Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Creative Labs SoundBlaster Live!

2000.02.13. 00:00 | szerző: JP | Kütyü+hardver

A Creative Labs. 3D hangkártyája érdekes konstrukció, mert a játékokhoz használható hangkeltőknél jóval többet nyújt, mégsem mondható profi, vagy stúdió kártyának. A 3D-s hangzás, amit Environmental Audio névre keresztelt a gyártó, biztosan nagy jövő elé néz, mert a Creative áll mögötte, és eddig is a legtöbb játék e cég SoundBlaster hangkártyáit támogatta. Ez a hangzás nagyon jól megfelel a játékokban előálló követelményeknek. Az SB Live! ráadásul kompatibilis a SoundBlaster 16-tal, ami a régebbi (DOS-os) játékokkal való használatot teszi lehetővé. A kártya hangminősége azonban alkalmassá teszi akár hobbizenélésre is, vagy hangokkal való bármilyen jellegű tevékenység folytatására, de természetesen ez már software kérdése. Az SB Live! szoftver-támogatottsága kiváló, a driverek mellett az eszközhöz adnak olyan programokat is, amelyek a játékkedvelőknek valók, de van gitároktató vagy zenekészítő program is. Nekem külön tetszik a bemutató program, amelynek segítségével könnyű áttekinteni az SB Live! lehetőségeit. Természetesen ez is az Environmental Audiora van kiélezve, hiszen ez a nagy újdonság, és a kártya erőssége.

A műszaki jellemzőkről

Az áramkör egy PCI-buszos vezérlő, integráltsági foka meglepően nagy az eddigi hangkártyákéhoz képest, ennek is köszönhető a kiszajú működés. A szintetizátor egy WaveTable egység, ami a MIDI szintetizátor feladatát is ellátja. A kártya tartalmaz még egy effektprocesszort is, ami nagyban hozzájárul a térhangzás teljességéhez. A WaveTable egység az E-mu Systems EMU10K1 szintézis engine-t tartalmazza, ráadásul az effekt engine is ugyanez az EMU10K1 processzor.

Az eszköz 64 hangú polifóniára képes az E-mu szabadalmaztatott, 8 pontos interpolációs technológiájának köszönhetően, értsd 64 önálló hang(forrás) szólalhat meg egyszerre lejátszáskor.

A WaveTable szintézis 192-es polifónia fokú (egy újabb driverrel már 512-es polifónia fok érhető el), ami 192/512 hang (értsd zenei hang), avagy hangszer megszólalását teszi lehetővé. A kártyán magán nincs memória, hanem a rendszermemóriát használja a hullámformák tárolására, maximum 32 Mbyte-ig.

A MIDI zenét is a WaveTable egység állítja elő, 48 MIDI csatorna használható, 128 GM és/vagy GS hangszer ill. 10 dob készlet áll rendelkezésre. A SoundFont technológiát használja saját hangminták tárolására hullámformaként.

Az effektprocesszor képes valósidejű effektezésre tetszőleges audio forrásról, ismer minden fontosabb effektet pl.: visszhang, kórus, hangmagasság-eltolás, torzítás, valamint képes az hangfolyamok térbeli pozícionálására, keverésére is. Az EMU10K1 processzornak köszönhető az egyes hangszerek térbeli elhelyezése az Environmental Audio négy hangszórós rendszere segítségével. A valósidejű effektezést nem csak belső, tehát a kártyán adott forrásokra lehetséges, hanem akár a line bemeneten bejövő jelet is meg lehet hallgatni valamilyen effekt hozzáadásával. A processzor nagy erőssége, hogy egy effekt forrása akár egy másik effekt is lehet. Bármely effekt paraméterei szabadon állíthatóak, de használhatóak a gyári értékek is. Az aktuális beállítást ún. environmentek tárolják, a Live!-val együtt kapunk rengeteg ilyen beállítást, különböző játékokhoz, ill. különböző terekhez, mint például csarnok, koncertterem, szoba, szennyvízvezeték, hogy csak egy párat említsek. Ezeken túl természetesen a saját beállításainkat is le tudjuk tárolni akár egészen egyéni effekt paraméterekkel is.

A mixer a SoundBlastereknél megszokott stílusú. A lejátszó és a felvevő eszközök külön konfigurálhatóak, ill. a master csatorna mély/magas hangszínszabályozást is lehetővé tesz. Itt több eszköz áll rendelkezésre, mint a korábbi SB hangkártyáknál, ami az áramkörön található belső csatlakozóknak köszönhető. A felvevő eszközök kiválasztása egy kissé furcsa, mert egyszerre csak egy forrás aktiválható, - ez természetesen a gerjedés elkerülése végett érthető -, de a "What U hear" nevezetű eszköz, ami az éppen hallható hang felvételét hivatott elősegíteni, pont az effektezéshez szükséges visszahurkolást nem segíti. Pl. a külső forrásból érkező jel effektezése csak a Line In, mint felvételi forrás kiválasztása estén lehetséges. A másik furcsa dolog, hogy a hangkártya beállítások megváltoztatása esetén mindig visszaállítja a felvételi forrást a CD-re (ezen még az eszközök sorrendje sem segít), aminek nem sok értelmét látom, mert az esetek többségében a hangkártyával az ember nem a CD-ROM-ról akar felvenni (arra ott vannak a különféle grabberek). Azt pedig szintén nem értem, hogy ha hide-olhatóak az Audio eszközök, miért jelennek meg az elrejtettek az effektprocesszor forráslistájában, vagy ha ez nem is egyértelműen összetartozó párosítás, akkor ki kellene tudni az egyes elemeket kapcsolni, legalábbis azokat, melyek nincsenek jelen az ember gépében.

A jól megszokott szintetizátor, mikrofon, line és MIDI eszközön kívül a Live! még számtalan eszközt támogat: van rajta egy digitális CD bemenet az újabb CD-ROM-okhoz, vagy a DVD-ROM-okhoz, egy TAD eszközt, ami nem más, mint az üzenetrögzítő (itt a belső modemé az előny), valamint a szokásos PC speaker csatlakozót, ezen kívül a dobozos változathoz jár egy kis kiegészítő kártya, ami tartalmaz még egy SPDIF formátumú digitális ki-/bemenetet is. Természetesen ez a kártya is rendelkezik a jól megszokott MIDI/gameport csatlakozóval is.

A 3D hangzásról

A SoundBlaster Live! 3D hangrendszere a Creative által kifejlesztett Environmental Audio rendszer. A Live! alapkiépítésben négy csatornás rendszerű, és az Environmental Audio is a négy csatornát támogatja, bár a kimentekhez csatlakoztatható plusz hangfeldolgozó eszköz is, ami ezt a négy csatornát továbbiakra bontja, de ez már a hangprocesszortól függ: általában lehetővé teszik mélynyomó (subwoofer) csatlakoztatását, illetve olyan bővítő is van, amelyik létrehoz plusz csatornákat, mint pl. a középső, center csatorna. A Live! az első csatornáin képes kiadni a Dolby Surround-nak megfelelő jeleket is, amelyeket bármely surroundos erősítő képes feldolgozni, ez nagyon jól használható például surround hanggal rendelkező DVD filmek lejátszására. A kártya valamennyi kimenetére aktív hangfal köthető, de a front csatlakozó képes fejhallgató megszólaltatására is.

A 3D hangzás előállításához tehát vagy két pár aktív hangfalra, vagy egy többhangszórós rendszerre van szükségünk. Az előbbinél tulajdonképpen csak arra kell figyelni, hogy elég kábelünk legyen a hátsó hangszórók elhelyezésére. Más jellegű megoldás, ha már van egy surround hi-fi erősítőnk, és mellé négy-öt, esetleg hat hangszórónk (komolyabb THX rendszer esetében pedig még több), és az erősítőn található közvetlen hatcsatornás bemenet. Ilyenkor erre (pontosabban ennek négy csatlakozójára) köthetjük rá a Live! felől jövő mindkét csatlakozópárt, és az erősítő mindig a megfelelő hangszóróba küldi a jeleket. Igaz, ez így nem teljes surround, ott ugyanis van még egy középső csatorna is, de a térhangzás így is remekül érezhető.

Az EAX-et használó játékokon kívül mi magunk is kihasználhatjuk a térhangzást: a különböző egységeket (WAVE lejátszó - ide tartoznak a WAV és MP3 lejátszók-, CD és MIDI playerek) tetszés szerint pozícionálhatjuk a szobában a mellékelt szoftver segítségével.

A szoftverekről

A Creative mindig rendesen ellátta szoftverekkel a hangkártyáit. Az említett bemutató programon és a mixeren kívül így most is számos egyéb programot is tartalmaz az SB Live!-hoz kapott CD. A Keytar egy gitároktató, a Rhytmaniaval pedig különféle ritmusokat állíthatunk össze, dobok és egyéb hangszerek alkalmazásával. A SoundForge XP 4.0 egy hangfile-szerkesztő. A legérdekesebb és legösszetettebb alkalmazás a Prody Parrot Package, mely a nevéhez méltóan egy egész utility-csomag. Tartalmaz egy interaktív papagájt, mellyel beszélgethetünk, de ha úgy állítjuk be, gondoskodnunk is kell róla, többek között enni adni neki. A csomag másik két programja egy felolvasó és egy beszédfelismerő program. Az előbbivel tulajdonképpen bármilyen szöveget felolvastathatunk, ami lehetőleg angolul van (magyar szövegre igen érdekes eredményt produkált). Speciális vezérlőjelekkel még éneklésre is rábírhatjuk a gépet. Beszédfelismerő már a dobozos SB 16-hoz is járt, a mostani verzió azonban természetesen egy továbbfejlesztett változat. A tökéletes eredményhez sokat kell tanítanunk a gépet, hogy felismerje kiejtésünket, utána viszont praktikus lehet a VoiceAssist használata (persze ha ezzel nem zavarunk másokat, vagy mások nem néznek hülyének miatta :-). A Prody Parrot ezek mellett egy igen érdekes - bár a hangkártyát nélkülöző - szolgáltatást is tartalmaz: egerünk mozgatásával, különböző jelek rajzolásával indíthatunk el programokat, illetve végeztethetünk el különböző műveleteket.

A dobozos SB Live! mellé jár még ezen kívül egy teljes Unreal, egy Mixman Studio nevű egyszerűbb zeneszerkesztő, valamint egy komolyabb szoftver is, a Steinberg Cubasis AV.

Az SB Live! és az SB Live! Value közti különbségről

A SoundBlaster Live! két változatban kapható, az olcsóbb (jelenleg nettó 15 ezer Ft körüli) Value és valamivel nettó 40000 Ft alatti árú normál verzió. A két kártya fizikailag is különbözik egymástól, bár csak annyiban, hogy a dobozos változat csatlakozói aranyozottak, ami csak annak fontos, aki "stúdiótechnika"-i célokra akarja használni a hangkártyát. A normál, dobozos változathoz adnak egy kis, ún. daughterboardot is. Ezen kaptak helyet a MIDI in/out csatlakozói külön is, de ami fontosabb, az az, hogy itt találhatóak az SPDIF RCA csatlakozói, valamint egy nyolc-hangszórós digitális rendszer csatlakozója is. (Ennek használatához speciális hangszórókra van szükség. Ilyen például a Creative által fémjelzett Cambridge SoundWorks FourPointSurround FPS2000 Digital rendszere, melyet remélhetőleg hamarosan ugyancsak tesztelhetünk.) Érdekes, hogy ezen az alap kártyával ellentétben a daughterboardon nem aranyozottak a csatlakozók, bár ennek a digitális jelek esetében úgyse lenne sok jelentősége. Ezt a kis társkártyát csak a dobozos verzióhoz lehet csatlakoztatni, a Value változatot később se lehet bővíteni vele. Egyéb különbség ezen kívül csak a kártyához adott szoftverekben van, mert a műszaki paramétereik teljesen azonosak.

Összegzés

Az SB 32 és 64 óta a Creative hangkártyáinak egyik legfontosabb újítása a 3D hangzás megteremtése, melyre hamar ráugrottak a játékfejlesztők is, és ma már szinte az összes program - persze csak amiben értelme van - kihasználja ezt a lehetőséget. Négy hangfallal fantasztikusan jó hangzást adott az összes kipróbált játék, legyen az autóverseny, vagy akciójáték. Az EAX-et nem kezelő programok hangzása is megváltozott a Live!-val, a négy hangfal kibővítette a teret, és így teljesen körbevett a zene és a hangeffektek. Akinek még nincs hangkártyája, vagy valami régebbiről szeretne bővíteni, mindenképpen érdemes megfontolni a SoundBlaster Live!-ot, elsősorban annak Value verzióját, ugyanis megéri az árát. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló