25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech QuickCam Traveler

Írta: Dino

Új korszak indult a webkamerák terén, mivel egyre több cég jött rá, hogy pár módosítással akár egy kisebb digitális fényképezőgéppé is átalakíthatják terméküket. Az így létrejövő hibrid eszközök a géphez kötve hagyományos webkameraként, a kábel végéről lehúzva azonban saját memóriával rendelkező fényképezőgépként is funkcionálnak. A Creative után a Logitech is kihozta saját ilyen jellegű kameráját, mely már alakjában is inkább egy fényképezőgéphez hasonlít.

A QuickCam Traveler valahogy úgy néz ki, mint egy kis kompakt kamera, a tégla alakú szürke doboz elején az objektív lencséje, alatta az élességállító, fölötte a kereső, tetején a felvételkészítő gomb, hátul pedig egy kis LCD kijelző, valamint pár funkciógomb található. A kijelzőn láthatjuk, hogy nagy- vagy kisfelbontású képre van állítva a fényképezés, és hogy ebből még hány fér el a memóriában. Tartozékként kapunk mellé kétféle állványt, melyek közül az egyikkel az asztalra vagy monitorunk tetejére helyezhetjük a kamerát, a másik pedig speciálisan a lapos monitorokra való felrakáshoz készült. A számítógéphez csatlakozáshoz egy USB kábelt mellékeltek.

Az elemtartóba két hagyományos (AA) ceruzaelemet helyezve már használatba is vehetjük a kamerát offline módban. A fényképezés igen egyszerű: ha közeli (fél méteren belüli, de legalább 10 cm-re levő témáról) felvételt szeretnénk készíteni, akkor a makró állásba toljuk az élességállítót, különben pedig a másik oldalra (van még középállás is, de a tapasztalatunk szerint igen kevés képhez lett volna kimondottan arra szükség). Ezt betartva megfelelő megvilágítás esetén meglepően jó minőségű képeket sikerült készítenünk, sőt, némelyik belső felvétel nem annyira nagy fény mellett is egész használható lett. Az elkészült felvétel valamivel nagyobb területet fed le, mint amit a keresőben láthattunk, mely amúgy önmagában is elég széles látószögű. A képeket a gép saját memóriájában JPEG formátumba tömörítve tárolja. A memória kb. 11 MB lehet, legalábbis a teli állapot lementése után ennyit foglaltak a képek a winchesteren. Egy 640*480-as kép 100-150 kbyte lett, ami azt jelzi, hogy nem túl nagy veszteségű tömörítést használ a gép, és ez a képminőség szempontjából igen jó. 640*480-as képből amúgy kb. 60, 320*240-esből pedig 240 fér el a memóriában. A gépről leválasztott módban készíthetünk még időzített felvételeket is, így mi is rajta lehetünk képeinken. Az USB kábellel számítógépünkhöz csatlakoztatva a kamerát a driver automatikusan felismeri, hogy van-e a memóriájában kép, és felajánlja azok letöltését vagy törlését. (A letöltés után automatikusan törli is a képeket, így nem fordulhat elő, hogy valamit véletlenül kétszer törlünk le, vagy benne hagyunk a memóriában.) A teljes memóriát kb. 2 perc alatt menti át.

A fenti offline funkciók mellett természetesen folyamatos számítógépes kapcsolattal hagyományos webkameraként is üzemeltethető a QuickCam Traveler. A kamerához kapott kezelőprogram a funkciók széles választékát kínálja: a gépre kötött kamerával fényképek vagy videofelvételek készítése, ezek azonnali e-mailezése, webes fényképalbum készítése, valós idejű webkamera beüzemelése, kockánként animációs film készítése, mozgásérzékelő kamera, stb. Ezen funkciók mindegyikét egyszerűen indíthatjuk el, tényleg minden segítséget megkapunk a programtól. Nagyon jópofa az animációs film készítés lehetősége, jól ki lehet élni vele filmes hajlamainkat, és akár gyurmafilmet is készíthetünk vele. Az eredményt AVI file-ba menti a program. A timelapse funkciónál adott időközönként készül egy-egy felvétel, így megörökíthetjük például egy ház épülését, vagy egy virág növekedését. Érdekes még a mozgásérzékelő is, ilyenkor beállíthatjuk, hogy mekkora legyen az érzékenysége, majd magára hagyva ennek megfelelően kapcsol be a felvétel, ha valami mozgó tárgy a látószögbe kerül. Természetesen videokonferenciára is lehetőségünk van, ehhez is megkapjuk a szükséges NetMeeting szoftvert a CD-n.

A kamerához a driver (a QuickCam aktuális, 5.4.3-as verziója) mellett egyéb szoftvereket is mellékeltek, igen széles skáláról összeválogatva azokat. Megkapjuk az MGI PhotoSuite III SE fénykép- és az MGI VideoWave III SE videoszerkesztő programokat, hogy a képeinket, videóinkat utólag módosíthassuk, pl. hangot tegyünk alájuk. Emellett igen ötletes még a Reality Fusion - GameCam SE programcsomag, mely néhány webkamerával irányítható játékot tartalmaz, például egy kosárlabda és egy röplabda játékot. Ezeket a kamera előtt állva saját mozgásunkkal irányíthatjuk, azaz a felénk érkező labdát kezünk felfele mozgatásával üthetjük vissza. Igen jó móka ez, kicsit még megmozgatja az embert a sok üldögélés mellett.

A QuickCam Traveler egy jól használható újdonság a Logitechtől. A gépről leválasztható webkamera ötlete ugyan nem az övék volt, a megvalósítás viszont jobb lett, mint a konkurenciáé. A képminőség nagyszerű, a memória általában elegendő (memóriabővítésre ebben a kategóriában azért ne számítsunk), ráadásul a mellékelt szoftverek is nagyon jók és változatosak. A digitális fényképezőgépekkel ugyan minőségben nem versenyezhet (még vaku sincs rajta), azonban ár és a széleskörű alkalmazás tekintetében sokkal előnyösebb helyzetben van. A QuickCam Traveler hazánkban még nem kapható, de várhatóan hamarosan megérkeznek az első szállítmányok. A kamera ára valahol 40.000 Ft körül várható.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech QuickCam Traveler
  • Logitech QuickCam Traveler
  • Logitech QuickCam Traveler
  • Logitech QuickCam Traveler
  • Logitech QuickCam Traveler
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!