25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Colin McRae Rally 2.0

Írta: Lacesz 2 hozzászólás

Az az igazság nem is tudom, hol kezdjem. Talán a legelején. Amikor megjelent a Colin McRae Rally első része, azt tudtam, hogy ez a kezdet, de reméltem lesz folytatás. Hát így lett. :-)

A telepítés nem tart tovább az átlagosnál (tehát a türelmetlenkedőknek is megfelel). A játék elindításánál "megindul" az intro, amely tömör és velős, amint ezt már megszokhattuk. Az várható volt, hogy a programban felfrissül az autó és pilóta kínálat, de ne gondoljuk, hogy csak ennyi változott.

A menü visszafogottabb lett, mint a tavalyi, ám tartogat meglepetéseket. Erre nem térnék ki részletesen, egyelőre annyit: szépen kidolgozott, ötletes és szürkéskék. A már megszokott bajnokság és rally menüponton kívül, helyet kapott egy új, úgynevezett arcade megnevezésű is. Amikor ezt választjuk, akkor egy körülhatárolt (nagyjából kör alakú) pályán mérhetjük össze lóerőinket "hús vér" ellenfelekkel. Ezt úgy értem, hogy a többieknek nem csak az időeredményeiket látjuk, hanem ha kedvünk tartja akár belökhetjük őket egy árokba.

Na de térjünk rá a lényegre, az autózásra. Kezdjük az előkészületeknél. Be lehet állítani az autóknál néhány dolgot, például a gumi típusát, a váltás fajtáját, a rúgó érzékenységét, az első és a hátsó fékezés arányát, ennek erejét, valamint azt, hogy mennyire reagáljon a kormány.

Miután ezen túlestünk, végre elindulhatunk. Négy fajta nézet közül választhatunk. Ez a négy magába foglalja azt a látványt, amikor az autónak a hátulját látjuk, kb. 1 méterre tőlünk.(ezt ajánlom a kezdőknek) Ezen kívül beállíthatjuk úgy, mintha futnánk az autó előtt, ehhez hasonló a következő amelynél szinte a motorháztetőn ülünk, valamint a kormány mögötti vezetés élménye kápráztatja el a játékost. Ennyit az előkészületekről.

A program grafikája általában javult, bár néhány idegesítő pixelt hagytak benne. Ez például abban a kevés nézőben nyilvánul meg a legjobban, melyek kartonpapírként állnak a pálya mellett. A grafikai hátrányok közül, már csak egyet tudok megemlíteni. Nálam egy kicsit kockás volt a kerék. Jut eszembe, a táj szinte olyan kidolgozatlan, mint az elődben. Elég volt a szidalmazásból, jöjjenek a dicsőítő szavak. Ezek, bár nem forradalmi újítások, de nagyban színesítik a játékot. A víz effekt már a jónál is jobb lett, ha kijelenthetem ezt. Megjelentek az autón végre az antennák. A törés is reálisabb. Ha esetleg egy-kétszer "elkapunk" valamit a gépjármű orrával, hát bizony elkezd elemelkedni a motorház a motortól. A motorhoz kapcsolódó figyelemfelkeltő az a grafikai momentum, ha "lerúgjuk" a motort, a kipufogóból enyhe, nagy felbontású füst áramlik ki. Szintén szebb felbontást kapott a pályáról felszálló por. A sérüléshez tartozik az üveggel kapcsolatos "inzultusok" is. Ezt is jól oldották meg a fejlesztők. Eleinte csak "pókhálós" lesz, de néhány ütközés után, bizony kiesik, de eltérően más autós játéktól eltérően, itt nem "tokostul" esik ki, hanem maradnak ott szilánkok. Talán az az érdekes dolog is ide tartozik, hogy, ha odacsapjuk az autó egyik oldalát, akkor a másik felén, spontán beindul az index. :-)

A hanghatások teljesen el lettek találva. Amit részletesen kiemelnék, az az alapjáraton járó motor "kerregése". De az is javult, hogy a beton alapú úton, ahogy bevágódunk a kanyarba, éles csikorgó hangot hallunk.

Térjünk át a irányításra. A kanyarba szépen befekvő autókat a jól megszokott nyilakkal irányíthatjuk, vagy akinek van rá lehetősége, a kormánnyal. Megjegyzem, nagyjából a billentyűzettel is lehet annyira élvezni, mint kormánnyal. A pályán abban történt változás, hogy a kis bokroknál is, meg-megugrik az autó. A kézifék használata, szerintem sokszor szükséges.

Munka után jön a szórakozás, mondhatnánk, ám ezúttal nem így van. A futamok után jöhet a kár helyrehozatala, melyet 11 szakaszra osztottak a készítők. Javíthatjuk a váltót, az autó turbóját, rugózatát, differenciálművét, fékjét, karosszériáját, elektronikáját, a főtengelyt, a kormányművet, a kipufogót, valamint azt, hogy egyáltalán tudjunk kormányozni.

A játékot sok minden színesíti, például a vezetéskor mellettünk ülő navigátornak a hangját, Colin McRae saját "potyautasa", Nicky Grist adja. Az új arcade mód pörgőssé tette a játékot. Összegezve, ha százalékosan kell értékelnem, akkor 97% adnék rá.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Colin McRae Rally 2.0
  • Colin McRae Rally 2.0
  • Colin McRae Rally 2.0
  • Colin McRae Rally 2.0
  • Colin McRae Rally 2.0
  • Colin McRae Rally 2.0

Colin McRae Rally 2.0

Platform:

Fejlesztő:

Kiadó:

Forgalmazó:

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Noname
Noname [8]
Király játék ez a C. M. Rally 2
Lacesz
Lacesz [459]
Én írtam, remélem mindenkinek tetszik...
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)