindenki, és a támadó katonák fedezéket keresnek, vetődnek, stb., de számtalanszor előfordul, hogy ha két őr közül lekapjuk az egyiket, akkor kollégája nemtörődöm módon tovább rója köreit... Másik furcsa dolog (ami könnyebbé teszi az életet), hogy ha valakit találat ér, az megáll egy pillanatra (hogy a következő lövést semmiképp ne tudjuk elrontani). A közlekedést egy intelligens számítógépes térkép segíti, használhatóságát mi sem mutatja jobban, mint az a küldetés, amikor ellopják tőlünk.

Project I.G.I.

Összegzésképp annyit mondhatok, hogy minden FPS-rajongónak érdemes kipróbálnia, s ha más nem, legalább cheat-tal végigzúzni, mert a grafika bőven megér ennyit. ■

értékelés

Project I.G.I.

Pozitívumok
  • Zseniális grafikus motor
Negatívumok
  • Pocsék történet
  • Gyakran ismétlődő pályarészletek
Minimális rendszerigény: Pentium II 200, 32 MB RAM, 8xCD-ROM
8,5
Project I.G.I.Project I.G.I.Project I.G.I.
Project I.G.I.
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Project I.G.I.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló