25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech iFeel Mouse és iFeel MouseMan

Írta: Dino

Az elmúlt évben megjelent optikai egerek után az elmúlt év végére a Logitech még egy lépéssel tovább fejlesztette rágcsálóinak palettáját. Az újítás ráadásul egészen egyedülálló: az optikai változatokba beleszereltek egy motort, így azok remegéssel tudnak visszajelezni a felhasználónak.

Logitech iFeel Mouse és iFeel MouseMan

Formailag nem sokat változtattak az egereken, csak a színük módosult, az viszont igen pozitívan: a manapság oly divatos gyöngyház árnyalatú zöldes fényezést (lásd pl. néhány újabb Nokia telefon) kapott a teteje. Emellett megmaradt a világító kék LED is a MouseMan változaton, ami különösen este néz ki jól, bár hosszú távon kissé zavaró is lehet. A pár évvel ezelőtti MouseMan típussal összehasonlítva kicsit kényelmesebb is lett az egér, jobban a kézhez simul, és a görgője is jobban kezelhető, sokkal finomabban forog.

A nagy újítás tehát az egerekbe épített motor, mely remegtetni tudja az egész szerkezetet tenyerünkben. Sokan megkérdőjelezhetik, hogy mire is jó ez. Igazából annyira sok haszna jelen pillanatban valóban nincs, mivel nem sok program használja ki. A technológiát kifejlesztő Immersion cég speciális drivere segítségével a Windows desktopot "érezhetővé" tehetjük, ami annyit jelent, hogy az egér különböző remegéseivel jelzi, ha egy ikon, vagy más kattintható objektum fölé kerülünk, egy drag-and-drop művelet közben pedig olyan érzésünk lesz, mintha rücskös felületen húznánk végig az egeret. Ez mind nagyon jópofa, de igazából nagy gyakorlati jelentősége nincsen. A monitoron előttünk lévő látványt ugyan kiegészíti másfajta érzékeléssel is, de ez tapasztalatom szerint nem sokat segít a Windows használatában, maximum talán a gyengénlátóknak. Az Immersion Desktop amúgy tetszőlegesen konfigurálható, úgy állíthatunk be minden egyes effektet, ahogy az nekünk szimpatikus. Néhány paraméter-csúszka állításával könnyen módosíthatjuk a rezgés erősségét, vagy az érzékelendő felület érdességét.

Másfél éve már kísérletezett a Logitech a force feedback technológia egerekbe való alkalmazásával. Az akkor piacra került WingMan Force Feedback Mouse azonban nem túlzottan nyerte el a játékosok tetszését, mivel az egerek megszokott működésével szemben ez egy közepes méretű alátéthez volt rögzítve, a pozicionálás pedig nem relatív volt, hanem abszolút, tehát az alátét bizonyos pozíciója mindig a képernyő ugyanazon pontját jelentette. Igaz, cserébe igen erős effekteket kaptunk, viszont a játékok ezt azóta se nagyon használják ki. Az új iFeel egerekről se mondható még el a széles szoftvertámogatottság. Az újabb játékok közül a Soldier of Fortune alapból támogatja a technológiát, a Quake első részéhez pedig egy kiegészítés letöltésével használhatjuk egerünket. Ezeknél a lövések alkalmával kapunk ízelítőt a motorok hatásából, mindegyik fegyvernél másfajta remegést érzünk. A tárgyak felvételét is egy kis remegés érzékelteti. Más típusú játék a Gruntz és a Railroad Tycoon II, melyek hasonlóan alkalmazzák a technológiát, mint az Immersion Desktop, azaz elsősorban az egyes ikonok, tereptárgyak fölött érzékelhetünk remegést. Az utóbbi játék még az építkezéskor is megremegteti kezünket. Játék közben az effektek egyáltalán nem zavaróak, az FPS-eknél nem befolyásolja a célzást az egér remegése, mert annyira nem erős a rázkódás. A felvehető tárgyaknál viszont jó fizikai visszajelzést is kapni, hogy tényleg felvettük-e (pl. ha valamiért nem hallottuk a felvételt kísérő hangeffektet). Bízom benne, hogy a játékok közül minél több fogja támogatni ezt a technológiát, mert némelyiknél igen hasznosnak bizonyultak az effektek.

Az egérhez a legújabb verziójú MouseWare driver jár, mely a szokásos kényelmi funkciókat biztosítja. Tetszőlegesen programozhatjuk az egerek gombjait, görgőjét, mozgását. Megvan benne az összes korábban már bemutatott speciális funkció, mint a Hyper Jump vagy a WebWheel, melyek sokat egyszerűsítenek a Windows használatán.

Az új iFeel sorozatba tartozó egerek jó választások lehetnek, ha optikai egér vásárlásán gondolkodunk, és pár ezer forinttal többet is ki tudunk fizetni az új eszközért. Az iFeel Mouse ára nettó 12.020 Ft, a MouseMan változat pedig ÁFA nélkül 15.230 Ft-ba kerül.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!