25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Viva Football

Írta: JOKER

Így tavasz tájékán, mint már megszokhattuk megkezdődtek a különféle sportjátékok piacra dobása. A Viva Football kiadásával a Virgin igyekszik e téren is meghódítani az ilyen jellegű programok szerelmeseit, és megpróbálta letaszítani a trónról a királyt: a FIFA sorozat aktuális darabját. Nos ez, ha nem is sikerült mindenesetre egy színvonalas játékkal lepte meg a közönséget.

A Viva felhasználja a nagy előd FIFA-ban már megismert és jól bevált technikai megoldásokat, sőt igyekszik némely téren még továbbfejleszteni is azokat. Az intró bár nem túl látványos, azért hangulatos, mivel a korábbi VB-k egy-egy jellemző mozzanatát eleveníti fel, így például Maradona szemtelen, kézzel beütött gólját, vagy ahogyan '82-ben Schumacher legázolta a francia Battiston-t, stb.

A játék az 1958-as világbajnokságtól a 1998 évig tartó időszakot öleli fel, valamennyi VB-t újrajátszhatjuk a selejtezőktől kezdve egészen a döntőig. Hasonlóan a Fifa-hoz a korai meccseket fekete-fehérben láthatjuk, míg később már színesre vált a kép. A grafika igényesen kivitelezett, a játékosok mozgása élethű, a stadion és a közönség is szépen megrajzolt. Az irányítás meglehetősen bonyolultra sikeredett, túl sok billentyűt kell használni, de szerencsére tetszőleges billentyű kombinációk is beállíthatóak, ám ha komolyan akarunk játszani célszerű egy gamepad beszerzése. Ami viszont meglehetősen gyengére sikerült az a hangeffektusok, játék közben a kommentátor csak szórványosan szólal meg, a közönséget szinte csakis gól esetén hallhatjuk, s ez a hangulat rovására megy. Emlékszem milyen élvezetes volt hallgatni a FIFA-ban amikor a közönség felmorajlott egy veszélyesebb helyzetnél, vagy méltatlankodva fütyült a szabálytalanságok esetén. Szerintem kár volt a Viva-ban kihagyni ezt, mivel ennek hiány nagyon sokat levon a játék élvezetéből.

Erényeként hozhatom fel, azonban a programnak azt a hatalmas és rendkívül pontos adatbázist, amely valamennyi ország adott időszakra vonatkozó játékosállományának adatait tartalmazza. Valóban rendkívüli, hogy a válogatottak összetétele a ténylegesen játszó játékosok neveit tartalmazza, legyen szó bármely ország csapatáról is.

Maga a játék menet közben nagyon jó, a lövések, védések, szabadrúgások annyira életszerűek, hogy valóban egy igazi meccs hangulatát idézik fel, csak a hangeffektek hiányát tudnám feledni.

Összességében egy nagyon jó fociprogramot ismerhettem meg a Viva Football-lal, ha az esetleges folytatásban az apróbb hiányosságokat kijavítják majd, úgy gondolom, komoly trónkövetelő lehet a FIFA sorozattal szemben.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

83%
Pozitívumok
  • Jó játékmenet
  • Nagy adatbázis
Negatívumok
  • Hangeffektek hiánya

További képek

  • Viva Football
  • Viva Football
  • Viva Football
  • Viva Football

Viva Football

Platform:

Fejlesztő: Crimson

Kiadó: Virgin Interactive Entertainment

Minimális rendszerigény: Pentium 166+3D gyorsító, vagy Pentium 200, 32 MB RAM, 8xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!