Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech SoundMan Xtrusio DSR-100

A Logitech csúcsmodellje egy igen szép hangzású 4.1-es hangfalrendszer.

2001.07.20. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitech korábbi, SoundMan SR-30-as hangszórójának meghallgatása után a "suszter, maradj a kaptafánál" szólás jutott eszembe, mivel az elsődlegesen hangszórókra specializált cégek termékeihez képest inkább csak az középkategóriába tartozó 4.1-es hangszórórendszert hallhattunk. A csúcsmodell, az Xtrusio DSR-100 tesztelése során azonban teljesen megváltozott bennem a Logitech hangszóróiról kialakult kép, ugyanis egy igen jó minőségű rendszert kaptunk az eddig elsősorban egereiről és játékvezérlőiről ismert cégtől.

Logitech SoundMan Xtrusio DSR-100

A négy kis hangsugárzó az SR-30-aséhoz hasonló méretű, kicsit hátrafele döntött, ívelt formájú, és természetesen mágnesesen árnyékolt, hogy akár a monitor mellé is letehessük. Az alumínium alapanyagú, szintén árnyékolt mélynyomó igen szép darab, ovális alapú, felfelé kitáguló hengerszerű formájával még esztétikusan is néz ki. Tetejét fém rács védi (alatta van a hangszóró), leszámítva a két szélén lévő bass-reflex nyílásokat, melyen keresztül nagyobb hangerőnél igen intenzíven távozik a levegő. Az erősítőt is a mélynyomó doboza tartalmazza, így nincs hozzá külső tápegység.

Műszaki specifikáció tekintetében a rendszer összteljesítménye 100W (RMS), melyből 52W a mélynyomóra, 12-12 pedig a kis hangsugárzókra jut. A négy kis hangsugárzóban 5,7 cm, a mélynyomóban pedig 15 cm átmérőjű hangszórók kaptak helyet. A rendszer a specifikáció szerint a 28 Hz-20 kHz közötti tartomány megszólaltatására képes, a jel/zaj arány 80 dB.

Logitech SoundMan Xtrusio DSR-100

A rendszer installálása igen egyszerű. A mélynyomó hátának alsó részén található az összes csatlakozás. A kábelek megfelelő bekötését a különböző színű csatlakozók segítik, igaz, a jobb és bal oldalt nem jelölték külön. Az első hangszórókhoz 2,5, a hátsókhoz 3,8 méteres kábel vezet, ami egy kisebb szobához nagyszerűen elég, nagyobb szoba esetén pedig egy közelebbi hely választásával vagy hosszabbítóval segíthetünk magunkon. A négy hangfal kábele mellett nem szabad megfeledkezni a hálózati csatlakozóról, a készlethez járó hangerőszabályzó "távirányítóról", valamint természetesen a hangforrás bekötéséről sem. Ez utóbbi lehet egyrészt normál sztereó jelforrás egy 3,5-ös jackdugóval, vagy négy csatorna meghajtása két ilyen kábellel, de ha hangkártyánknak digitális kimenete is van, akkor legegyszerűbb azt rákötni. Mindenhez mellékelték a szükséges kábeleket, a digitális kimenet bekötéséhez pedig kétféle átalakítót is. A hátsó hangszórók falra szereléséhez két fém tartót kapunk, melyek igen jól megfogják a hangszórót, biztos nem esnek le róluk, de megvan az a hibájuk, hogy csak a falra merőlegesen lehet beállítani velük a hangsugárzókat.

A megfelelő pozícionálás és a kábelek bekötése után először a hangszórón lévő nyomógombot kell benyomni, majd a távirányítón lévő kapcsolóval standby módból teljesen aktív állapotba hozni a rendszert. Ha már a távirányítóról van szó, nézzük is meg, mi van rajta. Az 1-2 méteres kábel elegendő ahhoz, hogy a közelünkbe hozzuk a kis műanyag dobozkát, melyen két potméter, egy nyomógomb, egy LED és egy fülhallgató-csatlakozó kapott helyet. Az egyik szabályzó a hangerőt állítja, a másik az első és hátsó hangszórók közti egyensúlyt tolja a két irányba. Ha fejhallgatót kapcsolunk a rendszerre, a hangszórók automatikusan lekapcsolódnak, így esténként egyszerűen átállhatunk csendes játékra, nem kell a gép mögött a hangkártya csatlakozóját keresgélni.

A beüzemeléshez tartozik még a mélynyomó oldalán található két szabályzóval a számunkra megfelelő hangszín beállítása. Ez egy nagyon fontos dolog, hiszen így állíthatjuk be az általunk leginkább kedvelt hangzást, mely az Xtrusio esetében a 100 Hz körüli mély és a 10 kHz környéki magas hangok csökkentését/kiemelését jelenti. Aki szereti az erőteljes basszusokat, az feltekerheti a 100 Hz-es potmétert, aki meg inkább sok magasat szeretne hallani, az a 10 kHz-eset. Az SR-30-asnál a túl sok magas hang volt, ami a legnagyobb ellenérzést kiváltotta belőlem. Az Xtrusionál ez a hangszínszabályzós megoldás teljességgel kiküszöbölte ezt a problémát.

Zeneileg teljesen meg voltam elégedve a hangszóróval, a magas- és középtartomány megfelelő, a mély teljesen korrekt, és még kiemelve is elég tiszta. Magasabb hangerőnél megfigyelhető volt már a torzítás, de mivel ezeket a hangszórókat nem bulizáshoz tervezték, hanem elsősorban a számítógéphez való használatra, ezért ez megbocsátható. Mind játékokhoz, mind MP3 vagy CD hallgatáshoz, illetve DVD nézéshez nagyszerűen alkalmazható az Xtrusio. A négy hangsugárzós rendszer nagyon jó térhatást teremt, ami elsősorban persze a 3D játékok esetében (no meg filmeknél) fontos.

Az Xtrusio DSR-100 mellé két CD-t is kapunk. Az egyiken pár zenelejátszó szoftvert (MusicMatch Jukebox, Liquid Player, Kool Karaoke, AudioPix, Dance Maker, stb.) és MP3 file-okat (Hector Berlioz, The Might Be Giants, Dave Pike, stb.) találhatunk. Amásik korong a PowerDVD 2.5 DVD lejátszó program teljes verzióját tartalmazza, ami egy jó kis bónusz a hangfalak mellé, főleg, ha DVD játszónk mellé nem kaptunk programot. Ennek segítségével az 5.1-es DVD felvételeket is lejátszhatjuk a 4.1-es rendszeren.

A Logitech Xtrusio DSR-100-as csúcsmodellje egy igen jó minőségű aktív hangszóró, ami ha nem is versenyezhet az igazi hifi rendszerekkel, jó választás lehet a többi márkás hangszóróval szemben is. Ára nettó 49.900 Ft. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.