Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Actua Tennis

1998.12.04. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

A Gremlin újabb programmal bővítette sportjátékainak választékát. Az Actua sorozat legújabb tagja az Actua Tennis, mely a cég első teniszprogramjaként került az eddigi foci, golf, és jégkorong játékok mellé.

A programban a világ különböző részein, tíz különféle teniszstadionban játszhatunk. Versenyezhetünk például Southamptonben, Frankfurtban, Nápolyban és Párizsban, salakos, fedett vagy füves pályán. Lehetőség van férfi és női egyéni mérkőzésekre, férfi illetve női páros játékra, valamint vegyes páros mérkőzésre. Játszhatunk egy egyszerű mérkőzést, öt körös egyenes kieséses versenyt, de elindulhatunk a teljes World Touron is, az összes pályán megmérkőzve a legjobbakkal, hogy aztán mi kerülhessünk a lista első helyére.

32 férfi és 32 női versenyző közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt. A játékosok valódi néven szerepelnek, nem úgy, mint a Blue Byte Game, Net & Match! programjában volt, ahol egy-két betűvel torzítottak a neveken. Kár, hogy a játékosok - annak ellenére, hogy ruhájuk és arcuk különböző - nem élethűek, ez sokat dobott volna a grafikán. Ezen a kis esztétikai hibán kívül a program 3D-s engine-je nagyon szép, elsősorban természetesen valamilyen 3D gyorsítóval (a Gremlin különösen a PowerVR-t ajánlja, de bármilyen 3Dfx vagy Direct3D-s kártya megteszi). A pálya és környezetének kidolgozottsága igen aprólékos, vonalbírók figyelik a labda útját, a hálóba vagy a pályán kívülre ütött labdákat pedig gyerekek szedik fel és adják át a játékosoknak. A versenyzők mozgása motion capture technológiával készült, így az egész még életszerűbbnek tűnik. Egyedül talán a nézők megvalósítására lehet panasz, az egy szektorban lévőket egy-egy textúrával valósították meg, akik következésképpen egyszerre vannak animálva.

Teniszprogramok tervezésekor az irányítás megvalósítása lehet az egyik fő nehézség. (Talán hasonló oka van annak is, hogy ping-pong program nem is igazán készül, talán a C64-en volt utoljára ilyen irányú kísérlet.) A Gremlinnek ezt a problémát elég jól sikerült megoldania. A szerválás egyszerűen elsajátítható, ennek ellenére nem olyan könnyű igazán erős labdát jól átküldeni a háló fölött. Szerváláshoz ugyanis először meg kell nyomnunk egy gombot, és a nyomva tartás hossza befolyásolja az ütés erősségét, amit egy mutató jelez. Miután elengedjük a gombot, vagy az ütéserősség elérte a maximumot, a kijelzőn addig felfelé mozgó labda elindul lefelé. Itt jön a nehézség: minél erősebb ütést állítottunk be, annál gyorsabban jön lefelé a labda, és a gombot minden esetben akkor kell megnyomni, amikor az a kijelölt részhez ér. Ha túlmegy ezen a labda, akkor szerválásnál bizony a hálót találjuk el, ha pedig sokkal korábban nyomjuk meg, akkor hosszú lesz az ütés. Miután sikeresen átütöttük a labdát az ellenfél térfelének megfelelő részére, megkezdődhet a játék. Két gomb segítségével hajthatjuk végre a különböző ütéseket. Az egyik a normál visszaadásra van, míg a másik magas labdát ad. A kettő gomb együtt ismét más ütést eredményez, csavarva adja vissza a labdát, ami így a háló közelében esik le a másik térfélen. Ezeket az ütéseket kombinálhatjuk a kurzornyilakkal, megfelelő helyre irányítva a labdát. Nagyon jó látni például, amikor a úgy ütjük át a labdát, hogy az ellenfél vetődve se tudja visszaütni, mert pont a másik oldalon volt. A labda visszaadása sem mindig könnyű dolog, szerencsére a program segít is valamelyest: ha már elég közel állunk a labda visszaütéséhez megfelelő helyhez, sikeres lesz ütésünk.

A játék hangja a mai sportprogramok színvonalának megfelelő. A mérkőzéseket egyszerre akár két riporter is kommentálhatja, ráadásul a háttérben hallható a bíró hangja, amint bemondja az eredményt, valamint a vonalbírók "out" kiáltásai is. Érdekes, hogy az általunk irányított játékost mindig "Player one"-ként emlegeti a bíró, annak ellenére, hogy esetleg egy hírességet választottunk. A játékosok közül többen nyögnek ütéskor, csakúgy, mint a valóságban. A különbség annyi, hogy míg élőben például Szeles Mónika vagy Anke Huber minden ütésnél ordít egyet, a programban ez valamennyire véletlenszerű esemény. A tömeg is élethű, ordít, tapsol, fütyül, attól függően, hogy éppen tetszik-e nekik a játék, vagy sem.

A Gremlin játéka tehát minden tekintetben megfelel az elvárásoknak, egy igen színvonalas, jól játszható teniszprogramot hoztak ki a piacra. A sportjátékok kedvelőinek mindenképpen csak ajánlani tudjuk az Actua Tennist. ■

értékelés

Actua Tennis

Pozitívumok
  • Könnyű irányítás
  • Több kommentátor
Negatívumok
  • Kisebb grafikai hiányosságok, hibák
Minimális rendszerigény: Pentium 133, 16 MB RAM, 4xCD-ROM
8,9

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló