For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Pioneer DVD-A04SZ DVD-ROM

2000.10.23. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Pioneer kiadta negyedik generációs DVD-ROM-jának első szériáját, melynek egyik képviselője a DVD-A04SZ modell. Az IDE vezérlőre csatlakozó DVD olvasót a gyártó 10-szeres sebességűnek jelölt meg, ami másodpercenként maximálisan 13,5 MB adat átvitelét jelenti. A sorozatba több modell is tartozik, van dobozos és OEM verziója is, tavasszal pedig már kapható lesz a SCSI változat is. Tesztünk során a dobozos verziót próbálgattuk.

A zöld doboz nem csak a DVD olvasót rejti vastag szivacs borítással, hanem egy leírást, pár csavart és jumpert, egy kézikönyvet, egy driver lemezt, valamint két teljes játékot is. A driverre csak akkor van szükségünk, ha DOS alatt szeretnénk használni a meghajtót, a Windows 98 automatikusan felismerte. A két játék igen nyomós ok lehet arra, hogy valaki a dobozos verzió mellett döntsön, a 6-7 ezer forintos különbség miatt érdemes meggondolni, ugyanis mindkét program a jobbak közül került ki: egy X-Files: The Game és egy Baldur's Gate DVD lemez jár a meghajtóhoz.

A Pioneer legtöbb DVD olvasójának egyik különlegessége, hogy nem tálcás mechanikája van, hanem az autós CD-játszóknál is alkalmazott, ún. slot-in módszerrel oldották meg a lemez behúzását. Ez annyit jelent, hogy egy puha szövetszerű anyaggal fedett nyílásba kell helyezni a korongot, amit aztán bizonyos mélység elérésénél a belső szerkezet elkap, és teljesen behúzza a lemezt. Kiadásnál viszont több mint a lemez fele kívülre kerül, viszont úgy, hogy véletlenül se esik ki a gépből. Ez a megoldás a használat során igen praktikusnak bizonyult, a DVD olvasó visszaadása után szomorúan szoktam vissza a hagyományos tálcás CD drive-okhoz. Az ok az, hogy sokkal egyszerűbb a DVD olvasó kezelése ezzel a slot-in megoldással, mintha mindig ki kéne nyitni a tálcát egy-egy lemez behelyezése előtt. Egyébként ennek a megoldásnak köszönhetően akár függőlegesen is beszerelhetjük a meghajtót.

A Pioneer a szabványnak megfelelően régiókódos DVD lejátszót gyárt, ami azt jelenti, hogy összesen ötször állíthatjuk a készülékben szereplő kódot. Ha sűrűn szeretnénk amerikai kódolású filmeket nézni, miközben európaiakat is szeretnénk lejátszani, ez a drive sajnos nem fog támogatni tervünkben, a - kezdetivel együtt - ötödik átállítás után ugyanis rögzítődik a legutolsó beállítás. Hamarosan amúgy csak és kizárólag régiókódos DVD játszókat szabad majd a gyártóknak készíteni, a Pioneer erre a szabályozásra készült fel már ezzel a modelljével is.

A tesztelés során jól vizsgázott a lejátszó, a lemezeket rekord gyorsasággal ismerte fel, és az adatmozgatás terén se maradt le. A 10-szeres maximális sebességű DVD olvasás a tesztgépen átlagosan 5,6-6,7 MB/sec közötti értéket ért el 1 GB-os file-ok másolásakor (ez 4-5-szörös DVD sebességet jelent), CD lemezek esetében pedig 4-4,3 MB volt az 1 másodperc alatti adatforgalom, ami 26-28-szoros sebességet jelentett. (A technikai specifikációban 40-szeres maximális CD-ROM olvasási sebességet jelöltek meg, ennek az átlagos sebesség megfelelőnek tűnik.) Meglepően gyors volt a grabelés ezzel a meghajtóval, lazán 12-szeres sebességgel olvasta be az audio trackeket. Pár filmmel is kipróbáltuk a lejátszót, itt inkább a processzor bizonyult egy-két esetben gyengének a dekódoláshoz. (Ez azért is igaz, mert egy DVD film lejátszásához nincs szükség sokszoros sebességű DVD-ROM-okra.)

A Pioneer új DVD meghajtója tehát egy igen gyors típus, mely a slot-in megoldásnak köszönhetően sokkal kényelmesebben kezelhető tálcás társainál. A sebességére nem lehet panasz, annak ellenére, hogy a gyártó által megjelölt maximális sebességet - ahogy ez az ilyen nagy sebességű olvasóknál általában lenni szokott - valószínűleg ritkán éri el, az átlagos sebessége azonban mindenképpen jónak mondható. Mivel ára nem annyira vészes a teljesítményhez viszonyítva (nettó 32-39 ezer Forint körül, attól függően, hogy dobozos vagy OEM verziót választunk), mindenképpen egy jó választás azoknak, akik DVD-ROM vásárlásán gondolkodnak, akár jelenlegi CD olvasónk helyett, vagy amellett is nagyszerűen használható. Amúgy a Pioneer május környékén tervezi piacra dobni legújabb DVD-drive generációját, mely 16-szoros DVD olvasásra és 40-szeres CD olvasásra lesz képes. ■

Pioneer DVD-A04SZ DVD-ROM

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.