Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

QuickShot gamepadek

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A joystickek mellett a játékok fő irányítóeszköze az úgynevezett gamepad, melyet eredetileg konzolokhoz kezdtek gyártani, és később jelentek csak meg különböző változatai PC-hez is. Nem véletlen, hogy a játékkonzolok irányítóeszköze volt főleg a gamepad, ugyanis a játékgépeknek elég volt egy digitális irányító, megfelelő számú gombbal, az azokon futó játékokat pont ilyenekkel lehetett jól irányítani. Eközben a PC-knél inkább az analóg joystickek terjedtek el, melyeket a kezdetekben elsősorban a szimulátorok pontos irányításához lehetett kihasználni, a gyors irányváltoztatásokat igénylő akciójátékokhoz nem igazán voltak alkalmasak. A periféria-gyártók ezt a hiányosságot előbb-utóbb elkezdték áthidalni, és megkezdték a PC-s gamepadek gyártását.

A QuickShot - ha már egyszer az egyik legnagyobb joystick gyártó - se akart lemaradni erről a piacról, így jelenleg több gamepad is található választékában. A számítógép alaphelyzetben egy gamepadnek két gombját tudja kezelni, így viszont elvben két gamepad egyidejű kezelésére is képes, emiatt megoldották, hogy a rendelkezésre álló négy gomb-lehetőséget egyetlen gamepad is kihasználhassa. A modernebb gamepadek aztán különböző módszerekkel ennél is több gomb használatát teszik lehetővé, valamint más extra funkciókkal próbálnak kitűnni a mezőnyből. Ilyenek például a különböző turbo funkciók, vagy - mint az a QuickShot új, X2 Padjén van - a digitális mellett az analóg vezérlés megvalósítása.

Az említett X2 Pad számít ma a QuickShot gamepadek csúcsmodelljének, mellette két másik ilyen eszközt mutatunk még be cikkünkben.

X2 Pad

Az X2 Pad egy nagyméretű, de kényelmes fogású gamepad, melynek alakja a bumeránghoz hasonlít. Bal oldalon helyezkedik el az irányítóegység, jobb oldalon pedig a gombok találhatók. (A legtöbb gyártó ezt az alakot részesíti előnyben, mely jó, stabil fogást tesz lehetővé, de ugyanakkor az is igaz, hogy elvész az a lehetőség, hogy megfordítsuk az egészet, és jobbra kerüljön az irányítókorong.) A bal oldali részen a megszokottól eltérően nem csak egy korong jellegű digitális irányító található, hanem egy kis, kerek bordázott tetőben végződő mini-joystick is, mely analóg vezérlésre ad lehetőséget. Ez a rész úgy lett kialakítva, hogy mindkét irányítót kényelmesen elérhessük hüvelykujjunkkal. A jobboldal a gomboké. Hatot helyeztek el itt a tervezők, melyek a gamepadhez adott driver segítségével használhatók ki. A középső terület se üres, itt két kapcsoló található. Az egyik az analóg és digitális irányítás közötti váltásra szolgál - azaz egyszerre értelemszerűen csak az egyiket használhatjuk. A másik kapcsoló a turbo, mely a négy alapgombra (A-D) kapcsolja be az automatikus ismétlés funkciót. Bekapcsolt állapotában a gomb nyomva tartását rövid gombnyomások egymásutánjának érzékeli a gép.

Az analóg irányítón kívül még egy extra funkciója van az X2 Padnek, egy tolóerő-szabályzó kar képében. Ez főleg a szimulátoroknál használható ki, bár a driver látszólag nem támogatja rendesen - nekem legalábbis még nem sikerült működésre bírnom. A gamepad hátulsó részén két gomb egészíti ki a throttle-t, az egyik a maximumra állítja, a másik pedig nullázza a tolóerőt.

Digitális üzemmódban mind a hat gombot használhatjuk, viszont a throttle-tolóka nem alkalmazható. Analóg módban viszont csak a négy alapgombot használhatjuk, plusz a throttle-t.

Játékokon tesztelve igen pozitív eredményekkel szolgált az X2 Pad. Mindkét irányító valóban kényelmesen elérhető (talán kicsit nehezebb megszokni a digitális pad elérését, de az analóg kar a lehető legjobb helyen van). A gombok a hagyományos helyeken vannak, kezelésükkel semmi gond nem volt. Analóg módban egyébként a throttle maximum állását a hatodik gomb lenyomásának érzékelte a gép, így az erre szolgáló gomb végülis hasznunkra vált. A igazsághoz hozzátartozik, hogy az analóg kar néha nem vette be teljesen a szélső pozíciókat, de ez szerencsére semmi problémát nem okozott a játékok irányításában.
(Az X2 Pad javasolt végfelhasználói ára 3840 Ft+ÁFA)

Strike Pad

A Strike Pad az X2-es után következik a QuickShot gamepad-palettáján. Kialakítása ennek is a konzoloknál bevált hagyományos design-t követi, két "szarvat" kell markolnunk játék közben. Baloldalon nyolcirányú digitális irányító van. A jobb oldalon lévő hat gombot két ún. trigger egészíti ki, melyek a hátsó részen, mutatóujjunknál kaptak helyet. Ezek nagyméretű, kényelmesen kezelhető gombok. Az első négy gombra egymástól függetlenül kapcsolhatjuk be a turbót. A négy kapcsoló segítségével programozhatjuk a két triggert is, így határozhatjuk meg, hogy melyik gomb automata funkcióját érhessük el velük. A kapcsolók negyedik állása az automata tüzelést jelenti, azaz nem kell folyamatosan nyomnunk egy gombot, elég átkapcsolni a neki megfelelő kapcsolót a folyamatos tüzeléshez.

Ez a gamepad is igen kényelmes, mind fogását, mind kezelését tekintve. A triggerek sok esetben bizonyultak hasznosnak, csakúgy, mint a turbo-kapcsolók. Mindenképpen megéri az árát.
(Javasolt végfelhasználói ára 3000 Ft+ÁFA)

Super Fightpad

A Strike Pad után következő gamepad valamivel olcsóbb társánál, de ennek következtében kevesebb funkciót nyújt használójának. Kialakítása már nem az eddig említett gamepadekhez hasonló, de ennek ellenére ez is kényelmes. A nyolcirányú pad mellett hat gomb található. Egy kapcsoló segítségével választhatunk, hogy hatgombos gamepadként szeretnénk használni a Super Fightpadet, vagy hagyományos négygombosként. Ez utóbbi üzemmódban a plusz két gomb az első két (A és B) tűzgomb turbo változataként működnek.
(Javasolt végfelhasználói ára 2640 Ft+ÁFA)

 

Összességében elmondható, hogy mind a három tesztelésre kapott gamepad megfelelt az elvárásoknak. Kényelmetlennek egyik se volt mondható, különbség elsősorban a szolgáltatások terén volt tapasztalható. A komoly játékosoknak mindenképpen a két drágább modell valamelyikét ajánlanám, attól függően, hogy igénylik-e a digitális irányítóegységet (sok esetben bizony praktikus, amikor például egy autóversenynél fokozatonként fordíthatjuk a kormányt). Az X2 Pad analóg karjával és tolóerő-szabályzójával, a Strike Pad pedig nyolc gombjával és turbo-funkcióival emelkedik ki az átlagos gamepadek közül. Mivel árban nincs közöttük rettentő nagy különbség, ezért érdemes jól meggondolni a választást. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló