25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech SoundMan Xtrusio DSR-100

A Logitech csúcsmodellje egy igen szép hangzású 4.1-es hangfalrendszer.

Írta: Dino

A Logitech korábbi, SoundMan SR-30-as hangszórójának meghallgatása után a "suszter, maradj a kaptafánál" szólás jutott eszembe, mivel az elsődlegesen hangszórókra specializált cégek termékeihez képest inkább csak az középkategóriába tartozó 4.1-es hangszórórendszert hallhattunk. A csúcsmodell, az Xtrusio DSR-100 tesztelése során azonban teljesen megváltozott bennem a Logitech hangszóróiról kialakult kép, ugyanis egy igen jó minőségű rendszert kaptunk az eddig elsősorban egereiről és játékvezérlőiről ismert cégtől.

A négy kis hangsugárzó az SR-30-aséhoz hasonló méretű, kicsit hátrafele döntött, ívelt formájú, és természetesen mágnesesen árnyékolt, hogy akár a monitor mellé is letehessük. Az alumínium alapanyagú, szintén árnyékolt mélynyomó igen szép darab, ovális alapú, felfelé kitáguló hengerszerű formájával még esztétikusan is néz ki. Tetejét fém rács védi (alatta van a hangszóró), leszámítva a két szélén lévő bass-reflex nyílásokat, melyen keresztül nagyobb hangerőnél igen intenzíven távozik a levegő. Az erősítőt is a mélynyomó doboza tartalmazza, így nincs hozzá külső tápegység.

Műszaki specifikáció tekintetében a rendszer összteljesítménye 100W (RMS), melyből 52W a mélynyomóra, 12-12 pedig a kis hangsugárzókra jut. A négy kis hangsugárzóban 5,7 cm, a mélynyomóban pedig 15 cm átmérőjű hangszórók kaptak helyet. A rendszer a specifikáció szerint a 28 Hz-20 kHz közötti tartomány megszólaltatására képes, a jel/zaj arány 80 dB.

A rendszer installálása igen egyszerű. A mélynyomó hátának alsó részén található az összes csatlakozás. A kábelek megfelelő bekötését a különböző színű csatlakozók segítik, igaz, a jobb és bal oldalt nem jelölték külön. Az első hangszórókhoz 2,5, a hátsókhoz 3,8 méteres kábel vezet, ami egy kisebb szobához nagyszerűen elég, nagyobb szoba esetén pedig egy közelebbi hely választásával vagy hosszabbítóval segíthetünk magunkon. A négy hangfal kábele mellett nem szabad megfeledkezni a hálózati csatlakozóról, a készlethez járó hangerőszabályzó "távirányítóról", valamint természetesen a hangforrás bekötéséről sem. Ez utóbbi lehet egyrészt normál sztereó jelforrás egy 3,5-ös jackdugóval, vagy négy csatorna meghajtása két ilyen kábellel, de ha hangkártyánknak digitális kimenete is van, akkor legegyszerűbb azt rákötni. Mindenhez mellékelték a szükséges kábeleket, a digitális kimenet bekötéséhez pedig kétféle átalakítót is. A hátsó hangszórók falra szereléséhez két fém tartót kapunk, melyek igen jól megfogják a hangszórót, biztos nem esnek le róluk, de megvan az a hibájuk, hogy csak a falra merőlegesen lehet beállítani velük a hangsugárzókat.

A megfelelő pozícionálás és a kábelek bekötése után először a hangszórón lévő nyomógombot kell benyomni, majd a távirányítón lévő kapcsolóval standby módból teljesen aktív állapotba hozni a rendszert. Ha már a távirányítóról van szó, nézzük is meg, mi van rajta. Az 1-2 méteres kábel elegendő ahhoz, hogy a közelünkbe hozzuk a kis műanyag dobozkát, melyen két potméter, egy nyomógomb, egy LED és egy fülhallgató-csatlakozó kapott helyet. Az egyik szabályzó a hangerőt állítja, a másik az első és hátsó hangszórók közti egyensúlyt tolja a két irányba. Ha fejhallgatót kapcsolunk a rendszerre, a hangszórók automatikusan lekapcsolódnak, így esténként egyszerűen átállhatunk csendes játékra, nem kell a gép mögött a hangkártya csatlakozóját keresgélni.

A beüzemeléshez tartozik még a mélynyomó oldalán található két szabályzóval a számunkra megfelelő hangszín beállítása. Ez egy nagyon fontos dolog, hiszen így állíthatjuk be az általunk leginkább kedvelt hangzást, mely az Xtrusio esetében a 100 Hz körüli mély és a 10 kHz környéki magas hangok csökkentését/kiemelését jelenti. Aki szereti az erőteljes basszusokat, az feltekerheti a 100 Hz-es potmétert, aki meg inkább sok magasat szeretne hallani, az a 10 kHz-eset. Az SR-30-asnál a túl sok magas hang volt, ami a legnagyobb ellenérzést kiváltotta belőlem. Az Xtrusionál ez a hangszínszabályzós megoldás teljességgel kiküszöbölte ezt a problémát.

Zeneileg teljesen meg voltam elégedve a hangszóróval, a magas- és középtartomány megfelelő, a mély teljesen korrekt, és még kiemelve is elég tiszta. Magasabb hangerőnél megfigyelhető volt már a torzítás, de mivel ezeket a hangszórókat nem bulizáshoz tervezték, hanem elsősorban a számítógéphez való használatra, ezért ez megbocsátható. Mind játékokhoz, mind MP3 vagy CD hallgatáshoz, illetve DVD nézéshez nagyszerűen alkalmazható az Xtrusio. A négy hangsugárzós rendszer nagyon jó térhatást teremt, ami elsősorban persze a 3D játékok esetében (no meg filmeknél) fontos.

Az Xtrusio DSR-100 mellé két CD-t is kapunk. Az egyiken pár zenelejátszó szoftvert (MusicMatch Jukebox, Liquid Player, Kool Karaoke, AudioPix, Dance Maker, stb.) és MP3 file-okat (Hector Berlioz, The Might Be Giants, Dave Pike, stb.) találhatunk. Amásik korong a PowerDVD 2.5 DVD lejátszó program teljes verzióját tartalmazza, ami egy jó kis bónusz a hangfalak mellé, főleg, ha DVD játszónk mellé nem kaptunk programot. Ennek segítségével az 5.1-es DVD felvételeket is lejátszhatjuk a 4.1-es rendszeren.

A Logitech Xtrusio DSR-100-as csúcsmodellje egy igen jó minőségű aktív hangszóró, ami ha nem is versenyezhet az igazi hifi rendszerekkel, jó választás lehet a többi márkás hangszóróval szemben is. Ára nettó 49.900 Ft.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech SoundMan Xtrusio DSR-100
  • Logitech SoundMan Xtrusio DSR-100
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!