25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

F1 World Grand Prix 2000

Az Eidosnak új F1 autóversenyével nem sikerült az első sorokba kvalifikálnia magát.

Írta: Cseló 5 hozzászólás

2001 tavaszán újabb játékkal lett gazdagabb a Forma 1-es szimulátorok tábora az Eutechnyx és az Eidos Interactive jóvoltából. Mostanában kijött pár igen jó alkotás ebben a műfajban, így újat mutatni már nagyon nehéz, és ez látszik is a mostanában kijövő programok többségén, mivel mostanában inkább csak grafikailag tudnak csiszolni a játékokon. Ez a szimulátoroknál is így van. Igaz, erről a játékról nem lehet elmondani, hogy kategóriájában a legszebb. Vannak ugyan ötletes grafikai megoldások, de vannak eléggé elnagyolt dolgok benne.

Egy szimulátornál a szimulációs rész a legfontosabb, mivel a játék arra a célra készült, hogy Forma 1-es gépet vezessen az ember. Na, ez a játék ilyen szempontból még igen sok javításra szorulna. De mivel már kiadták, el kell fogadnunk, hogy ez a végleges verzió. Köztudott például, hogy a tapadási együttható az aszfalt-gumi esetében sokkal jobb, mint fű-gumi érintkezésénél. Ezt mintha teljesen kihagyták volna a játékból. Ha az ember kisodródik a pályáról, és sikerül elkerülniük a kavicságyat, szóval simán rámegy a fűre, ott is tud haladni ugyanúgy 250-300-zal. Ha esik az eső és vizes a fű, ez akkor is úgy van. Egyedül a kavicságyak azok a dolgok, amik megfoghatják az embert. Továbbá baj az is, hogy a kerékvető kövek sem dobják meg az autót. A legérdekesebb viszont, ahogy az autó reagál a kanyarodásra. Kis joystick-mozdításra is nagymértékben reagál, és nem sokat lehet javítani a helyzeten, mivel ha levesszük az érzékenységet, nem lehet bevenni vele a visszafordítókat. A pályán töltött percekhez tartozik a boxban töltött idő is, mely során mi szabhatjuk meg, hogy mit csináljanak az autón; kerékcsere, üzemanyag felvétel, szárnyak módosítása, stb. Innen egy kicsit hiányoltam a kerékcserés képsorokat, mivel itt nem mutat semmit.

A verseny hangulatát csökkenti a túlzott könnyűség. Ha az ember mindent levesz, mint pl. kipörgésgátló, fékasszisztens, akkor sem blokkolnak a kerekek teljes fékezésnél, csak meg-megcsúsznak. A kerekek forgása sem túl szép, ha kívülről nézzük az autót. Az ellenfelek pedig elég ostobán vezetnek. Csak profi fokozaton kell egy kicsit izzadnunk, ha le akarjuk gyűrni őket, de még itt is viszonylag könnyen ki lehet fékezni őket, vagy a kanyar után a kigyorsításnál lehet lehagyni őket. Ha viszont összekoccan két autó, akkor repülés van. Az, hogy ki pördül ki, a véletlenen múlik, nem sikerült rendszert találnom benne. Ezen is lenne még mit csiszolni. A kanyaroknál viszont jól jön, hogy kiírja a kanyar nevét az erősségét és az irányát jelző piktogram alá, így könnyen meg lehet jegyezni a pályát. Ha esetleg az adott kanyarnak, vagy kanyarkombinációnak nincs neve, akkor számmal látja el a program. Pozitív továbbá, hogy aranyosan beszél hozzánk a csapatfőnök a rádión a verseny alatt. Kiküszöbölték továbbá azt is, hogy ha a futam az eredeti 20%-ra van beállítva, akkor is ugyanúgy fogy a benzin, tehát a verseny felénél ki kell jönni, tankolni. Így a boxban is lehet csatározni az első helyért, rossz esetben a sokadikért. A játék pályán töltött része nem sikerült túl jóra, így nem igazán nevezhető szimulátornak. Igaz van sok olyan ötlet, amely feldobja, így nem kell sutba dobni a programot.

Ha elindítjuk – persze, csak ha sikerül, mivel nálam csak 3x-ra sikerült installálni – a bevezető, kissé szemcsés képsor után a főmenü tárul a szemünk elé. Itt négy almenüt választhatunk: sima verseny, bajnokság, beállítások, kilépés. A sima versenynél csak pár dolgot lehet állítani; sebességváltó, nehézség. Ezután részt vehetünk egy nagydíjon. A bajnokság már egész más tészta. Itt legelőször – ezt nagyon jó ötletnek tartottam - le kell tenni egy super licence nevű vizsgát, mely öt részből tevődik össze: rajt, előzés, sikán, fékezés & kanyarodás, teljes kör. Mindegyik rész időre megy. Egy 100-as szám van a képernyő alján, ami egyszer csak elkezd csökkenni. A teszt akkor sikeres, ha nem süllyed 50 alá, és egyszer sem megyünk le a kocsival a pályáról teljes mértékben. Ha minden összevág, akkor sikerül. Mind az 5-öt teljesíteni kell. Ha ez megvan, akkor megkapjuk a Forma 1-es jogsit. Ezután egy olyan menüben találjuk magunkat, ahol el lehet kezdeni a következő versenyt, meg lehet nézni az email-eket, a bajnokság állását, a pályákat, a fejlesztéseket, lehet továbbá menteni, tölteni stb.

A következő verseny elkezdése azt jelenti, amit első hallásra gondolunk, ebben van továbbá a max. 2 órás szabad edzés, a max. 1 órás időmérő edzés, majd a futam. A kocsikon a beállításokat a boxban állva módosíthatjuk. Az email-eknél olvashatjuk leveleinket is, többek közt az első leigazolást, ami a BAR Honda-tól jön. Ők az egyetlenek, akik befogadnak egy kezdő pilótát. Majd ide jönnek a fejlesztésről szóló hírek, és a versenyek után a nyeremények összege. A fejlesztésnél az autót tunningolhatjuk. Ide tartozik a boksz-csapat, a motor, a váltó, a fékek és a karosszéria aerodinamikája. Mind pénzbe kerül, amit a versenyeken és az edzéseken elért helyezések után kapunk. Igaz a fejlesztésre nemigen van szükség, ha figyelembe vesszük, hogy milyen buták az ellenfelek. Csak az válik a javukra, hogy legalább az egyenesekben merik tolni neki, de ha kanyar van a pályán, nagyon lelassulnak. A győzelem fényét egy kicsit megtöri, hogy nem tudtak beletenni egy pezsgőlocsolós képsort, ha esetleg dobogóra kerülünk. Így sajnos csendben örülünk csak az első helynek, meg a hozzá járó pénznek.

Grafikailag szintén vannak jó és kevésbé jó megoldások. Az aszfalt kidolgozása nem tartozik a jó megoldások közé, mert szerintem álló helyzetben még csak-csak láthatjuk szemcsésnek, de 300 km/h-nál, már az elmosott burkolat jobban nézne ki, de akkor is szemcsés. A pálya többi része egész szépen ki van dolgozva, gondolok itt az átívelő reklámokra, a lelátókra. A féknyomok azonnal eltűnnek. Ha mások meg tudták csinálni, hogy csíkos marad a pálya, akkor itt mért nem lehetett? Az autók nem rosszak, de ha felteszünk mindent a csúcsra, akkor mire elrajtolunk, bele is őszülhetünk. Nagyon jók lettek viszont a vizes pályán tükröződő hátsó lámpák fényei. Továbbá az autó mikor leér a pályán, szikrát vet. Igaz hallottam már azt is, hogy idegesítő. A teljesség kedvéért hozzáfűzöm: a készítők is érezték, milyen jó a szikra, ezért egy körön belül vagy tízszer megcsodálhatjuk ezt a jelenséget. Összességében egy elég jó géppel szép a program, de egy közepes teljesítményű masinával nem a leg szemetgyönyörködtetőbb.

Az F1 World Grand Prix 2000-ben a nevének megfelelően a 2000-es szezont dolgozták fel, annak összes pályájával és versenyzőjével, a hivatalos FOA licenc birtokában. A játékot szimulátornak nem igazán nevezném, de azért el lehet vele játszadozni, ha épp nincs más autóverseny a kezünk ügyében.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

60%
grafika
7
hangok
7
játszhatóság
6
hangulat
5
Pozitívumok
  • Vannak szép grafikai elemek
Negatívumok
  • Rossz a szimulátor részGyenge ellenfelekGrafikai hiányosságok

További képek

  • F1 World Grand Prix 2000
  • F1 World Grand Prix 2000
  • F1 World Grand Prix 2000
  • F1 World Grand Prix 2000
  • F1 World Grand Prix 2000
  • F1 World Grand Prix 2000
  • F1 World Grand Prix 2000

F1 World Grand Prix 2000

Platform:

Kiadó: Eidos Interactive

Forgalmazó: Automex

Megjelenés: 2001. április

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

voki
voki [882]
Most nézegettem a legújabb screenshotokat,
óriásinak igérkezik a GP3 2000 Addon. Bárcsak
intallálhatnám már.

Egyébként szerintem csak a GP4 tudja majd csak lefölözni.
Mik
Mik [34]
Nem lehet kifejezni anyira messze van a GP3-tól. GP3 a legjobb F1 játék allig várom a kiegészítőt.
bigpee
bigpee [9]
szerintetek mennyire kozeliti meg a GP3-mat.
Brocy
Brocy [12]
Ezen nincs mit lehordani, úgy rossz, ahogy van.
Proky
Proky [3]
Szerintem nagyon lehordja a cikk
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (5 db)