25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Guess Who?

Írta: Dág Rossz

Bizonyára sokan ismerik az eredeti játékot, mely az ötletet adta e program megírásához. A játék neve: Találd ki! A programnak ez az alapja, és ezt takarja a program klasszikus játék módja. Adott 24 különböző ember, ebből egyik az enyém, egy másik pedig az ellenfélé. A cél az, hogy minél hamarabb kitaláljuk, hogy ki a másik figurája. Ehhez kérdéseket kell feltennünk, például a haja színéről, neméről, stb. A kérdésekre kapott válaszok alapján szűkíthetjük a kört, a nem megfelelő karakterek lehajtásával. Közben persze az ellenfél is kérdez, erre nekünk kell igennel, vagy nemmel kell válaszolnunk. Miután már csak egyvalaki maradt a táblán, rákérdezhetünk, s ha mindent jól csináltunk, megnyertük a játékot.

A programban a másik típusú játék a háromféle kaland sikeres teljesítése. Ezek során a feladatunk hasonló a klasszikus játékhoz, a különbség az, hogy ezúttal nincs ellenfél, és az egészhez körítésül egy kisebb történetet is kapunk, melyben feladatokat kell megoldanunk ahhoz, hogy kérdezhessünk.

A térkép segítségével bejárhatjuk az egész várost, kérdéseket tehetünk fel azoknak, akikkel találkozunk. Persze előbb nekünk kell megoldani egy feladatot, segíteni kell nekik mondjuk a leeső vízcseppeket a vödrökkel elkapni, egy számítógépes játékot megnyerni, riasztót ártalmatlanítani, vagy egyszerűen csak egy-két nálunk lévő tárgyra van szükség, amit át kell adnunk. Tárgyakat utunk során szedhetünk össze, lehet, hogy valaki hálából ad egy rágót, de az is lehet, hogy simán fel tudjuk venni a földről. Az esetleges felvehető tárgyakat a kurzor nagyítóvá válása jelzi (érdemes mindenhol körülnézni), bár lehet, hogy ezek csak animációk. Néhány tárgyra a gyerekcsapat vezetőjének (aki a térképen néha jó tanácsokkal is szolgál) is szüksége van a játék folyamán, mert egy feladatot csak az általa összeeszkábált szerkezettel tudunk megoldani, mint például a tehén felemelését. Ha nálunk van ez az öt dolog, elküldi érte kutyáját, Sparkyt, ami elviszi neki a faházba.

Az egyik kalandban az eltűnt baseball-labdát kell megszerezni, és a tolvaj személyét kitalálni. A másikban azt a személyt, aki vírussal fertőzte meg a gépeket, és a lemezt, amivel hatástalanítani tudjuk. Az utolsóban pedig az autószerelő kedvenc CD-jét és tolvaját kell megtalálnunk, mert amíg nem kapja vissza, addig nem tud dolgozni.

Állásunkat egyébként automatikusan elmenti a gép, ha kilépünk a nyomozás befejezése előtt. A kalandok során előkerülő kis játékokkal külön is játszhatunk, de csak azzal, amit már egyszer sikerült teljesíteni. A játékban három nehézségi fokozat közül választhatunk, valamint játszhatjuk egyedül, vagy kettesben (nem egymás ellen). Amúgy jópofa grafikával, megfelelő zenével rendelkezik a játék, melyen meglátszik, hogy inkább a kisebbekre gondoltak a készítők. Erre példa, hogy minden helyszínen rengeteg animált jópofa dolog történik, ha megfelelő helyre kattintgatunk a kurzorral: például autók, kisállatok futkároznak, illetve bújnak elő. Fontos még egyébként egy kis angol nyelvtudás is a programhoz, különben nemigen lehet boldogulni a történetek során.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

72%
Pozitívumok
  • Jópofa kivitelezés
Negatívumok
  • Kevés történet

További képek

  • Guess Who?
  • Guess Who?
  • Guess Who?
  • Guess Who?

Guess Who?

Platform:

Fejlesztő: Artech Studios

Kiadó: Hasbro Interactive

Minimális rendszerigény: Pentium 133, 16 MB RAM, 4xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!