Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Cordless Desktop

2000.02.13. 00:00 | szerző: Viper | Kütyü+hardver

Nemrég sokat lehetett hallani drót nélküli nyomtatók, illetve egyéb drót nélküli perifériák megjelenéséről, ezek azonban talán magasabb árfekvésük és amúgy sem mobil voltuk miatt jelenleg kevésbé számítanak a legelterjedtebb eszközök közé. A Logitech legújabb drót nélküli billentyűzete és egere azonban könnyen áttörést jelenthet majd a drót nélküli eszközök piacán.

A Cordless Desktop alapvetően három fő egységre bontható: billentyűzetre, egérre, valamint az ezekkel való kommunikációért felelős adóvevőre. Szinte nem is kell említeni, hogy ez utóbbi egység a rendszer "lelke". Talán az első dolog, amire az ember kíváncsi az installálás után, hogy vajon mennyi lehet a hatótávolság. Itt el kell szomorítanom azokat, akik úgy gondolják, hogy ezentúl akár a fürdőszobából is lehet majd gépelni a nappaliban lévő gépbe, hiszen 2-3 m távolságon túl az adóvevő már nem veszi a jeleket. Ez azonban teljesen korrekt megoldás, hiszen ennél nagyobb távolságról már amúgy sem olvasható rendesen a képernyő. Az adóvevő egy hosszabb kábelen keresztül csatlakozik a billentyűzet és egér portjaira, ugyanis ezt az egységet olyan helyre kell helyezni a számítógépünk környezetében, hogy "rálátása" legyen mind a billentyűzetre, mind az egérre, azaz ne legyen nagyon leárnyékolva. A billentyűzetről az adóvevőre került mindhárom Lock kijelző led, ami talán kevésbé praktikus megoldás, tekintve, hogy a Cordless Desktop ezen része nem feltétlenül kerül jól látható helyre, ezen viszont a driverrel segítettek a készítők, ugyanis lehetőség van a Windows taskbarjában elhelyezni az ezeket helyettesítő kijelzőket. Ennek a megoldásnak egyénként az az oka, hogy a tervezők a billentyűzet elemének minél nagyobb élettartamára optimalizáltak, tehát úgy okoskodtak, hogy a ledekkel ne fogyasszák az elemet, vegyék inkább a géptől az ehhez szükséges áramot. Végülis valami igazság van ebben is...

A billentyűzetet egy nagyon kényelmes, 105 gombos billentyűzet, a jól ismert extra Windows gombokkal. További kényelmi szempontokat szolgál a csomaghoz tartozó csuklótámasz, amivel érezhetően kevésbé fárasztóvá válik a hosszabb gépelés (mint pl. a cikkírás :) A billentyűk keménysége is tökéletesen megfelelő, kényelmesen nyomhatjuk le a gombokat. Szerencsére ez a billentyűzet nem kattogós rendszerű. A legkellemesebb azonban az, hogy a klaviatúrát bárhová helyezhetjük a gépünk előtt, ha éppen úgy kényelmesebb, akkor az ölünkbe is vehetjük, beülhetünk vele a fotelba, illetve ki tudja még, hány figurát adhatunk elő vele.

Az egér egy 3 gombos, görögővel ellátott mouse, amelyen a görgő - a scrollozás funkció mellett - a harmadik gomb szerepét is betölti. A kiegészítő funkciókat szoftveres úton állíthatjuk be: nagyon hasznos például a Hyperjump, mely egy kis menüt nyit meg az egérkurzornál, melyben olyan funkciók találhatók, mint az ablakminimalizálás és becsukás, start-menü gyors elérése, stb. A Cyberjump ehhez hasonló, csak az internetezést segítő műveleteket tartalmazza. Beállíthatjuk azt is, hogy dupla kattintást jelentsen egy gomb, stb. A legfontosabb azonban itt is a drót hiánya. Ha át akarjuk rakni valahova az egeret, nem kell a zsinórral bajlódni, ami talán mindenkinek okozott már bosszúságot, ha csak egy pillanatra is. A gombok szintén nagyon kényelmesek, szinte alig hallhatóak az egyes klikkentések. Az elemek miatt kicsit nehezebb az egér a megszokottnál, ráadásul a súlypont nem a közepén van, és ez néha zavaró, de megszokható.

Összességében tehát a drót nélküli billentyűzet valóban nagyobb szabadságot, mozgásteret biztosít a számítógép használata közben. Mindezek persze olyan kényelmi szempontok, amikre csak akkor jön rá az ember, ha már kipróbálta, és huzamosabb ideig - 1-2 hétig - használta a Cordless Desktopot. A jót viszont könnyű megszokni! ■

Logitech Cordless Desktop

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.