25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Gravis Eliminator Shock gamepad

Egy újabb rezgő gamepad járt nálunk, mely sokféle irányítási lehetőséget is kínál.

Írta: Dino

A konzolok után már a PC-khez is egyre több erővisszahatásos (pontosabban remegés-visszahatásos, azaz vibration-feedback-es) gamepadet lehet már kapni. A Gravis terméke néhány különleges funkcióval próbál kitűnni a konkurensek közül.

Az Eliminator Shock egy alul fekete, felül szürke színű, ívelt alakú gamepad, egy digitális és két analóg irányítóval, valamint összesen 12 gombbal. A gombok közül négy a hagyományos helyen, a jobb kéz oldalán helyezkedik el, további négy kettes csoportosításban a mutatóujjnál, a trigger gombok helyén, kettő a gamepad közepén, egy-egy pedig az analóg karok mellett. A digitális pad egy nem túl nagy, műanyag korong, az analóg karok pedig az ilyen eszközöknél szokásos méretűek, gumírozott tetővel. Az analóg karok melletti gombok az analóg irányításra vannak hatással, kiválaszthatjuk velük, hogy a kar teljes mozgásköre az egész vagy csak a fél tengelyeket jelentse, így precízebb mozgást is beállíthatunk. Bekapcsolt állapotukat egy-egy LED jelzi. A gamepad az USB porton keresztül kapcsolódik a géphez.

Az egyik legfontosabb dolog gamepadek esetében a sok funkció mellett a kényelem. Az Eliminator Shock esetében elég jó munkát végeztek a tervezők, a lekerekített vonalak miatt nagyon jól kézbe simul az egész szerkezet. A jobb oldali és a trigger gombok, valamint a két analóg kar elérése nagyon jó, a gumírozott borítás pedig igen kényelmessé teszi a karok használatát. A középső két gombhoz már kicsit beljebb kell nyúlnunk, ezért azokra nem érdemes fontos funkciót konfigurálni. Egyedül a digipad elhelyezése nem nyerte el maximálisan a tetszésem, egy kicsit arrébb, és esetleg ferdébb pozícióban kényelmesebb játékot eredményezett volna. Az analóg karok mellett a digitális vezérlő amúgy nézőpont-váltó (POV) kapcsolónak használható.

Az Eliminator Shock két motort tartalmaz a remegések generálásához, melyekkel igen erőteljes effekteket tud produkálni. A hasonló eszközöknél általában egyik oldalra egy kisebb, másik oldalra egy nagyobb motor kerül, ez lehet, hogy így van a Gravis termékénél, de érzékelni nem igazán lehetett erőkülönbséget.

A gamepadhez természetesen egy drivert is kapunk. A Gravis Xperience névre hallgató meghajtóprogram kicsit ugyan túlcsicsázott, de rengeteg beállítási lehetőséget biztosít. A gombokat beállíthatjuk a DirectX által vezérelt gomboknak, hozzájuk rendelhetünk tetszőleges billentyűkombinációt, a karokat pedig akár az egér szimulálására is használhatjuk. Külön érdekesség, hogy a force-feedbacket nem támogató - tehát a vibration-feedback-re is hatástalan - játékokhoz beállíthatjuk úgy a meghajtót, hogy az egyes gombokhoz kiválasztunk egy-egy effektet, melyet a gomb lenyomásakor maga a driver hajt végre. Így például rendelhetünk rázkódást a lövésekhez. Az így választható effektek elég hasonlóak ugyan, de a lehetőség ennek ellenére jó ötlet.

Az Eliminator Shock egy kényelmes, az erővisszahatások tekintetében is megfelelő gamepad, melyet a két analóg kar szinte bármilyen típusú játék irányítására alkalmassá tesz. A végfelhasználói ára nettó 11600 Ft.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Gravis Eliminator Shock gamepad
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!