25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech WingMan Rumblepad

Írta: Dino

A rumblepad kifejezés a konzolok területén már nem egy újdonság, a force feedback leegyszerűsített változatának tekinthető technológia annyit jelent, hogy a gamepadbe beleépített motorok segítségével a játék erőhatással visszajelezhet a játékosnak, tehát például autóversenyben ütközéskor megrázza a gamepadet. Ez a PlayStation és Nintendo 64 vezérlőkben már több éve megtalálható, PC-re azonban ezidáig nem jelent meg ilyen eszköz, így a Logitech - mely szeret úttörő lenni a játékvezérlők piacán - elkészítette a WingMan Rumblepadet, mely az első vibrációs-visszajelzéses (vibration feedback) PC-s gamepad.

A Logitech ráadásul nem a legegyszerűbb, vagy valamelyik korábbi gamepad-jébe szerelte a motorokat, inkább az új játékvezérlő-széria egyik darabjába építette be a vibration feedback technológiát. Ezzel elérte azt, hogy a Rumblepad egy nagyszerű, szinte minden játéktípushoz nagyszerűen alkalmazható gamepad lett. No de nézzük is meg, miért állíthatjuk ezt erről az eszközről!

Az új gamepad sorozatban szakítottak a korábbi WingMan design-nal, a lekerekített vonalakat inkább egyenesekkel, tört vonalakkal helyettesítették, ami persze nem feltétlenül jó. A többi változtatásról viszont már nem mondhatunk el semmi rosszat. A jobb kéznél hat gomb, a bal oldalon egy nyolcirányú D-pad (tehát digitális irányítást biztosító korong-szerűség) és még egy gomb, a gamepad hátán, a két mutatóujjnál pedig egy-egy nagyméretű "trigger" gomb van. Ez még semmi különös, azonban a készítők mindemellett két (!) analóg mini-joyt is ráraktak a pad középső részére, ráadásnak pedig a jobb oldali trigger fölé egy könnyen elérhető tolóerő-szabályzó (throttle) kar is került.

A gamepad fogása majdnem teljesen jó, sajnos azonban kicsit eltúlozták a szögletesebb designra való áttérést, és ez így nem teljesen kényelmes. A gombok és a joystickek azonban mind remekül elérhetőek, így ebben a tekintetben nem lehet panaszunk a Rumblepadre. A két analóg joystick és a throttle segítségével tényleg szinte bármilyen játékhoz remekül használhatjuk a Rumblepadet. A digitális pad inkább a mászkálós játékokhoz (Dino Crisis, Tomb Raider) jó, a szimulátorokhoz, autóversenyekhez pedig az analóg vezérlőket érdemes bekonfigurálni. Ráadásul ha az analóg vezérlőket használjuk, a digitális pad HAT-switchként üzemel, tehát például a nézőpont-váltás funkciót konfigurálhatjuk be rá. Az, hogy éppen a D-pad vagy a bal oldali analóg joy legyen az alap irányító, egyszerűen átállítható akár játék közben is, erre egy külön gomb szolgál a pad középső részén.

A tesztelt termék sajnos egy igencsak megviselt bemutatópéldány volt, ráadásul még nem is a végleges változat, így pár funkció nem volt tökéletes rajta, de ezek tényleg a prototípus hibáinak tekinthetők. Egy-két régebbi játékban (pl. Carmageddon II) nem lehetett maximálisan úgy beállítani a vezérlést, ahogy azt szerettem volna. A legtöbb programnak viszont nem volt gondja a rengeteg analóg iránnyal (összesen ötöt különböztethetünk meg a két joy és a throttle segítségével). Beállításnál jobb volt, ha egy autóversenynél a kormányzást és a gázadást nem ugyanarra a joyra tettem, így nem kellett arra figyelni, hogy kanyarodás közben is folyamatosan előre nyomjam a kart.

A vibration feedback jópofa dolog, ha pedig valamiért éppen nincs rá szükségünk, ki is kapcsolhatjuk egy gomb segítségével. A force feedbacket támogató játékokban érezhetjük ennek a funkciónak a szerepét, de sajnos a tapasztalatok azt mutatták, hogy valami (a driver vagy a játékok) még nem teljesen tökéletes, mert például a Need for Speed: Porsche 2000-ben ütközéskor nem éreztem semmit, a gamepad továbbra is ugyanúgy remegett a kezemben, mint előtte, a motor elindulásától kezdve. Hasonlóan a Powerslide-ban is inkább csak a motort lehetett érezni, de itt legalább valamennyire terepfüggő volt a remegés, tehát ha leálltam vagy simább talajon mentem, csökkent. A MechWarrior 3-ban a robotunk minden egyes lépésére remegett egyet a gamepad, a lövéskor pedig ugyancsak éreztette hatását. Érezni lehetett, hogy a gamepadbe rejtett két motor közül a bal oldalra egy erősebb, a jobb oldalra pedig egy gyengébb került. Emiatt a lépéseket - a nagyobb erőt - inkább bal oldalon éreztem, a lézert pedig a jobb oldalon. A vezérlőpultban kipróbáltam a demo effekteket is, és ott is ugyanez az erőkülönbség volt tapasztalható a két oldalon. Az együttes hatás általában jó, tudják kombinálni is a két motor működését, de néha zavaró, ha csak az egyik oldalon remeg az egész. Amúgy a motorokhoz szükséges árammenyiség miatt ez a gamepad csak és kizárólag USB változatban létezik, a gameportról nem kapna elég feszültséget.

A Logitech WingMan Rumblepad tehát egy jó kis univerzális gamepad, mely szinte az összes játéktípushoz nagyszerűen alkalmazható. (Az FPS-eknél ugyanis jobb a bevált billentyűzet+egér kombináció, és stratégiai játékokhoz is inkább az egér javasolható.) Az erővisszahatás funkció is egy érdekes újítás, remélhetően előbb-utóbb már a force feedbackhez hasonlóan támogatni fogja sok játék, azaz jobban odafigyelnek a készítők, hogy ennél is megfelelő erőhatásokat érezhessünk.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!