25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Heroes Chronicles - The Final Chapters

A sorozat legújabb korongja egyszerre két történetet is tartalmaz Tarnum főszereplésével.

Írta: SiD.

A New World Computing fejlesztőinek köszönhetően elérkeztünk a Tarnum-történetek soron következő ötödik és hatodik epizódjához. Az eddigiektől eltérően mindkét történetet egyetlen CD-n kapjuk, de szerencsére ettől még az olcsóbb árkategóriában maradt a játék. A sorozat egyik nagy erénye ugyanis, hogy viszonylag kevés pénzért egy remek kis anyaghoz juthat a Might & Magic univerzumát kedvelő játékos. A játék a jól ismert, körökre osztott stratégiai RPG történet folytatása, viszont a cím arra enged következtetni, hogy a végső küldetésekkel lesz dolgunk, bár a 3DO-t ismerve a Heroes IV piacra kerülése előtt lehet, hogy még kidob egy sorozatot egy újdonsült főhőssel. A programban az eddig megszokott játékmenetet követve, hőseinket a térképen irányítva és csatáikat egy külön harci táblán levezényelve kell a győzelemhez segítenünk. Akik még nem találkoztak a Heroes sorozat eddig megjelent darabjaival, azok bizonyára örülnek annak a hírnek is, miszerint a program egy jól megszerkesztett magyar nyelvű kézikönyvvel ellátva került a hazai boltok polcaira.

A program felépítését tekintve tulajdonképpen semmi sem változott az előző részekhez képest: ugyanaz az engine, ugyanaz a kezelőfelület. A lemezen található két rész is a megszokott: nyolc-nyolc pályát tartalmaz, így mindkét fejezet csak mérsékelten hosszú játékidőt képes biztosítani – bár, ha a két epizód élettartamának összességét nézzük, akkor egy egészen komoly játékkal eltölthető óraszámot kapunk. A történetek mindegyike Tarnum, a barbár kalandjait dolgozza fel, az előző négy rész folytatásaként (Warlords of the Wasteland, Conquest of the Underworld, Clash of the Dragons és Master of the Elements), és azokkal összefüggő egységet alkotva eljuttat bennünket a sztori végkifejletéhez. Természetesen ahhoz, hogy a játék maradéktalan élményt nyújtson, nem kell feltétlenül ismernünk az előzményeket, hiszen a két rész önállóan is teljes értékű kaland.

A programmal még csak most ismerkedőknek a Tutorial opció egy átfogó képet ad a játék irányítását illetően, egy egyszerű küldetés formájában, ezt kombinálva a kézikönyv használatával biztosan senkinek nem okoz majd gondot a kezelés elsajátítása. Van még egy pozitívum a küldetések nehézségével kapcsolatban: az előző részekben sajnos igen nehézre sikerültek az első pályák, most azonban erről nincs szó. A kalandok elején - mindkét esetben - a készítők hagytak időt a játékosoknak arra, hogy felkészüljenek az egyre keményebb ellenfelekkel való összecsapásokra. De ne felejtsük el, hogy egy stratégiai játékkal van dolgunk, ahol a megfelelő harci taktika megválasztása felér egy nagyobb létszámú sereg ütőképességével. Az opciók között megtaláljuk a már megszokott lehetőséget, melyben ízelítőt kaphatunk az eddig megjelent négy kalandból, egy-egy játszható pálya formájában. Sajnos multiplayer játékra most sincs lehetőség, de talán ez nem meglepő, hiszen egy egyszerűsített, de egyben olcsóbb kiadásról van szó.

Annyit mindenképpen érdemes tudni Tarnum történeteiről, hogy hősünk a barbárok kasztjához tartozik, és eddig négy részen keresztül követhettük nyomon könnyűnek éppen nem mondható kalandjait. Az igen változatos sztoriban megismerkedhettünk hősünk előéletével és az elnyomók ellen folytatott küzdelmével, későbbi halálával és feltámadásával. Végig kísérhettük Mutare, a Sárkánykirálynő elleni harcát és az Erathiai Rion Griphonheart kiráy lelkének megmentéséért folyó csaták sorát. Végül tanúi lehettünk Tarnum mágussá válásának a négy főúr ellen folytatott harcában. A most kiadott történetek egyike a Revolt of the Beastmasters, melyben Tarnum a mocsárvilágban élő és régóta elnyomásban tartott Mudlanderek szabadságharcának élére áll, az őrült Griphonheart seregeivel szemben. A küldetések során összecsaphatunk Erathia főuraival (Baron Paglon, Lord Onsten, Earl Rambert stb.), akik igen kemény ellenfeleknek bizonyulnak. A mocsárban élő lények sorra csatlakoznak seregünkhöz, miközben barbár hősünk ráébred a múltban elkövetett tetteinek súlyos következményeire (a Mudlanderek rabszolgaságban tartásának Tarnum is szereplője volt). Ha jól alakítjuk csatáink menetét, segíthetünk e sokat szenvedett nép függetlenségének kivívásában. A CD-n található következő The Sword of Frost címet viselő történet az egyik legváltozatosabb és legizgalmasabb epizód. Az elfek királya megbízza Tarnumot, hogy segítsen megállítani Gelut, az elf hőst, aki fejébe vette, hogy elpusztítja a titokzatos fegyvert, a "Fagy Kardját", a baljós jövendölések ellenére is. Hogy a küldetés sikerrel végződjön Tarnumnak szövetségre kell lépnie Nighonnal az alvilági hadak fejedelmével. Ahhoz hogy a hadjárat eredményes legyen, barbár hősünknek szembe kell néznie önmaga sötét énjével, ami úgy tűnik nem is olyan könnyű feladat. A világ megmentésének lehetősége tehát a mi kezünkben van, kérdés le tudjuk e győzni az ellenségeinket és nem utolsó sorban önmagunkat.

A játék egészét tekintve - az egyszerűbb formátum ellenére is - a megszokott és a mára már elvárható jó minőségű software-t kapunk a pénzünkért. A történetek kidolgozottságára sem lehet panasz, az egyes csaták és helyszínek közt megjelenő párbeszédek csak még jobban fokozzák a program magával ragadó hangulatát. Igaz hogy ezek a dialógusok kizárólag írott formában jelennek meg a monitoron, de ne legyünk maximalisták. Meg kell még említeni, hogy a Heroes Chronicles nem tartalmaz igazi újdonságokat, bár kalandozásaink során majd találkozunk néhány új egységgel, de ez mégsem egy jellemző vonása a programnak. Mindenesetre, aki a körökre osztott, stratégiai játékok stílusát egy kicsit is szereti, annak remek szórakozást jelent majd a Heroes Chronicles legújabb két része – legalábbis a Heroes IV. megjelenéséig...

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

75%
grafika
7
hangok
8
játszhatóság
8
hangulat
8
Pozitívumok
  • Két kaland, folyamatos kihívás
Negatívumok
  • Egyhangú környezet, új egységek hiánya

További képek

  • Heroes Chronicles - The Final Chapters
  • Heroes Chronicles - The Final Chapters
  • Heroes Chronicles - The Final Chapters
  • Heroes Chronicles - The Final Chapters
  • Heroes Chronicles - The Final Chapters

Heroes Chronicles - The Final Chapters

Platform:

Fejlesztő: New World Computing

Kiadó: The 3DO Company

Forgalmazó: Dynamic Systems

Megjelenés: 2001. július

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!