25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Pioneer DVD-A04SZ DVD-ROM

Írta: Dino

A Pioneer kiadta negyedik generációs DVD-ROM-jának első szériáját, melynek egyik képviselője a DVD-A04SZ modell. Az IDE vezérlőre csatlakozó DVD olvasót a gyártó 10-szeres sebességűnek jelölt meg, ami másodpercenként maximálisan 13,5 MB adat átvitelét jelenti. A sorozatba több modell is tartozik, van dobozos és OEM verziója is, tavasszal pedig már kapható lesz a SCSI változat is. Tesztünk során a dobozos verziót próbálgattuk.

A zöld doboz nem csak a DVD olvasót rejti vastag szivacs borítással, hanem egy leírást, pár csavart és jumpert, egy kézikönyvet, egy driver lemezt, valamint két teljes játékot is. A driverre csak akkor van szükségünk, ha DOS alatt szeretnénk használni a meghajtót, a Windows 98 automatikusan felismerte. A két játék igen nyomós ok lehet arra, hogy valaki a dobozos verzió mellett döntsön, a 6-7 ezer forintos különbség miatt érdemes meggondolni, ugyanis mindkét program a jobbak közül került ki: egy X-Files: The Game és egy Baldur's Gate DVD lemez jár a meghajtóhoz.

A Pioneer legtöbb DVD olvasójának egyik különlegessége, hogy nem tálcás mechanikája van, hanem az autós CD-játszóknál is alkalmazott, ún. slot-in módszerrel oldották meg a lemez behúzását. Ez annyit jelent, hogy egy puha szövetszerű anyaggal fedett nyílásba kell helyezni a korongot, amit aztán bizonyos mélység elérésénél a belső szerkezet elkap, és teljesen behúzza a lemezt. Kiadásnál viszont több mint a lemez fele kívülre kerül, viszont úgy, hogy véletlenül se esik ki a gépből. Ez a megoldás a használat során igen praktikusnak bizonyult, a DVD olvasó visszaadása után szomorúan szoktam vissza a hagyományos tálcás CD drive-okhoz. Az ok az, hogy sokkal egyszerűbb a DVD olvasó kezelése ezzel a slot-in megoldással, mintha mindig ki kéne nyitni a tálcát egy-egy lemez behelyezése előtt. Egyébként ennek a megoldásnak köszönhetően akár függőlegesen is beszerelhetjük a meghajtót.

A Pioneer a szabványnak megfelelően régiókódos DVD lejátszót gyárt, ami azt jelenti, hogy összesen ötször állíthatjuk a készülékben szereplő kódot. Ha sűrűn szeretnénk amerikai kódolású filmeket nézni, miközben európaiakat is szeretnénk lejátszani, ez a drive sajnos nem fog támogatni tervünkben, a - kezdetivel együtt - ötödik átállítás után ugyanis rögzítődik a legutolsó beállítás. Hamarosan amúgy csak és kizárólag régiókódos DVD játszókat szabad majd a gyártóknak készíteni, a Pioneer erre a szabályozásra készült fel már ezzel a modelljével is.

A tesztelés során jól vizsgázott a lejátszó, a lemezeket rekord gyorsasággal ismerte fel, és az adatmozgatás terén se maradt le. A 10-szeres maximális sebességű DVD olvasás a tesztgépen átlagosan 5,6-6,7 MB/sec közötti értéket ért el 1 GB-os file-ok másolásakor (ez 4-5-szörös DVD sebességet jelent), CD lemezek esetében pedig 4-4,3 MB volt az 1 másodperc alatti adatforgalom, ami 26-28-szoros sebességet jelentett. (A technikai specifikációban 40-szeres maximális CD-ROM olvasási sebességet jelöltek meg, ennek az átlagos sebesség megfelelőnek tűnik.) Meglepően gyors volt a grabelés ezzel a meghajtóval, lazán 12-szeres sebességgel olvasta be az audio trackeket. Pár filmmel is kipróbáltuk a lejátszót, itt inkább a processzor bizonyult egy-két esetben gyengének a dekódoláshoz. (Ez azért is igaz, mert egy DVD film lejátszásához nincs szükség sokszoros sebességű DVD-ROM-okra.)

A Pioneer új DVD meghajtója tehát egy igen gyors típus, mely a slot-in megoldásnak köszönhetően sokkal kényelmesebben kezelhető tálcás társainál. A sebességére nem lehet panasz, annak ellenére, hogy a gyártó által megjelölt maximális sebességet - ahogy ez az ilyen nagy sebességű olvasóknál általában lenni szokott - valószínűleg ritkán éri el, az átlagos sebessége azonban mindenképpen jónak mondható. Mivel ára nem annyira vészes a teljesítményhez viszonyítva (nettó 32-39 ezer Forint körül, attól függően, hogy dobozos vagy OEM verziót választunk), mindenképpen egy jó választás azoknak, akik DVD-ROM vásárlásán gondolkodnak, akár jelenlegi CD olvasónk helyett, vagy amellett is nagyszerűen használható. Amúgy a Pioneer május környékén tervezi piacra dobni legújabb DVD-drive generációját, mely 16-szoros DVD olvasásra és 40-szeres CD olvasásra lesz képes.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!