25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech WingMan Gaming Mouse

Írta: Delta

Végre sikerült tesztelésre kapnunk egyet a Logitech játékosoknak szánt egeréből. Az állatka a WingMan családba tartozik és a keresztségben a Gaming Mouse nem túl fantáziadús, ám annál lényegre törőbb nevet kapta :)

Először is nézzük a formatervezést. Talán 95-öt vagy 96-ot írhattunk, amikor megjelent a Logitech egyik nagy sikert aratott egere, a MouseMan (ez a család annyira elterjedt, hogy a kommunikációs protokollja is szinte szabvánnyá vált). Mostani egerünk kialakítása majdhogynem pontos mása a MouseMan család korábbi tagjainak, ám ez inkább előnyére, mint hátrányára válik. Az első szembetűnő dolog az egéren ugyanis az, hogy majdnem olyan széles, mint amilyen hosszú. Emiatt a rajta helyet kapott három gombon az ember ujjai kényelmesen szétterülhetnek, ami nem hozzászokott kéznek az első pillanatban furcsa lehet, de ha megszokjuk, nagyon kellemes bír lenni, nem kell nyomorognunk rajta. Az egér alakja jól illeszkedik ahhoz a tartáshoz, amit kezünk pihenő állapotában vesz fel a tenyér. Emiatt az egér balról jobbra kicsit "dől", valamint a bal oldalán kialakítottak egy kisebb mélyedést a hüvelykujjnak, amely egyrészt pozícionálja a kezünket, másrészt jobb fogást biztosít az egéren, elsősorban a megemeléshez. Talán az egyetlen kinézetbeli különbség az előd és az új sorozat között az egér színe: a tervezők úgy gondolták, a mai technokrata gémereknek metálszürke egér dukál, stílusosan egyszerű de kiemelkedő fehér és narancssárga feliratokkal. Ezzel igencsak feldobták az egér hangulatát, egyrészt magában is tetszetős lett, másrészt nagyon jól mutat a WingMan alátéten :) (...hogy miért is írok az egér színéről? Eddig én sem gondoltam, hogy ez számít valamit, de egy kellemes kinézetű egérrel tényleg jobb ügyködni, mint egy egységszürke műanyagdobozzal :-)

A külcsín után lássuk, milyen a belbecs, ami legalább annyira fontos, mint a jó formatervezés. A Logitech köztudottan az egyik legmegbízhatóbb kontrollereket gyártó cég, nem csalódunk most sem ebben az egérben. Nagyon eltalált az egér súlypontja, amit a labda határoz meg a bal egérgomb vége alatt. Ezáltal könnyen irányba tudjuk állítani az egeret és a mozgatás is kényelmes lesz. A játékok szempontjából lényeges a három gombos kialakítás - görgő nincs az egéren, de az játékoknál nem is nagyon használatos, a görgő helyett többet ér a harmadik gomb - valamint a 200 Hz-es mintavételezés. Általában az egerek nagy része egy másodperc alatt 80 pozíció-mintát vesz, ezáltal a mozgást szaggatottnak érzi az ember. Nagyobb frekvencián az egér mozgása sokkal folyamatosabb, simább lesz, így jobban lehet a játékot irányítani, vagy shooterekben célozni. A nagyobb frekvenciájú átvitelhez USB vagy PS/2 portra kell csatlakoztatni az egeret, a soros port nem bírja ezt a sebességet. A mintavétel-sűrűséget és még jó pár dolgot szabályozhatunk az egérhez kapott Logitech MouseWare programmal (pl. gombokhoz különböző funkciók rendelése, orientáció, stb.), amit ki is próbálhatunk rögtön a szintén hozzá járó teljes verziójú Shogo: Mobile Armor Division játékkal. Az egyetlen hátránya az egérnek, hogy a görgőjének anyaga nem túl jól tisztítható, bár kéthetente egy benzines tisztogatás még a legrosszabb körülmények között is megteszi a hatását :)

A Logitech egerei mindig a megfizethető jó kategóriába tartoztak, ezért egy játékosnak mindenképpen figyelmébe ajánlom a Gaming Mouse-t. Persze egy jó egér nem fog megtanítani bárkit jól játszani, viszont a jó játékost még jobbá, a játékot pedig élvezetesebbé teszi.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!