25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Tank Racer

Írta: Peac

Eddig a megszokott felállás az volt a különböző autószimulátoroknál, hogy minél élethűbben adják vissza a valóságos autóvezetés élményeit, de ez a játék teljesen eltér az eddigi elvárásoktól. Ebben a játékban közel sem számít a szimuláció (amolyan arcade verseny lett), de ettől függetlenül teljesen élvezhető, és egészen jól játszható lett.

A Tank Racert kipróbálva senki nem tudná megmondani azonnal, hogy tankkal közlekedünk, ha belső-nézetből látná először a játékot, mert járművünk mozgása egyáltalán nem tankszerű. Inkább úgy mozog, mintha egy magas autóval szaggatnánk szét az aszfaltot, mely nem megy túl gyorsan. Amin viszont meglepődtem, hogy 4 (plusz 3 rejtett) különböző járgányt választhatunk, és osztályzásuk - végsebességük, gyorsulásuk és kezelhetőségük - alapján van meghatározva a 4-es skálán. Ami pedig tagadhatatlanul tankká teszi a járműveket, az az a tény, hogy a körpályákon játszódó versenyeken használhatjuk a kifogyhatatlan ágyúkat, melyekhez található ilyen-olyan kiegészítés, mint például nyomkövető rakéta, bomba, akna, vagy turbó. Ezek mindig az égből érkeznek, egy dobozba csomagolva, és hogy meg tudjuk állapítani, hogy mi a doboz tartalma, csak rá kell nézni a doboz oldalára, mert ott látható egy kis ábra, amely a benne látható tárgy karikatúrája. Ez például azért jön jól, mert egyszerre csak egyféle fegyverzetkiegészítő-elemet tarthatunk magunknál, és ha esetleg van nekünk egy hasznos nyomkövető rakétánk, nem biztos, hogy jól jön a felvett akna. Ezeknek a tárgyaknak óriási szerepük van a versenyekben, mert a fejlesztők nem fojtották le nagyon ellenfeleink gépeit, így néha igen durván oda kell lőni nekik, hogy kisodródjanak. Azért nem kell őket félteni, mert ha esetleg mi vagyunk útban nekik, ők sem kímélnek igazán... Egyik leghatásosabb fegyverünk egyébként a nyomkövető rakéta. Na persze nem követi ellenfelünket a végtelenségig, csak minimálisan korrigál pályáján, ha esetleg szükséges. Ami azt illeti, a bomba is egy hatásos fegyver, csak van egy olyan hátránya, hogy nem lehet túl messze ellőni, és így csak akkor tudjuk használni, ha ellenfelünk kellőképpen közel van, és csak akkor ér valamit, ha pontosan célzunk.

Ha már a lövöldözésről van szó, meg kell jegyeznem, hogy akik esetleg a first-person típusú játékokat kedvelik, azokra is gondoltak a fejlesztők. Választhatunk belső és külső nézetek közt, de szerény véleményem szerint a belső nézet egy kicsit elfuseráltan sikerült. Elég az hozzá, hogy ezt a nézetet használva célozni képtelenség, irányban tartani a járművet pedig szintén nagy megpróbáltatás.

Apropó, célzás! Ezt a funkciót nagyon ötletesen oldották meg a programozók. Arról van szó, hogy a jármű irányítása mellett, párhuzamosan kell forgatnunk a fedélzeti ágyú csövét. Így persze sokszor hibázunk el kanyarokat, de persze ennek a technikája elsajátítható. Igaz, megéri a célozgatás, mert ha telibe találjuk ellenfelünk járművét, akkor még az is lehet, hogy teljesen megfordul az út közepén, és heves füstölésben tör ki.

Ha már a füstről van szó, meg kell jegyeznem, hogy a sérülés mindössze annyiból áll, hogy a találat érte rész kormos lesz, de ez egyáltalán nem megy a tempó rovására. Ezeken kívül idegesítő, hogy a játék durván továbbjutós, és semmiféle kibúvó nincs. Ez azt jelenti, hogy sorban teljesítenünk kell a pályákat ahhoz, hogy a nehezebbeken is versenyezhessünk. Igaz, csak három "csomagon" kell átjutni. Az első ilyen "csomag" (Bronz) 4 pályát, a második (Ezüst) 5 pályát, a harmadik (Arany) pedig 6 pályát tartalmaz. A pályák aránylag korrekt szerkesztésről árulkodnak, és a nehézségre is odafigyeltek (a lehető legváratlanabb helyekre eső kanyarok, a lehető legrosszabb útviszonyok mellett, hogy még csak véletlenül se tudjuk bevenni.) - De legalább van a játékban kihívás. Ezeken a pályákon kívül van még néhány plusz pálya a hálózati játékmódokhoz. A játékot négyféle hálózati módban játszhatjuk. Ezek között van a battle mode, melynek célja ellenfeleink teljes elpusztítása. Hat pálya áll rendelkezésünkre ebben a multiplayer módban. És persze vannak a szokásos hálózati játéklehetőségek, mint például a teljesen szimpla verseny, melyet 14 pályán folytathatunk (ezek közül 6-ot direkt ehhez terveztek). Hálózati játékra lehetőség van LAN-on, Interneten, modemen és soros kábelen is.

A grafika és a menü javára is tudnék szép hosszú "meglepődés-történeteket" mesélni, ellentétben a hangokkal. Szóval a grafika csaknem tökéletes, de talán lehetne kicsit kidolgozottabb a jármű által okozott rombolások lefolyása. Például, ha a ház oldala nem egyik pillanatról a másikra omlana le, és tűnne el a semmiben. Ilyenkor isteníti az ember magát a játszhatóságot, és a versenyzés nehézségét, mert eltereli a figyelmünket az ilyesfajta (apró) hibákról. Az persze már említést sem igényel, hogy a 3Dfx-szel 100%-ig ki van békülve a játék, tehát nem árt, ha van egy ilyen gépünkben. A menü túl sok említésre méltó dolgot nem tartalmaz, de az biztos, hogy a háttér kellőképpen "csicsázott", ami egyébiránt változtatható is. A menüt rendesen többnek adja elő a zene, mint ami. Ugyanis a zene tagadhatatlanul jól sikerült. Ellenben az effektusok nagyon furcsán (rosszul) sikerültek. Ezek alatt inkább a motorzajra és a törések hangjaira gondolok.

Szóval gazdagabbak lettünk egy újabb sajátos jellegű játékkal, mely valószínűleg nem fog túl nagy vihart kavarni maga körül, és azt is megkockáztatom, hogy a folytatás is elkészül másfél éven belül, ami még jobb, és még hatásosabb lesz, mint a mostani példány. Ami viszont igazán megfogja az embert a játékban: van egy jellegzetes aranyossága, ami inkább a gyerek-játékokra emlékeztet bennünket (mint anno a Micro Machines és társai).

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

80%
Pozitívumok
  • Jó hangulat és zene
Negatívumok
  • Túl gyors játékmenet
  • Grafikai hiányosságok

További képek

  • Tank Racer
  • Tank Racer
  • Tank Racer
  • Tank Racer
  • Tank Racer

Tank Racer

Platform:

Fejlesztő: Glass Ghost

Kiadó: Grolier Interactive

Minimális rendszerigény: Pentium 166, 32 MB RAM, 4xCD-ROM, 3D gyorsító

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!