Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Terratec M3PO

2000.07.18. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Nagy divatja lett az MP3 formátumnak, annak ellenére, hogy a lemezkiadók oly hevesen harcolnak ellene. A sorra megjelenő hordozható MP3 játszók mellett különlegességnek számít a Terratec lejátszója, mely a hifitorony részeként üzemeltethető.

Kinézete szolid és elegáns, szerencsére nem szálltak el a tervezők, hogy divatos és nevetséges fényárban úszó villogó előlapot készítsenek. A kezelőgombok száma is a minimálisra van csökkentve, ami nem is zavaró. Van egy nagy multifunkcionális gomb, amivel szinte mindent elérhetünk és a használata is logikus: körbe lehet elforgatni, és az előlap felé benyomni, ezt szokták "jog" gombnak nevezni. A mellékelt távirányító használata mellett pedig akár el is feledkezhetünk a frontpanel kezelőiről, mert azzal is elérhető az összes menüpont.

Térjünk kicsit át a használatára: Amikor elhoztam "rémisztgettek", hogy pl. a winchestert (mert ez is szerelhető bele) nehéz belerakni, illetve felismertetni a géppel, valamint volt, aki a menürendszerét nehézkesnek találta. Ezek után előítélettel fogtam neki a tesztelésnek, de az M3PO hamar rácáfolt a "rágalmakra". A menürendszeréről annyit, hogy aki például a Windows Commandert használni tudja, annak ezzel se lesz gondja, nagyon logikus fa struktúrába vannak rendezve a menüpontok.

Egy MP3 CD-t berakva szinte semmi hangja nincsen a CD lejátszónak, és mivel 40x-es sebességű, a katalógust is egy pillanat alatt beolvassa. Ezt a CD-ROM-ot egyébként az Asus szállítja a Terratecnek, és nem teljesen egyezik a boltban kapható rokonával, egy kicsit át van szabva. De a lényeg az, hogy nagyon halk, és nem volt lemez, ami kifogott volna rajta, mindent tökéletesen olvasott, lehetett az CD, CD-R, CD-RW. A szerkezet belsejét elnézve zavarba jön az ember, hogy hova is sorolja ezt a lejátszót: számítógép vagy inkább Hi-Fi egység? Igazság szerint a kettő között van valahol: bár a belső IDE kábelek (a CD, és a HDD-felé) és a számítógépből ismert CD-ROM erre rácáfol és a számítógépes mivolt felé dönti a mérleget. Nagy meglepetéssel szolgált a lejátszó lelke, ami egy hangkártya méretű nyáklap, melyen egy 32 bit-es RISC processzor trónol szinte egymagában. Persze nem az alkatrészek mennyiségén múlik a lejátszott hang minősége, de engem is és ismerőseimet is meglepett. Előbb már említettem, hogy winchestert is be lehet építeni, ezzel nem is volt gond, slave-re jumperelve, majd a kábel végére csatlakoztatva már installálva is volt a merevlemez, melyet a menüből gyorsan és egyszerűen le is formatálhatunk

A hangminőségre visszatérve: csodák persze nincsenek, az MP3 mégis csak MP3 marad, ami adatvesztést jelent, és a zene valamivel szegényebb lesz, de az MP3 lejátszók között megállja a helyét, igen szépen szól. Lehetőségünk van a menürendszerben a magasak és mélyek kiemelésére és halkítására is. Mivel a tömörítés során leginkább a magasak tűnnek el, ezért maximum csak a magas kiemelésére van szükségünk. Nekem leginkább az alapbeállítás tetszett. Persze az MP3 mellett rendes audio CD-t is le lehet vele játszani.

Többféle lejátszási mód közül lehet választani. Van folyamatos lejátszás, egy szám ismételgetése, véletlenszerű sorrend, intro játszás (a szám első 5 másodperce), ráadásul a készülék a playlist file-okat is simán kezeli.

Lehetőség van a számok lassításrára és gyorsítására 25%-os és 20-szoros sebességtartomány között, bár én sajnos ezzel nem tudtam mit kezdeni, de lehet, hogy van, aki örül ennek a funkciónak is. A kijelzőről még nem esett eddig szó. Sajnos ezt nem emlegethetjük maximális pozitív hangsúllyal, hiszen hihetetlenül lassú, a megjelenő szöveg frissítése igen furcsa. A kijelző mérete 4 sor, soronként 20 karakterrel, ami nem minden esetben elég, de azért általában elég nagy. Lejátszás közben az eltelt és a hátralévő időt is jelzi (itt a legfeltűnőbb a lassúság). A CD-n és a winchesteren lévő könyvtárak és file-ok között is egyszerű fa struktúrában tudunk mászkálni. Lejátszáskor a kijelző megjeleníti a lejátszott szám előadóját és címét is, és ha könyvtárban van, akkor még a könyvtár nevét.

A készülék belső szoftvere frissíthető a Terratec oldaláról letölthető újabb verziókkal, a megfelelő file-t egy CD-re írva ki kell választanunk a megfelelő menüpontot, és már meg is történt a frissítés. Nagyon oda kell figyelni, hogy mindent úgy csinálunk, ahogy az a leírásban szerepel, különben búcsút mondhatunk a szerkezetnek. A frissítés amúgy érdekes új funkciókkal bővíti az M3PO-t.

Összefoglalva: a Terratec M3PO egy igen jó MP3 játszó, egyszerű és komoly külsővel, hamar megtanulható kezeléssel, rengeteg funkcióval, ráadásul winchesterrel is bővíthetjük. A lassú kijelzőt leszámítva nem sokat kritizálhatunk rajta, nem véletlen, hogy a hi-fi szaklapok is a jó/nagyon jó kategóriákba sorolták. Egyetlen hátránya még talán az ára, bruttó 150 ezer forint kiadását ugyanis mindenki kétszer meg szokta gondolni. ■

Terratec M3PO

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
ADATA SD600 külső SSD ADATA SD600 külső SSD
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér
Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor