Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Star Wars: X-Wing Collector Series

Az X-Wing, TIE Fighter és az X-Wing vs. TIE Fighter játékok ismételten felújított változata egy dobozban.

1998.12.27. 00:00 | szerző: Viper | Ismertető/teszt

Feltételezhetően nem nagyon kell bemutatni senkinek a fent megnevezett játékok egyikét sem, hiszen mindegyik hatalmas siker volt a Csillagok Háborúja rajongóinak körében. Ha visszatekintünk az X-Wing sorozat sikertörténetének kezdeteire, a számítógépes játékok fejlődésének mércéjével mérve meglehetősen régen volt már, mikor megjelent az első játék, az X-Wing. A nagy sikernek köszönhetően a továbbiakban 2 küldetéslemezzel is megörvendeztették a rajongók népes táborát, amelyek mindegyike egy-egy újabb Tour-t tartalmazott, illetve az utóbbi egy teljesen új gépet, a B-Winget. Ezt követte az X-Wing grafikailag felújított változata, az X-Wing Collector's CD. Hamarosan a TIE Fighter piacra dobása következett, ismételten nagy sikerrel övezve. Ehhez a játékhoz is készült egy küldetéslemez, majd egy grafikailag, de sokkal inkább a beszédhangok területén feljavított változat látott napvilágot TIE Fighter Collector's CD néven. Az X-Wing vs. TIE Fighter megjelenése vegyes érzelmeket váltott ki, tekintve, hogy javarészt a hálózattal rendelkezőket célozták meg a LucasArts készítői ezzel a programmal, ami akkoriban még kevésbé volt elterjedt. Ezen a csorbán igyekeztek javítani egy újabb küldetéslemez megjelenítésével. Ez utóbbi játéknak is készült aztán egy teljesen feltuningolt, és az összes kiegészítést magába foglaló, valamint további új küldetéseket tartalmazó változata, az X-Wing vs. TIE Fighter: Academy 3D.

Star Wars: X-Wing Collector Series

A sorozat első két játéka még teljesen DOS alapú program volt, ami ma már annyira idegen dolognak tűnik, hogy a készítők elérkezettnek látták az időt a mai számítógépes igényekhez igazítani játékaikat. Ennek megfelelően az X-Wing collector series mindhárom programja Windows 95/98 operációs rendszerre készült. Kihasználva ennek az operációs rendszernek az előnyeit, a játékok nem csupán a Collector's CD-k egy az egyben újrakiadásai, hanem ismételten feljavított változatok.

A legnagyobb változáson talán a X-Wing ment át. A Tour-ok közti átvezető képsorokon kívül minden grafikai elem átdolgozásra került: az intro mellett újrarajzolták a rövidebb átvezető képeket, valamint az állóképeket is. Ezeken túl a játék szimulátoros része az X-Wing vs. TIE Fighter feljavított grafikus motorját kapta meg. A grafikus engine újításait legnagyobb mértékben csak a 3D gyorsítóval rendelkezők élvezhetik, bár az ilyen kártyát nem használók is tapasztalhatnak némi javulást a 3D-s hatások terén. A játékban összesen 122 küldetés áll rendelkezésünkre, ami a kiképző és Historical missziók mellett magába foglalja az 5 Tour valamennyi küldetését. Alapjaiban teljesen új küldetés nem került a játékba, az egyetlen változtatás, hogy a korábbi visszhangokra alapozva azoknak a küldetéseknek, amelyek igen nehézre sikerültek, elkészült egy könnyített változata is, de ez csupán Tour-onként egy, maximum két missziót érint. Ami nem került átdolgozásra, és egy kissé zavaró, az az átvezető képek zenéje, ami teljes egészében az eredeti játékból került át: a mai játékok hanghatási mellett már bizony eléggé mellbevágóan hat a MIDI zene.

Star Wars: X-Wing Collector Series

A TIE Fighter átdolgozása meglehetősen felemásra sikerült. Ez a játék is megkapta az új grafikus engine-t, vagyis a repülési részre semmi okunk sem lehet panaszkodni. Viszont az állóképek területén már koránt sem annyira egységes az újradolgozás, mint amilyen az X-Wingnél volt. Alapvetően csak az eligazításokon kívüli képeknek készült el az SVGA változatuk, azonban az eligazításoknál mindez nem mondható el. Ami pedig jócskán visszavesz a játék új hangulatából, ugyanis eligazítással minden küldetés előtt találkozunk, és megint csak mellbevágóan hatnak az új grafikák után következő ma már hatalmasnak nevezhető pixelekkel megrajzolt képsorok. A korábban megjelent Collector's CD-hez képest az átvezető képsorok, illetve a küldetések sem estek át semmiféle újításon. Az átvezető képeknél egyébként itt is MIDI zenével találkozhatunk.

Az X-Wing vs. TIE Fighter: Flight School már teljesen megfelel a mai követelményeknek. Ennél a programnál csak kisebbfajta újítást jelent az új grafikus motor, a legszembetűnőbb inkább a rövidke, ámde annál meghökkentőbben szépre sikerült új intro. A Flight School az újonnan megjelent Academynek csupán a bemutató verziója, ennek megfelelően összesen 14 küldetés áll rendelkezésünkre, amihez a teljes repülhető gépparknak csupán töredékét vehetjük igénybe. ■

értékelés

Star Wars: X-Wing Collector Series

Pozitívumok
  • Ami átdolgozásra került, az igényes
Negatívumok
  • Zavaróan keverednek az átdolgozott és nem átdolgozott elemek
  • Nincsenek új küldetések
Minimális rendszerigény: Pentium 90, 16 MB RAM, 2xCD-ROM, joystick
8,7
Star Wars: X-Wing Collector SeriesStar Wars: X-Wing Collector SeriesStar Wars: X-Wing Collector Series

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló