25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech Marble Mouse

A kétgombos tracball jobb- és balkezesek által is jól használható.

Írta: Delta

A Logitech új vezérlője nevével ellentétben nem egér, hanem egy – első látásra kissé futurisztikus, egy Romulan űrhajóhoz is hasonlító – trackball. Azonban rendelkezik jó néhány különlegességgel, amelyek közül párral most találkozhatunk először az általunk tesztelt hasonló termékek között.

A trackballoktól szokatlanul – ám hasonlóan a Logitech TrackMan FX-hez – a Marble szintén nem hüvelykujjas, hanem középső ujjal (vagy inkább ujjakkal) használható legjobban. A pozícionáló labda kisebb, mint a TrackMan FX-é, de valamivel nagyobb, mint amilyen a TrackMan Wheel-be került. A labda méretének és pozíciójának, valamint a – sajnos csak kettő – gomb elhelyezésének köszönhetően a Marble Mouse teljesen szimmetrikus, így jobb-, és balkezesek által egyaránt jól használható.

Mozgatás helyett a golyó irányítása az egérhez szokott kéznek kicsit furcsa, de hamar megszokható. Bizonyos mértékig kényelmesebb használni, mint a hüvelykujjas megoldást, mivel (legalábbis véleményem szerint) több ujjal a golyó jobban, stabilabban irányítható. Emellett mivel középső ujjaink nagyobb területet érnek el helyváltoztatás nélkül, mint hüvelykujjunk, teljes képernyő scrollozásakor sem kell elengednünk a golyót, ami szintén előnyös kényelmi szempont. A formából következik az is, hogy a klikkelés feladata a hüvelyk- és a kis- vagy gyűrűsujjra hárul, de pár nap után ez is megszokható. Igencsak hiányzott a középső egérgomb és a görgő, de ezekre már úgyse jutott volna szabad ujj :-). A görgő hiánya részben helyettesíthető a Logitech MouseWare szoftverének AutoScroll funkciójával, a harmadik gomb viszont játékoknál hiányozhat.

Ezúttal a tervezők nem tartották szükségszerűnek, hogy az eszköz drót nélkül kapcsolódjon a számítógéphez, mivel trackballoknál a vezeték az egérrel ellentétben itt nem jelent akkora kötöttséget. Az egérnél mozgatás közben fékezhet egy beakadt vezeték, itt viszont nem kell mozgatnunk a trackballt, néha-néha pedig, ha áthelyezzük valahová, nem annyira zavaró a drót.

A Marble Mouse optikai letapogatást használ a pozícionáláshoz, a golyót pedig kis görgők fogják közre, melyek valahogy úgy néznek ki, mint a golyóstoll hegye. Ezeket porosabb környezetben ugyanúgy takarítani kell, mint egerek esetén a golyót, így a takarítást sajnos nem ússzuk meg. A trackball csatolófelülete a már megszokott USB (PS/2 átalakítóval), ami megkönnyíti az eszköz installálását. A csatlakozás után a gép rögtön felismeri az új eszközt, a MouseWare driver installálása után pedig már teljes értékű trackballként használhatjuk, a meghajtóprogram korábban már többször is ismertetett pozitív tulajdonságaival együtt.

Mivel a Marble Mouse formája kézbe simuló, szinte nem is lehet máshogyan tartani, mint kényelmesen, ezért hosszú időn át tartó használata sem fárasztó, így kiváló mutatóeszköz a legtöbb munkaasztalon elvégezhető feladatra. Ráadásul egyike a kevés olyan trackballnak, mely jobb- és balkezesek által is használható. Az ára nettó 9600 Ft.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech Marble Mouse
  • Logitech Marble Mouse
  • Logitech Marble Mouse

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!