25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Terratec M3PO

Írta: Dino

Nagy divatja lett az MP3 formátumnak, annak ellenére, hogy a lemezkiadók oly hevesen harcolnak ellene. A sorra megjelenő hordozható MP3 játszók mellett különlegességnek számít a Terratec lejátszója, mely a hifitorony részeként üzemeltethető.

Kinézete szolid és elegáns, szerencsére nem szálltak el a tervezők, hogy divatos és nevetséges fényárban úszó villogó előlapot készítsenek. A kezelőgombok száma is a minimálisra van csökkentve, ami nem is zavaró. Van egy nagy multifunkcionális gomb, amivel szinte mindent elérhetünk és a használata is logikus: körbe lehet elforgatni, és az előlap felé benyomni, ezt szokták "jog" gombnak nevezni. A mellékelt távirányító használata mellett pedig akár el is feledkezhetünk a frontpanel kezelőiről, mert azzal is elérhető az összes menüpont.

Térjünk kicsit át a használatára: Amikor elhoztam "rémisztgettek", hogy pl. a winchestert (mert ez is szerelhető bele) nehéz belerakni, illetve felismertetni a géppel, valamint volt, aki a menürendszerét nehézkesnek találta. Ezek után előítélettel fogtam neki a tesztelésnek, de az M3PO hamar rácáfolt a "rágalmakra". A menürendszeréről annyit, hogy aki például a Windows Commandert használni tudja, annak ezzel se lesz gondja, nagyon logikus fa struktúrába vannak rendezve a menüpontok.

Egy MP3 CD-t berakva szinte semmi hangja nincsen a CD lejátszónak, és mivel 40x-es sebességű, a katalógust is egy pillanat alatt beolvassa. Ezt a CD-ROM-ot egyébként az Asus szállítja a Terratecnek, és nem teljesen egyezik a boltban kapható rokonával, egy kicsit át van szabva. De a lényeg az, hogy nagyon halk, és nem volt lemez, ami kifogott volna rajta, mindent tökéletesen olvasott, lehetett az CD, CD-R, CD-RW. A szerkezet belsejét elnézve zavarba jön az ember, hogy hova is sorolja ezt a lejátszót: számítógép vagy inkább Hi-Fi egység? Igazság szerint a kettő között van valahol: bár a belső IDE kábelek (a CD, és a HDD-felé) és a számítógépből ismert CD-ROM erre rácáfol és a számítógépes mivolt felé dönti a mérleget. Nagy meglepetéssel szolgált a lejátszó lelke, ami egy hangkártya méretű nyáklap, melyen egy 32 bit-es RISC processzor trónol szinte egymagában. Persze nem az alkatrészek mennyiségén múlik a lejátszott hang minősége, de engem is és ismerőseimet is meglepett. Előbb már említettem, hogy winchestert is be lehet építeni, ezzel nem is volt gond, slave-re jumperelve, majd a kábel végére csatlakoztatva már installálva is volt a merevlemez, melyet a menüből gyorsan és egyszerűen le is formatálhatunk

A hangminőségre visszatérve: csodák persze nincsenek, az MP3 mégis csak MP3 marad, ami adatvesztést jelent, és a zene valamivel szegényebb lesz, de az MP3 lejátszók között megállja a helyét, igen szépen szól. Lehetőségünk van a menürendszerben a magasak és mélyek kiemelésére és halkítására is. Mivel a tömörítés során leginkább a magasak tűnnek el, ezért maximum csak a magas kiemelésére van szükségünk. Nekem leginkább az alapbeállítás tetszett. Persze az MP3 mellett rendes audio CD-t is le lehet vele játszani.

Többféle lejátszási mód közül lehet választani. Van folyamatos lejátszás, egy szám ismételgetése, véletlenszerű sorrend, intro játszás (a szám első 5 másodperce), ráadásul a készülék a playlist file-okat is simán kezeli.

Lehetőség van a számok lassításrára és gyorsítására 25%-os és 20-szoros sebességtartomány között, bár én sajnos ezzel nem tudtam mit kezdeni, de lehet, hogy van, aki örül ennek a funkciónak is. A kijelzőről még nem esett eddig szó. Sajnos ezt nem emlegethetjük maximális pozitív hangsúllyal, hiszen hihetetlenül lassú, a megjelenő szöveg frissítése igen furcsa. A kijelző mérete 4 sor, soronként 20 karakterrel, ami nem minden esetben elég, de azért általában elég nagy. Lejátszás közben az eltelt és a hátralévő időt is jelzi (itt a legfeltűnőbb a lassúság). A CD-n és a winchesteren lévő könyvtárak és file-ok között is egyszerű fa struktúrában tudunk mászkálni. Lejátszáskor a kijelző megjeleníti a lejátszott szám előadóját és címét is, és ha könyvtárban van, akkor még a könyvtár nevét.

A készülék belső szoftvere frissíthető a Terratec oldaláról letölthető újabb verziókkal, a megfelelő file-t egy CD-re írva ki kell választanunk a megfelelő menüpontot, és már meg is történt a frissítés. Nagyon oda kell figyelni, hogy mindent úgy csinálunk, ahogy az a leírásban szerepel, különben búcsút mondhatunk a szerkezetnek. A frissítés amúgy érdekes új funkciókkal bővíti az M3PO-t.

Összefoglalva: a Terratec M3PO egy igen jó MP3 játszó, egyszerű és komoly külsővel, hamar megtanulható kezeléssel, rengeteg funkcióval, ráadásul winchesterrel is bővíthetjük. A lassú kijelzőt leszámítva nem sokat kritizálhatunk rajta, nem véletlen, hogy a hi-fi szaklapok is a jó/nagyon jó kategóriákba sorolták. Egyetlen hátránya még talán az ára, bruttó 150 ezer forint kiadását ugyanis mindenki kétszer meg szokta gondolni.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!