25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

F-22 Lightning 3

Írta: Viper

Úgy tűnik, az F-22-es Raptor csapatszolgálatba való állításának utolsó lépései ismételtem megihlették a kitűnő harci szimulátorairól ismert NovaLogic készítőit. A cég korábbi két szimulátora még 1996-ban illetve 1997-ben jelent meg, míg ez a legújabb rész várhatóan 1999. májusában kerülhet a boltok polcaira. Miként az első két program, úgy a Lightning 3 is igazi mesterműnek ígérkezik, szép grafikával, pontos szimulációval, és természetesen rengeteg újítással.

A legdestruktívabb változtatások közé talán a nukleáris bombák megjelenés tartozik: eddig még sohasem nyílt rá alkalom, hogy mondjuk egy nagyobb várost és annak lakosait egy gombafelhő kíséretében porlasszunk semmivé. Természetesen azért az atombombát nem lehet majd gépágyú helyett használni, így a többi jól ismert fegyvernem is fontos szerepet kap. Ismeretes, hogy az F-22-es jelenleg messze a legjobb manőverező-képességű gépek közé tartozik, amiről a profibb pilóták maguk is meggyőződhetnek a szimulátor által biztosított eddig szokatlan körülmények közt is - a tökéletes hitelesség érdekében jó szokásuk szerint a készítők elismert tesztpilóták tapasztalatait is figyelembe vették. A repülés terén kevésbé jártas égi lovasoknak sem kell azért elszomorodniuk, ugyanis számukra rengeteg segédfunkció került bele a játékba, mint például automata fel- és leszállás, automata formációba rendeződés, vagy automata légi tankolás. A repülést olykor változatos időjárási jelenségek nehezíthetik, amik esetleg csak egy kisebb térség felett jelennek meg eső, hó, jégeső, vagy szél formájában. Miként a valóságban is, érezhetjük majd gépünk teljesítményén a külső hőmérséklet változását, így nem szabad azon csodálkozni, ha egy manőver sikerül az egyik sarkköri bevetésen, de elvétjük a sivatag felett.

A játék grafikájáról elég csak annyit mondani, hogy a NovaLogic munkájáról van szó: a gépek és a terep precíz kimunkáltsága mellet olyan újdonságokban is gyönyörködhetünk majd, mind a kabintetőn szétkenődő esőcseppek, vagy a gyorsan elsuhanó hópelyhek. És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nem lesz ilyen idilli a táj, miután meglátjuk a gombafelhőt. A játékhoz ugyan nem szükséges 3D gyorsítókártya, de értelemszerűen erősen ajánlott a használata, főleg ha a 640x480-as felbontás mellett 800x600, vagy 1024x768-asba váltunk át.

Hasonlóképpen nagy újításnak számít a Voice-Over-Net( technológia. Ki ne találkozott volna már azzal a bosszantó jelenséggel, hogy miközben az ellenséget próbáljuk lerázni, és a 9g-s túlterheléstől amúgy sem látunk sok mindent, még a megfelelő billentyűt is meg kellene találni, hogy a szárnysegédtől egy kis segítséget kérjünk. Mindez már nem jelenthet gondot a hálózati játékban, ahol a többiekkel nem csupán egy-két soros üzeneteket válthatunk, hiszen a fenti technológia bevezetésével lehetséges a hanggal történő kommunikáció is: csak a mikrofonba kell beszélni, amit máris hallhat a partnerünk. Szintén jó pont a hálózati játék oldalán, hogy csatlakozhatunk a NovaWorld-höz is, ahol ezentúl lehetséges lesz rangot és kitüntetéseket szerezni, statisztikát lekérni a repülésünkről, szövetkezni stb.

Az előzetesek szerint és a képeket elnézve a Lightning 3 ismételten nagy sikert fog aratni a repülés szerelemeseinek körében.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • F-22 Lightning 3
  • F-22 Lightning 3
  • F-22 Lightning 3

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!