Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Metal Gear Solid

A Microsoft kiadta a nagy Playstation sikerjáték PC-s változatát.

2001.04.18. 00:00 | szerző: Topolino [PCD] | Ismertető/teszt

Talán nincs is a világon még egy olyan cég, amelyet annyit szidnak, mint a Microsoftot. Pedig a szoftveróriás régóta letörölhetetlen résztvevője nemcsak az irodai alkalmazások piacának, de a számítógépes játékok körében is egyre megkerülhetetlenebb lesz, elég csak az Age of Empires-sorozatra, vagy a Midtown Madness 1-2-re gondolnunk. A Microsoft ezúttal sem bízta legújabb játékának sikerét a véletlenre: egy, a konzol-piacon már régóta legendának számító játék PC-s átiratának kiadására vállalkoztak, s ennek bizony Solid Snake (a főhős) sokmillió rajongója örülhet.

Metal Gear Solid

A játék alapötlete egy bizonyos Hideo Kojimától származik, persze ő sem gondolhatta komolyan, hogy Snake ilyen sikert fog befutni. Mindenesetre ez az alkotása is éppoly precízen, nagy odafigyeléssel készült, mint az eddigiek. Barátunk nem kevés időt töltött a taktikai hadviselés módszertanának és eszközparkjának tanulmányozásával, s ezt a Metal Gear Solid kiválóan vissza is adja: minden valószerű és hiteles, talán ez is sikerének egyik titka.

A történet szerint Solid Snake, egy leszerelt titkosügynök, a közeli, de annál lehetségesebb jövőben egy terroristák által megszállt katonai komplexumba szeretne bejutni, ahol is a gonosz (hát milyen is lenne) ellenfelek mindenféle nukleáris rémálmot készítenek elő az emberiség számára. Természetesen túszok is vannak, ráadásul az idő is szorít: mindössze egy napunk, azaz 24 óránk van, hogy megállítsuk a tragédiát, különben kollégáink a szárazföldről egyszerűen szétrobbantják a szigetet, megölve ezzel a fogva tartott túszokat, s persze minket.

Metal Gear Solid

A játékmenet a manapság oly divatos „ne hangoskodj, inkább gondolkodj” alapelvet követi, azaz a hangtompító lesz a legjobb barátunk, és a vészjelző a legnagyobb ellenségünk. Lopakodás, taktikázás, rejtőzködés, ez a legfontosabb szempont. Olyannyira, hogy a játék MI-je sem nagyon enged hibázni, a járőröző katonák még a hóban hagyott nyomainkat is megtalálják, úgyhogy jobb lesz, ha mindenki felköti a gatyáját. Szerencsére az őrök látószöge némileg le lett faragva, hogy ne csak kudarcok érjenek minket.

Az akció mellett erős kaland-elemek is fűszerezik a hangulatot, hiszen számos tárgyat kell használnunk a továbbjutáshoz, különös tekintettel bizonyos kulcskártyákra. Ugyanígy fontos gondoskodnunk a megfelelő élelmiszer-mennyiség (Ration) utánpótlásáról is.

Metal Gear Solid

Dicséret illeti a játékban felbukkanó szereplőket is: nemcsak hihetetlenül életszagúak, de látszik, hogy a grafikusok fantáziájukat sem hagyták otthon. Rendkívül érdekes karakterek, valódi, egyéni szereplők népesítik be a játékteret (pl. indián sámán, cyborg ninja). A szereplők nemcsak átgondoltak, de a történetben is komoly szerepük van, ezért sosem érezhetjük felesleges felvonulásnak az egészet.

A játékhoz kiválóan elkészített zene is társul, amely (mondjuk ez 2001-ben már minimumnak számít) természetesen dinamikusan változik a cselekménynek megfelelően.

Metal Gear Solid

Ez az a program, ami bátran ajánlható mindenkinek, legyen bármilyen játéktípus híve, bizonyosan jól fog szórakozni. Egyik ismerősömre a fantasztikusan eltalált kameramozgás tett mély benyomást, másokat a zenéje vagy a története fogott meg: egy biztos, mindenki talál benne épp elég izgalmat. ■

értékelés

Metal Gear Solid

Pozitívumok
  • Kiemelkedő hangulat
Negatívumok
  • Konzolos megoldások mindenhol
Minimális rendszerigény: P200, 32M RAM, 140M HDD, D3D
8,5
grafika 8
hangok 10
játszhatóság 8
hangulat 9
Metal Gear SolidMetal Gear SolidMetal Gear SolidMetal Gear SolidMetal Gear Solid
Metal Gear Solid
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Metal Gear Solid

hozzászólások (9)

tiloccc
tiloccc 2003.04.08. 10:01
Sziasztok!

A segítségeteket kérem kéne egy jó végig játszás leirás:-).
a játékrol anyit ,hogy nehéz jol játszhat játék nekem tetszik.8-)
cím:tilocc@freemail.hu
xido
xido 2003.05.05. 13:40
azt se felejtsétek el,hogy azért ilyen drága,mert az első pc game,
ami dvd-n jött ki..és ezt még platformos árakkal mérik....
Daedalus
Daedalus 2003.05.05. 14:44
Kérdezz - felelek.

Dae
ati_18
ati_18 2005.12.19. 10:33
Valaki tudja hogy honnan lehetne megszerezni a Metal Gear Solid 3 Snake Eater játékleírását? Ha valaki Tudja, Vagy netán tudna nekem segíteni az vegye fel velem a kapcsolatot Emailben ati_18@freemail.hu
köszi.
Shadow87hun
Shadow87hun 2011.09.21. 12:58
sziasztok, nem tudja valaki, h miért nem nyílik ki az ajtó pc verziónál, mikor beütjük a 3 különböző kódot a 3 különböző számítógépbe és liquid megköszöni, majd bekapcsol a biztonsági rendszer, becsukódik az ajtó és elárasztja a szobát a gáz, majd otacon meghekkeli és elvileg ki kéne nyílnia az ajtónak, de nem nyílik... Why?! tud valaki valami hasonló hibáról és megoldotta?! köszi a segítséget!!!
ajánlott olvasnivaló