25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Pro DJ

Írta: LeMon 1 hozzászólás

Gondolom mindenki találkozott már olyan zeneszerkesztő programokkal, melyekkel az ember könnyedén kielégítheti a mai zenevilág igényeit. Ha máshonnan nem is, reklámokból ismerős lehet a MAGIX MusicMaker-e vagy a TechnoMaker. Ezek a programok egyszerű kezelhetőségéről híresek, de legnagyobb előnyük az, hogy percek alatt össze lehet dobni egy olyan számot, ami manapság megállná helyét a zeneiparban. A Mindscape most valami teljesen új dologba vágja a fejszét, s ez év áprilisában kiadja saját techno készítő programját, a Pro DJ-t.

A furi név mögött (angolul kiejtve a címét egy ismerős együttesnévre asszociálhatunk...) egy elég szépen felépített, és intelligens program áll. Viszonylag szakít a szokványos Windowsos programok külsejével. Eltűntek a menük, helyettük csak gombok szolgálnak a fájlkezelésre, s az opciók beállítására. A Files gomb alatt van lehetőségünk az alap parancsok végrehajtására mellet, saját hangokat felvenni, a már kész számhoz összegyűjtetni a használt hangokat. Mivel a program saját formátumába történő mentésekor csak a felhasznált hangok hollétét és tulajdonságát raktározza el, ezért, hogy a program futtatása nélkül lejátszhassuk művünket, az egész anyagot wav formátumba kell átalakítani. Sajnos az oly divatos MP3 formátumot nem használja a program.

A Settings gomb alatt találhatóak a különböző beállítások a hangokhoz, vagy a teljes számhoz, de lehetőségünk van kisebb információt is mellékelni a hanganyaghoz. A View menüben ki-be kapcsolhatjuk az egyes panelokat. A program legfontosabb részei a navigátor, itt tudjuk lejátszani az összeállított hangkollekciót, illetve állíthatjuk a globális hangerőt, a lejátszási idő, és a rácshoz csatlakozás beállítása. A két fő panel a rács és ahonnan a hangokat tudjuk kiválasztani. Az utóbbinál több menü alól választhatjuk ki a saját hangjainkat, illetve a sample fájlokat. Ezek többnyire 140 BPM-esek, azaz a ritmus 140 percenkénti ütés. Ahogy észrevettem, a Pro DJ-hez adott hangok elég igényes kivitelezésűek. A szokásos dobokon, szinti hangokon kívül vannak női és férfi vokálok, illetve különböző hanghatások. Itt megtalálhatjátok akár Darth Vader asztmás zörejeit vagy Csubakka vonyításait is. Meg is hallgathatjuk az egyes hangokat, csak tartsuk nyomva az egerünk bal gombját a fájlon. Tulajdonképpen szokatlanul sok hangforrás áll rendelkezésünkre, s biztos vagyok benne, hogy a készítők adnak ki még hanganyagot tartalmazó CD-ket később.

A munkaterület, ahol végül is a hangokkal dolgoznunk kell, egy narancssárga rácsozat. (Színét természetesen tetszés szerint változtathatjuk.) Alapegysége 1 bar, azaz 1,7 másodperc. Ha sikerült kiválasztani a megfelelő dallamokat, ide behúzva lehet variálni őket. A jobb egérgomb lenyomásával megjelenik egy kis ablak az adott hanghoz. Itt sebességet, pozíciót és időtartamot állíthatunk. A hangokat egyszerűen loopolhatjuk és vághatjuk, ha a keret jobb oldalát húzogatjuk. Ahogy észrevettem, sajnos a bal oldali húzogatással nem lehet a fájlok elejét megvágni. A Shift billentyű és a bal egérgomb lenyomásával kijelölhetünk, az Alt segítségével klónozhatunk, törölni pedig a Delete és bal egérgomb használatával tudunk. 12 sáv áll rendelkezésünkre. A sávok bal oldalán lévő két tekerő gomb a Pan illetve a hangerő szabályozó. A jobb felső sarokban két nagyító horizontális illetve vertikális nagyításra szolgál. Akár csak a MusicMakernél, itt is adhatunk arcot a zenénkhez, azaz futtathatunk klippet mellé. A CD-n található néhány renderelt és digitalizált mozi, melyek kevésbé használhatóak, de legalább van mivel kipróbálni ezt a programrészt. A nagyítók melletti gombbal válthatunk át a mozizásra, majd itt a jobb egérgomb lenyomása után választhatunk AVI fájlt. Ezeket állíthatjuk folyamatos ismétlésre és teljes képernyőre is.

A Pro DJ futtatásához nem árt 32 MB RAM, ez alatt ugyanis az ember kénytelen mono hangokkal dolgozni. Használja a DirectSound-ot, s nem hajlandó futni Windows NT alatt. Attól függetlenül, hogy ez az első ilyen típusú Mindscape fejlesztés, a Pro DJ biztosan megállja helyét a konkurencia között.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • Egyszerű kezelés
 • Sokféle hangminta, effekt
Negatívumok

  További képek

  • Pro DJ

  Pro DJ

  Platform:

  Kiadó: Mindscape

  Minimális rendszerigény: Pentium 133, 16 MB RAM

  » Tovább a játék adatlapjára

  LeMon

  LeMon
  A PC Dome/PlayDome egyik alapítója, a magazin örökös designere.

  HOZZÁSZÓLÁSOK

  szittya
  szittya [1]
  hogy birom letölteni????help plz
  » Összes hozzászólás listázása a fórumban (1 db)