Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

QuickShot gamepadek

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A joystickek mellett a játékok fő irányítóeszköze az úgynevezett gamepad, melyet eredetileg konzolokhoz kezdtek gyártani, és később jelentek csak meg különböző változatai PC-hez is. Nem véletlen, hogy a játékkonzolok irányítóeszköze volt főleg a gamepad, ugyanis a játékgépeknek elég volt egy digitális irányító, megfelelő számú gombbal, az azokon futó játékokat pont ilyenekkel lehetett jól irányítani. Eközben a PC-knél inkább az analóg joystickek terjedtek el, melyeket a kezdetekben elsősorban a szimulátorok pontos irányításához lehetett kihasználni, a gyors irányváltoztatásokat igénylő akciójátékokhoz nem igazán voltak alkalmasak. A periféria-gyártók ezt a hiányosságot előbb-utóbb elkezdték áthidalni, és megkezdték a PC-s gamepadek gyártását.

A QuickShot - ha már egyszer az egyik legnagyobb joystick gyártó - se akart lemaradni erről a piacról, így jelenleg több gamepad is található választékában. A számítógép alaphelyzetben egy gamepadnek két gombját tudja kezelni, így viszont elvben két gamepad egyidejű kezelésére is képes, emiatt megoldották, hogy a rendelkezésre álló négy gomb-lehetőséget egyetlen gamepad is kihasználhassa. A modernebb gamepadek aztán különböző módszerekkel ennél is több gomb használatát teszik lehetővé, valamint más extra funkciókkal próbálnak kitűnni a mezőnyből. Ilyenek például a különböző turbo funkciók, vagy - mint az a QuickShot új, X2 Padjén van - a digitális mellett az analóg vezérlés megvalósítása.

Az említett X2 Pad számít ma a QuickShot gamepadek csúcsmodelljének, mellette két másik ilyen eszközt mutatunk még be cikkünkben.

X2 Pad

Az X2 Pad egy nagyméretű, de kényelmes fogású gamepad, melynek alakja a bumeránghoz hasonlít. Bal oldalon helyezkedik el az irányítóegység, jobb oldalon pedig a gombok találhatók. (A legtöbb gyártó ezt az alakot részesíti előnyben, mely jó, stabil fogást tesz lehetővé, de ugyanakkor az is igaz, hogy elvész az a lehetőség, hogy megfordítsuk az egészet, és jobbra kerüljön az irányítókorong.) A bal oldali részen a megszokottól eltérően nem csak egy korong jellegű digitális irányító található, hanem egy kis, kerek bordázott tetőben végződő mini-joystick is, mely analóg vezérlésre ad lehetőséget. Ez a rész úgy lett kialakítva, hogy mindkét irányítót kényelmesen elérhessük hüvelykujjunkkal. A jobboldal a gomboké. Hatot helyeztek el itt a tervezők, melyek a gamepadhez adott driver segítségével használhatók ki. A középső terület se üres, itt két kapcsoló található. Az egyik az analóg és digitális irányítás közötti váltásra szolgál - azaz egyszerre értelemszerűen csak az egyiket használhatjuk. A másik kapcsoló a turbo, mely a négy alapgombra (A-D) kapcsolja be az automatikus ismétlés funkciót. Bekapcsolt állapotában a gomb nyomva tartását rövid gombnyomások egymásutánjának érzékeli a gép.

Az analóg irányítón kívül még egy extra funkciója van az X2 Padnek, egy tolóerő-szabályzó kar képében. Ez főleg a szimulátoroknál használható ki, bár a driver látszólag nem támogatja rendesen - nekem legalábbis még nem sikerült működésre bírnom. A gamepad hátulsó részén két gomb egészíti ki a throttle-t, az egyik a maximumra állítja, a másik pedig nullázza a tolóerőt.

Digitális üzemmódban mind a hat gombot használhatjuk, viszont a throttle-tolóka nem alkalmazható. Analóg módban viszont csak a négy alapgombot használhatjuk, plusz a throttle-t.

Játékokon tesztelve igen pozitív eredményekkel szolgált az X2 Pad. Mindkét irányító valóban kényelmesen elérhető (talán kicsit nehezebb megszokni a digitális pad elérését, de az analóg kar a lehető legjobb helyen van). A gombok a hagyományos helyeken vannak, kezelésükkel semmi gond nem volt. Analóg módban egyébként a throttle maximum állását a hatodik gomb lenyomásának érzékelte a gép, így az erre szolgáló gomb végülis hasznunkra vált. A igazsághoz hozzátartozik, hogy az analóg kar néha nem vette be teljesen a szélső pozíciókat, de ez szerencsére semmi problémát nem okozott a játékok irányításában.
(Az X2 Pad javasolt végfelhasználói ára 3840 Ft+ÁFA)

Strike Pad

A Strike Pad az X2-es után következik a QuickShot gamepad-palettáján. Kialakítása ennek is a konzoloknál bevált hagyományos design-t követi, két "szarvat" kell markolnunk játék közben. Baloldalon nyolcirányú digitális irányító van. A jobb oldalon lévő hat gombot két ún. trigger egészíti ki, melyek a hátsó részen, mutatóujjunknál kaptak helyet. Ezek nagyméretű, kényelmesen kezelhető gombok. Az első négy gombra egymástól függetlenül kapcsolhatjuk be a turbót. A négy kapcsoló segítségével programozhatjuk a két triggert is, így határozhatjuk meg, hogy melyik gomb automata funkcióját érhessük el velük. A kapcsolók negyedik állása az automata tüzelést jelenti, azaz nem kell folyamatosan nyomnunk egy gombot, elég átkapcsolni a neki megfelelő kapcsolót a folyamatos tüzeléshez.

Ez a gamepad is igen kényelmes, mind fogását, mind kezelését tekintve. A triggerek sok esetben bizonyultak hasznosnak, csakúgy, mint a turbo-kapcsolók. Mindenképpen megéri az árát.
(Javasolt végfelhasználói ára 3000 Ft+ÁFA)

Super Fightpad

A Strike Pad után következő gamepad valamivel olcsóbb társánál, de ennek következtében kevesebb funkciót nyújt használójának. Kialakítása már nem az eddig említett gamepadekhez hasonló, de ennek ellenére ez is kényelmes. A nyolcirányú pad mellett hat gomb található. Egy kapcsoló segítségével választhatunk, hogy hatgombos gamepadként szeretnénk használni a Super Fightpadet, vagy hagyományos négygombosként. Ez utóbbi üzemmódban a plusz két gomb az első két (A és B) tűzgomb turbo változataként működnek.
(Javasolt végfelhasználói ára 2640 Ft+ÁFA)

 

Összességében elmondható, hogy mind a három tesztelésre kapott gamepad megfelelt az elvárásoknak. Kényelmetlennek egyik se volt mondható, különbség elsősorban a szolgáltatások terén volt tapasztalható. A komoly játékosoknak mindenképpen a két drágább modell valamelyikét ajánlanám, attól függően, hogy igénylik-e a digitális irányítóegységet (sok esetben bizony praktikus, amikor például egy autóversenynél fokozatonként fordíthatjuk a kormányt). Az X2 Pad analóg karjával és tolóerő-szabályzójával, a Strike Pad pedig nyolc gombjával és turbo-funkcióival emelkedik ki az átlagos gamepadek közül. Mivel árban nincs közöttük rettentő nagy különbség, ezért érdemes jól meggondolni a választást. ■

QuickShot gamepadek

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.