Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Marble Mouse

A kétgombos tracball jobb- és balkezesek által is jól használható.

2001.06.27. 00:00 | szerző: Delta | Kütyü+hardver

A Logitech új vezérlője nevével ellentétben nem egér, hanem egy – első látásra kissé futurisztikus, egy Romulan űrhajóhoz is hasonlító – trackball. Azonban rendelkezik jó néhány különlegességgel, amelyek közül párral most találkozhatunk először az általunk tesztelt hasonló termékek között.

Logitech Marble Mouse

A trackballoktól szokatlanul – ám hasonlóan a Logitech TrackMan FX-hez – a Marble szintén nem hüvelykujjas, hanem középső ujjal (vagy inkább ujjakkal) használható legjobban. A pozícionáló labda kisebb, mint a TrackMan FX-é, de valamivel nagyobb, mint amilyen a TrackMan Wheel-be került. A labda méretének és pozíciójának, valamint a – sajnos csak kettő – gomb elhelyezésének köszönhetően a Marble Mouse teljesen szimmetrikus, így jobb-, és balkezesek által egyaránt jól használható.

Mozgatás helyett a golyó irányítása az egérhez szokott kéznek kicsit furcsa, de hamar megszokható. Bizonyos mértékig kényelmesebb használni, mint a hüvelykujjas megoldást, mivel (legalábbis véleményem szerint) több ujjal a golyó jobban, stabilabban irányítható. Emellett mivel középső ujjaink nagyobb területet érnek el helyváltoztatás nélkül, mint hüvelykujjunk, teljes képernyő scrollozásakor sem kell elengednünk a golyót, ami szintén előnyös kényelmi szempont. A formából következik az is, hogy a klikkelés feladata a hüvelyk- és a kis- vagy gyűrűsujjra hárul, de pár nap után ez is megszokható. Igencsak hiányzott a középső egérgomb és a görgő, de ezekre már úgyse jutott volna szabad ujj :-). A görgő hiánya részben helyettesíthető a Logitech MouseWare szoftverének AutoScroll funkciójával, a harmadik gomb viszont játékoknál hiányozhat.

Logitech Marble Mouse

Ezúttal a tervezők nem tartották szükségszerűnek, hogy az eszköz drót nélkül kapcsolódjon a számítógéphez, mivel trackballoknál a vezeték az egérrel ellentétben itt nem jelent akkora kötöttséget. Az egérnél mozgatás közben fékezhet egy beakadt vezeték, itt viszont nem kell mozgatnunk a trackballt, néha-néha pedig, ha áthelyezzük valahová, nem annyira zavaró a drót.

A Marble Mouse optikai letapogatást használ a pozícionáláshoz, a golyót pedig kis görgők fogják közre, melyek valahogy úgy néznek ki, mint a golyóstoll hegye. Ezeket porosabb környezetben ugyanúgy takarítani kell, mint egerek esetén a golyót, így a takarítást sajnos nem ússzuk meg. A trackball csatolófelülete a már megszokott USB (PS/2 átalakítóval), ami megkönnyíti az eszköz installálását. A csatlakozás után a gép rögtön felismeri az új eszközt, a MouseWare driver installálása után pedig már teljes értékű trackballként használhatjuk, a meghajtóprogram korábban már többször is ismertetett pozitív tulajdonságaival együtt.

Logitech Marble Mouse

Mivel a Marble Mouse formája kézbe simuló, szinte nem is lehet máshogyan tartani, mint kényelmesen, ezért hosszú időn át tartó használata sem fárasztó, így kiváló mutatóeszköz a legtöbb munkaasztalon elvégezhető feladatra. Ráadásul egyike a kevés olyan trackballnak, mely jobb- és balkezesek által is használható. Az ára nettó 9600 Ft. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
ADATA SD600 külső SSD ADATA SD600 külső SSD
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad
Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről