Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Kingdom Under Fire Gold

Megjelent a stratégiai-RPG keverék játék feltuningolt változata.

2001.12.11. 00:00 | szerző: Viper | Ismertető/teszt

Manapság a stratégia játékok körében elég nehéz újat alkotni. Ezzel úgy tűnik a koreai Phantagram nevezetű fejlesztőcsapat is tisztában volt, amikor elkészítette a Kindom Under Fire játékot, ők ugyanis láthatólag nem is akartak semmi újat alkotni. Ha egy mondatban szeretném összefoglalni a Kingdom Under Fire játék jellemzőit, akkor csak annyit kellene mondanom, hogy ez a játék a Warcraft II. és a Diablo összegyúrása, csakhogy egy kissé silányabb kivitelben.

Kingdom Under Fire Gold

A játék története rendkívüli alapossággal lett kidolgozva, amely a képzeletbeli Bersiah földjére kalauzol el minket. Itt a nagy becsben tartott békés korszak után ismét feltűnnek a minden felforgató ork légiók, és ráadásul a trón birtoklásáért is megindulnak a harcok az emberek közt. Ilyen körülmények közt léphetünk a játékba a világos vagy a sötét oldalon. Az előbbibe tartoznak az emberek mellett az elfek is, míg az utóbbiba többek közt az orkok, a halhatatlanok és egyéb teremtmények. Mindkét oldal számára ugyanaz a szituáció adott, amik különbözőek, azok természetesen a célok.

A stratégiai rész alapkoncepciója szinte tökéletesen megegyezik a Warcraft II-vel. Vagyis a parasztokkal bizonyos nyersanyagokat kell bányásznunk, egy-két épületet felhúzni, hadsereget képezni, közben jobb fegyverzetet és varázslatokat kifejleszteni, és végül megtámadni az ellenséget. A hasonlóság akkora mértékű, hogy azt is lehetne mondani, csak a grafikát cserélték le. Igaz, ez a 2D-s grafika manapság már nem igazán üti meg a mércét. Az emberek épületei inkább csak szimbolikusak, kidolgozottságuk átlagosnak mondható. A sötét oldal épületei már egy fokkal élvezetesebbek, fantáziadúsabbak. Grafikailag a csatákba sajnos egyedül az egyes varázslatok visznek egy kis színfoltot.

Kingdom Under Fire Gold

Ami egy kicsit feldobja a játékot, hogy minden oldalnak vannak hősei. Nekik a küldetés végéig életben kell maradniuk, különben kezdhetjük előröl az egészet. Rájuk érdemes egyébként is vigyázni, ugyanis olyan különleges képességekkel is rendelkeznek, amelyeknek nagy hasznát vehetjük a játék során. Minden egységünk tapasztalati pontokat kap, ha megsemmisít egy ellenséges objektumot – katonát vagy épületet -, illetve ha gyógyítja a csapattársait. Ezek közül az egységek közül azonban csak a hősök vihetik tovább a következő pályára a tapasztalati pontjait. Természetesen minél több tapasztalatuk van, annál erősebbek, és így a játék előrehaladtával majdhogynem legyőzhetetlenekké válnak, legalábbis a többi „átlag” katonához képest. Egy-két gyógyító varázslatot biztosító pap és egy ilyen feltuningolt főhős csodákra képes.

A csaták irányítása egy kicsit nehézkesre sikerült. Az első meglepő dolog, hogy egyszerre csak 20 egységet lehet kiválasztani, ami bizony már elég hamar kevésnek bizonyul. A következő meglepetés akkor ér minket, amikor a csapataink elkezdenek mozogni, ugyanis pont úgy mozognak, mint egy csorda. Nem nagyon kerülgetik egymást, csak mennek, aztán egyszerűen megállnak. További idegesítő tényező, amikor az egyes szereplők párbeszédbe kezdenek, a gép egyszerűen átveszi az irányítást, majd a párbeszéd végeztével egyszer csak azt vesszük észre, hogy újra reagálnak az egységek. Ez így egy kissé zavaróra sikerült.

Kingdom Under Fire Gold

A küldetések közt vannak szerepjáték részek is, amelyeket egy lebutított Diablo-hoz lehetne hasonlítani. A főhősünkkel tudunk mászkálni, öldökölni, és egy-két felszerelést összegyűjteni. Összesen 4 helyen hordhatunk varázserővel rendelkező tárgyakat, ami már az első küldetés során kevésnek bizonyul. Rendelkezünk a stratégiai pályákon begyűjtött varázslatokkal is, amelyeknek jó hasznát vehetjük. Általánosságban elmondható, hogy a pályákon nincsen sok ellenfél, általában egy-két csomóba tömörülve lehet megtalálni őket, ami egy kissé unalmassá teszi a mászkálást. Az életerő és a mana a jól ismert üvegfiolákból pótolható. Van úgy, hogy több hőst is irányíthatunk, de nagyon kell ügyelni, hogy mindegyikük a képernyőn legyen, mert ha nem látjuk valamelyiküket, azt sem tudhatjuk, hogy mennyi az életereje, és így könnyen a padlóra kerülhetnek. A szerepjáték-pályák végezete előtt gondosan nézzük meg, hogy milyen cuccok vannak rajtunk, ugyanis ezek hatásait a stratégiai részek alatt is élvezhetjük.

A hanghatások tekintetében is meglehetősen átlagos teljesítményt mutat a Kingdom Under Fire. A pályák alatti zenék ugyan nagyon hangulatosak, de az egyes szereplők hangjai egy kissé silányak, és az egyes szövegeket elég gyakran ismételgetik.

Kingdom Under Fire Gold

És hogy mitől több a Gold változat? A legfontosabb újítás, ami érthetetlen módon eddig hiányzott, és meglehetősen lerontotta a játszhatóságot, az a játék közben mentés. Ezen kívül találhatunk a játékban titkos küldetéseket, amelyek a Xok lovagok múltjáról szólnak, illetve új hősök is kerültek a programba. A mellékelt pályaszerkesztővel pedig akár saját pályákat is létrehozhatunk.

Összefoglalásul elmondható, hogy a stratégiai rész azért nem túl élvezetes, mert gyakorlatilag semmi új elem nincs benne a Warcraft II-höz képest, a szerepjáték rész pedig azért lapos, mert igazából semmi különleges nincsen benne. Az egyetlen szépen kivitelezett rész az átvezetések, ahol nagyon hangulatos formában ismertet meg minket a narrátor a történet alakulásával. Ez azonban sajnos csak egy kis része az egésznek. ■

értékelés

Kingdom Under Fire Gold

Pozitívumok
  • Jól kidolgozott történet
Negatívumok
  • Szinte semmi újat nem nyújt a korábbi fantasy stratégiai játékokhoz képest
6,5
grafika 6
hangok 7
játszhatóság 6
hangulat 6
Kingdom Under Fire Gold

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló