25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Screamer 4x4

Írta: Chris [PCD]

Aki már kipróbálta milyen érzés járatlan utakon egy terepjáróval sarat dagasztani, az már tudja, aki még nem csinált ilyet, az pedig most kipróbálhatja ezirányú képességeit. A Screamer 4x4 egy igazi sárdagasztós terepjáróverseny szimulátor, mely nagyon sokat ad az élethű szimulációra. Hívhatnánk a játékot akár Somogybabod szimulátornak is, és nem minden alap nélkül! Aki egy kicsit jobban odafigyel a Virgin új játékában (egyelőre még csak a demo jelent meg) észrevehet bizonyos furcsa dolgokat. Miért is van magyar rendszáma a terepjáróknak? Ez csak nem egy terepjáró RÁBA kamion? Az átvezető képek pedig a somogybabodi terepjáróverseny pillanatképei... Bizony, bizony a program mögött egy magyar fejlesztőcsapat bújik meg. (A fejlesztés amúgy még Pathfinder néven indult, majd később a 4x4 Trophy nevet kapta a program a kiadótól, mielőtt a mostani névváltozathoz értek volna.)

Ezek után pedig már csakis elfogultan és felsőfokú jelzőkkel tudok beszélni a programról. A szimuláció szokatlanul élethűre sikeredett. De nemcsak a látvány, hanem a kocsik menettulajdonságai is igen élethűek. Jól érezhető például a mászóképesség megváltozásán a négykerékhajtás, a differenciálmű (külön kapcsolható mind a három!), vagy a felező bekapcsolása. A demo verzióban ugyan egyelőre csak egyfajta autó közül "választhatunk", de ezt a kétfajta motoron kívül számtalan gumi, guminyomás, felfüggesztés és egyéb paraméter megválasztásával tehetjük egyedivé.

A grafika is elsőrangúra sikeredett, legyen szó esőről, ködről, sárról vagy sötétről a látvány mindig nagyon realisztikus és élvezetes. További érdekesség, hogy a grafikai objektumok interakcióban vannak egymással. Például, ha sáros úton megyünk a kocsink bepiszkolódik; ha esik, vagy vízbe megyünk, akkor a víz által ért részek megtisztulnak. Természetesen az időjárás nemcsak a kocsinkat piszkítja össze, hanem a menettulajdonságokat is radikálisan meg tudja változtatni. A demo verzióban még nem, de a végső kiadásra azt ígérik, hogy az autók is sérülni fognak egy-egy vezetéstechnikai hiba után.

Első alkalommal való játékkor furcsán hat, hogy a mitfárerünk magyarul szólal meg. Ehhez igazán nem lehetünk hozzászokva a PC-s játékok világában... De talán így lenne természetes.

A játékban hat különböző terepen hatvan pálya lesz, melyeken az említett RÁBA katonai teherautón kívül versenyezhetünk még többek között Chrysler Jeep Cherokee, Toyota Landcruiser, Mitshubishi Shogun, Mercedes G Wagon és Landrover Defender terepjárókkal is. Egyszemélyes játékmódban a szokásosak lesznek: gyakorlás, szabad bóklászás a terepen, trophy, bajnokság. A multiplayer játék már nem ennyire szokásos, lesznek például fogócska jellegű és king of the hill típusú játékmódok, melyeket egyszerre maximum négyen játszhatunk majd.

Szóval szinte tökéletesre sikerült a hamarosan megjelenő Screamer 4x4, még a Virgin prospektusa is mint a "még soha nem látott tökéletességű off-road játék"-ként beszél róla, és azt hiszem igazuk van. Én erről a helyről szeretnék gratulálni a fejlesztő fiúknak, hajrá, csak így tovább! Terepjárás szerelmesei, fiúk, lányok, irány a bolt, támogassuk a hazai ipart! Különösen, ha ez ilyen élvezetes formában tehető meg.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Screamer 4x4
  • Screamer 4x4
  • Screamer 4x4
  • Screamer 4x4
  • Screamer 4x4

Screamer 4x4

Platform:

Fejlesztő: Clevers Development

Kiadó: Virgin Interactive Entertainment

Forgalmazó: Automex

Megjelenés: 2000. december

Minimális rendszerigény: Pentium II 233, 32 MB RAM, 4xCD-ROM

Ajánlott konfiguráció: Pentium II 300, 64 MB RAM, 8xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!