Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Cordless Desktop

2000.02.13. 00:00 | szerző: Viper | Kütyü+hardver

Nemrég sokat lehetett hallani drót nélküli nyomtatók, illetve egyéb drót nélküli perifériák megjelenéséről, ezek azonban talán magasabb árfekvésük és amúgy sem mobil voltuk miatt jelenleg kevésbé számítanak a legelterjedtebb eszközök közé. A Logitech legújabb drót nélküli billentyűzete és egere azonban könnyen áttörést jelenthet majd a drót nélküli eszközök piacán.

A Cordless Desktop alapvetően három fő egységre bontható: billentyűzetre, egérre, valamint az ezekkel való kommunikációért felelős adóvevőre. Szinte nem is kell említeni, hogy ez utóbbi egység a rendszer "lelke". Talán az első dolog, amire az ember kíváncsi az installálás után, hogy vajon mennyi lehet a hatótávolság. Itt el kell szomorítanom azokat, akik úgy gondolják, hogy ezentúl akár a fürdőszobából is lehet majd gépelni a nappaliban lévő gépbe, hiszen 2-3 m távolságon túl az adóvevő már nem veszi a jeleket. Ez azonban teljesen korrekt megoldás, hiszen ennél nagyobb távolságról már amúgy sem olvasható rendesen a képernyő. Az adóvevő egy hosszabb kábelen keresztül csatlakozik a billentyűzet és egér portjaira, ugyanis ezt az egységet olyan helyre kell helyezni a számítógépünk környezetében, hogy "rálátása" legyen mind a billentyűzetre, mind az egérre, azaz ne legyen nagyon leárnyékolva. A billentyűzetről az adóvevőre került mindhárom Lock kijelző led, ami talán kevésbé praktikus megoldás, tekintve, hogy a Cordless Desktop ezen része nem feltétlenül kerül jól látható helyre, ezen viszont a driverrel segítettek a készítők, ugyanis lehetőség van a Windows taskbarjában elhelyezni az ezeket helyettesítő kijelzőket. Ennek a megoldásnak egyénként az az oka, hogy a tervezők a billentyűzet elemének minél nagyobb élettartamára optimalizáltak, tehát úgy okoskodtak, hogy a ledekkel ne fogyasszák az elemet, vegyék inkább a géptől az ehhez szükséges áramot. Végülis valami igazság van ebben is...

A billentyűzetet egy nagyon kényelmes, 105 gombos billentyűzet, a jól ismert extra Windows gombokkal. További kényelmi szempontokat szolgál a csomaghoz tartozó csuklótámasz, amivel érezhetően kevésbé fárasztóvá válik a hosszabb gépelés (mint pl. a cikkírás :) A billentyűk keménysége is tökéletesen megfelelő, kényelmesen nyomhatjuk le a gombokat. Szerencsére ez a billentyűzet nem kattogós rendszerű. A legkellemesebb azonban az, hogy a klaviatúrát bárhová helyezhetjük a gépünk előtt, ha éppen úgy kényelmesebb, akkor az ölünkbe is vehetjük, beülhetünk vele a fotelba, illetve ki tudja még, hány figurát adhatunk elő vele.

Az egér egy 3 gombos, görögővel ellátott mouse, amelyen a görgő - a scrollozás funkció mellett - a harmadik gomb szerepét is betölti. A kiegészítő funkciókat szoftveres úton állíthatjuk be: nagyon hasznos például a Hyperjump, mely egy kis menüt nyit meg az egérkurzornál, melyben olyan funkciók találhatók, mint az ablakminimalizálás és becsukás, start-menü gyors elérése, stb. A Cyberjump ehhez hasonló, csak az internetezést segítő műveleteket tartalmazza. Beállíthatjuk azt is, hogy dupla kattintást jelentsen egy gomb, stb. A legfontosabb azonban itt is a drót hiánya. Ha át akarjuk rakni valahova az egeret, nem kell a zsinórral bajlódni, ami talán mindenkinek okozott már bosszúságot, ha csak egy pillanatra is. A gombok szintén nagyon kényelmesek, szinte alig hallhatóak az egyes klikkentések. Az elemek miatt kicsit nehezebb az egér a megszokottnál, ráadásul a súlypont nem a közepén van, és ez néha zavaró, de megszokható.

Összességében tehát a drót nélküli billentyűzet valóban nagyobb szabadságot, mozgásteret biztosít a számítógép használata közben. Mindezek persze olyan kényelmi szempontok, amikre csak akkor jön rá az ember, ha már kipróbálta, és huzamosabb ideig - 1-2 hétig - használta a Cordless Desktopot. A jót viszont könnyű megszokni! ■

Logitech Cordless Desktop

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló