Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Dracula (feltámadás)

Egy Drakulás kalandjáték magyar szinkronos változata jelent meg nemrég a boltokban.

2002.01.03. 00:00 | szerző: JOKER | Ismertető/teszt

A titokzatos erdélyi nagyúr véres legendája időről időre feltűnik a filmek és a számítógépes játékok világában. Hálás téma ez, hiszen Drakula gróf neve vonzza a nézőket, a játékosokat. Azonban a sokféle feldolgozásból bizony csak nagyon kevés emlékezetes produkció akad. Amíg a filmek között azért időnként találhattunk, addig a játékprogramok piacán talán nem is volt igazán jó alkotás ebben a témában, de a francia szoftverfejlesztőket ez a tény nem tántorította el, hogy ne készítsenek el egy újabb Drakulás kalandjátékot. Nézzük hát hogyan sikerült ez.

Dracula (feltámadás)

A történet 7 évvel a klasszikus Drakula történet után folytatódik. Miután Jonathanék legyőzték a vámpírvezért és megmentették a feleségét Minát, Londonba költöztek, ahol Mina látszólag teljesen meggyógyult a gróf harapásából. Egy napon azonban Mina eltűnik és a nyomok Erdélybe vezetnek Drakula titokzatos kastélyához. Jonathan felesége után ered és az ő bőrébe bújva kell ismét megmentenünk a szerelmünket, meg mellesleg a világot is a Gonosztól.

A program legnagyobb erényeként rögtön ki kell emelnem, hogy teljesen magyar nyelvű. Nemcsak a feliratok, hanem a szinkron is, méghozzá magas színvonalon megvalósítva. Ez persze nem a francia Index+ céget dicséri, mivel a hazai kiadó munkája révén lett magyarosítva. Egy kalandjáték esetében mondanom se kell, milyen nagy könnyebbség, ha az ember minden szót megért. Ilyen szempontból nincs is baj a programmal. A grafikai megvalósítást tekintve viszont sajnos elmarad a mai színvonaltól, pár évvel ezelőtti megoldásokkal találkozhatunk, melynek oka, hogy a játék eredeti változata 2000 nyarán jelent meg. A helyszíneken való mozgáskor nem folyamatosan, hanem a képek egymás utáni töltögetésével haladhatunk tovább. A szereplők kidolgozása jól sikerült, bár a bábfigura-szerű megjelenítésük bizonyára sokak számára furcsának tűnhet. Néhány évvel ezelőtt a Dark Eye című programban találkoztam hasonlóval. Nekem mindenesetre akkor tetszett, mára már nem annyira.

Dracula (feltámadás)

A klasszikus kalandjátékoknak megfelelően a többi szereplővel történő beszélgetések és különböző tárgyak felhasználásával juthatunk tovább a történetben. Az irányítás igen egyszerű, az egérkurzorral mozoghatunk, illetve a jobb klikkel az eszköztárunkat kinyitva használhatjuk a megfelelő tárgyakat egy adott helyen. Pl. csákánnyal sírt bonthatunk ki, stb. Ha a megfelelő eszközt használjuk, akkor a kurzor zöld színe jelzi helyes választásunkat. A ránk váró feladatok, rejtvények megoldása nem jelent nagy kihívást, gyorsan lehet haladni a történetben.

A hangulat jól eltalált, sokszor félelmetes, ami remekül adja vissza egy vámpírtörténet sötét jellegét. Bosszantó viszont, hogy a helyszínek váltásánál nem abban az irányban találjuk magunkat, mint amerre előzőleg néztünk, hanem ahogy a program "akarja". Ez egy útkereszteződésben okoz gondot leginkább, sokszor nem tudtam, hogy melyik irányba is menjek tovább. Néha nehéz rátalálni, merre is lehet még továbbmenni, mert a kurzor nem segít abban, hogy rátaláljunk azokra a helyekre, ahol még kalandozhatunk.

Dracula (feltámadás)

Összességében feledhető játékélményt nyújtott ez a Drakula játék, melyet elsősorban megrögzött vámpírrajongóknak és kalandjáték őrülteknek ajánlanék. A remekül sikerült magyar szinkron valamennyire feledteti az elavult grafikát, de igazából jobb lett volna, ha egy mai játékot választanak szinkronizálásra. ■

értékelés

Dracula (feltámadás)

Pozitívumok
  • Magas színvonalú magyar szinkron
Negatívumok
  • Elavult grafika
  • Nehézkes irányítás
  • Túl könnyű feladatok
Minimális rendszerigény: Pentium 166, 32 MB RAM, 4xCD-ROM
Ajánlott konfiguráció: Pentium 200, 64 MB RAM, 8xCD-ROM
7,0
grafika 7
hangok 7
játszhatóság 6
hangulat 8
Dracula (feltámadás)Dracula (feltámadás)Dracula (feltámadás)Dracula (feltámadás)Dracula (feltámadás)Dracula (feltámadás)Dracula (feltámadás)

hozzászólások (10)

joanwalde
joanwalde 2006.01.15. 17:57
Nekem megvan mind a két rész, és 1000ft alatt vettem a média markban.Higgyétek el szuper jo játék!!!!!:-D
Monika84
Monika84 2009.06.07. 11:27
hello megmondana valaki hol vannak a targyak amit ossze kell szedni?
Monika84
Monika84 2009.06.07. 11:28
Mert nem talatam eddig csak 3 at ????Lécci valaki:-(
geszta
geszta 2009.12.29. 16:34
Helo.Nem tudjátok megmondani, hogy honnan lehet megszerezni a Dracula feltámadást(lehetőleg magyarul), mert én eddig sehol sem találtam.Ha netán tudjátok akkor meg tudnátok írni a hgergo01@freemail.hu címemre. Előre is köszi
MirkoBlade
MirkoBlade 2009.12.29. 17:32
Nekem a 2. része kéne.

Ez a 7 pont nagyon karcsú amúgy, a videók gyönyörűnek számítottak anno, a hangulat, sztori, feladványok remekek voltak, ez volt az egyik első pc játékom és azóta függő vagyok. Egyetlen gyengéje, Hogy rövid, nagyon bánom hogy nem vettem meg 2000 ért a 2. részét a tecoban, még le is vettem a polcról, de visszatettem, hogy majd később :(.
ajánlott olvasnivaló