25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Sennheiser medi@coustics fejhallgatók

Írta: Dino

A minőségi hifi fejhallgatóiról ismert Sennheiser igyekszik a számítástechnikai piacra is betörni, ennek érdekében széles skáláját kínálja ilyen célra tervezett fejhallgatóinak illetve mikrofonjainak. A választékban a m@h típusnév az egyszerű fejhallgatókat, a m@m a mikrofonokat, míg a m@b a headset-eket, azaz fejhallgató-mikrofon kombinációkat jelöli.

A medi@coustics termékekben közös, hogy mindegyik megfelelően hosszú - 2-3,5 méteres - kábellel készül, így az se jelenthet problémát, ha például a földön van a gépünk, és annak hátán a csatlakozó, nem kell a kábel miatt kényelmetlenül közel ülnünk a monitorhoz. Emellett mindegyik ugyanolyan színben készül, mégpedig a számítógépes világban jól megszokott szürkés árnyalatban.

Kétféle különálló mikrofon kapható, az egyik (m@m40) egy fejre rakható, a másik pedig asztali (m@m 60). Headsetből négyféle van, a legkisebb közülük (m@b15) egy fülhallgatóhoz csatlakozó mikrofon. A fülhallgatót egy, a fület körülölelő műanyag rész tartja a helyén. A m@b25 és m@b30 headsetek ugyanazokra a fejhallgatókra épülnek, mint a m@h20-as, ez pedig egy alapfejhallgató, nagyjából olyasmi, mint amit egy márkás walkmanhez szoktak adni. A 25-ös sorszámú típus csak mono, míg a 30-as sztereó. Az előbbinek az az értelme, hogy míg halljuk a fejhallgatón érkező hangot és a mikrofont is használhatjuk, szabadon maradó fülünkkel a környezetünkre is figyelhetünk. Az eggyel nagyobb típus a m@b40-es headset, melynek alapja a m@h40-es fejhallgató. Ez egy érdekesen kinéző, kerek, lapos kialakítású fejhallgató, mely a tengely körül képes elfordulni, hogy jobban illeszkedjen fülünkhöz. A legkomolyabb fejhallgatóból csak mikrofon nélküli verzió kapható, viszont ez tényleg egy igen profi eszköz, nagyméretű fejhallgatórésszel. Érdekessége még, hogy hosszú kábele eltávolítható, így annak törése esetén a készülék megbontása nélkül cserélhetjük a drótot.

A kipróbálás során a fejhallgatók az elvártnak megfelelően viselkedtek. A kisebbik típus teljesen átlagos hangon szólt. A m@h40-es fejhallgató egyértelműen jobban szólt kisebbik társánál, sok magas hanggal. A m@h80-ról a színét leszámítva már ránézésre látni lehetett, hogy nem a szokványos, számítógépekhez szánt fejhallgató, nagy mérete miatt inkább egy komolyabb stúdiófejhallgatóhoz hasonlítható. Nem csoda, hogy ez a fejhallgató adta a legjobb minőséget, annak ellenére, hogy magas hangból kicsit több is lehetett volna benne, viszont az összhangzás nagyon jó volt. Mélyekből ennél a típusnál egyáltalán nem volt hiány. A headseteknél a mikrofont kényelmesen a száj elé lehetett helyezni, mivel az egy hajlékony, de merev drótszerűségre volt erősítve.

Ami kissé furcsa volt mindegyik fejhallgatónál, hogy elég erősen a fülhöz szorították a hangszórókat. Hosszabb használat során viszont feltételezhetően kitágul valamelyest a műanyag, és így már maximális kényelemmel viselhetjük a fejhallgatókat.

A Sennheiser nevéhez méltó minőségű fejhallgatókat készített számítógépes használatra, melyek ugyan kicsit drágábbak az átlagosnál, de akinek számít a jó hangzás, annak megér ennyit. Persze itt is igaz, ami a hifi világában általában: érdemes meghallgatni megvásárlás előtt, hogy hogyan is szól a fejhallgató.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!