Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech ClickSmart 310

A Logitech új kétfunkciós webkameráinak kisebbik modelljét mutatjuk be.

2002.01.09. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A QuickCam Traveler után a Logitech tovább folytatta kétfunkciós (azaz a számítógéptől függetlenül fényképezésre is használható) webkameráinak fejlesztését. Az elmúlt év végére két új modellel is előálltak a piacon. A kisebb a ClickSmart 310-es, míg a nagyobbik a ClickSmart 510-es nevet kapta. Első cikkünk az előbbiről szól.

Logitech ClickSmart 310

Mindenekelőtt nézzük a külsőt. A Traveler kamera szögletes designja után jelentős változtatásokat eszközöltek a ClickSmart-on, mely az alját leszámítva íves felületekből épül fel. A hátlap nagyobb része ezüstszürke, míg a kéz alá kerülő terület fekete, elöl pedig ez a fekete terület körbeöleli a lencsét. A lencsénél lévő kék gyűrű csak designelem, nem csavargatható, a gép fix gyújtótávolságú. A hátlapon egy kis folyadékkristály kijelző, két gomb, a kereső ablaka valamint az USB csatlakozó található, a tetőn pedig az exponáló gomb.

A számítógépről lekapcsolt kamera bekapcsolása után - amennyiben nem feledkeztünk meg a négy AAA méretű kis ceruzaelem behelyezéséről - a kijelzőn minden fontos információ látható lesz. Megnézhetjük az elem telítettségét, az aktuális fényképezési módot, és a rendelkezésre álló memóriaterületről is tájékoztat (kb. 4 MB memória van a gépben). A képet mutató LCD kijelző persze ezen sincs, az nem a webkamerákba való dolog. Háromféle felvételi mód van: egy kép, sorozatkép illetve film. Az első üzemmód értelemszerűen állóképek rögzítésére használható. A sorozatkép a gomb megnyomása után másodpercenként készít egy-egy felvételt, összesen ötöt. Filmet pedig addig vesz fel, amíg a gombot nyomjuk (és amíg bírja a memória). Kétféle felbontás közül választhatunk fényképezéshez: 352*288 illetve 176*144, video rögzítéséhez pedig csak az utóbbit. A memóriában a nagyobb felbontású képből 40, a kisebből 160 fér el, vagy 15 másodperc video (AVI formátumban). Lehetőség van időzített felvételre is, hogy mi is rajta lehessünk felvételeinken, és a legutóbbi felvételeket is törölhetjük anélkül, hogy a számítógépre kelljen csatlakoztatnunk a kamerát.

Logitech ClickSmart 310

PC-nkre a mellékelt QuickCam szoftver installálása után USB kábelen keresztül köthetjük rá a ClickSmart gépet. A szoftver alapjaiban ugyanaz, mint amit a korábban bemutatott kamerákhoz is mellékeltek, lehet vele képet és videót rögzíteni, de akár használhatjuk mozgásérzékelőnek is. Webkamera módban lehetőség van 640*480-as felbontás kiválasztására is. Ha van kép a kamerában, azokat a szoftver csatlakoztatás után azonnal letölti a számítógépbe. Egy 352*288 felbontású felvétel 100 kbyte méretű lesz a számítógépre másolás után, ami elég kis tömörítést - azaz kevés adatvesztést – jelent. Webkameraként értelemszerűen valami állványra is szükség van, ezt is mellékelik a géphez, egy ovális talp formájában, melyen kisebb bölcsőszerű műanyag részbe helyezhetjük bele a kamerát. Ez elég stabil, és jól állítható is, de tanácsos inkább az asztalra tenni, mint a monitor tetejére, nehogy lebillenjen onnan.

Ahogy az már a QuickCam Travelernél is látható volt, fényképezésre inkább csak napfényes időben, elsősorban szabadtéren használható a kis kamera, mivel nincs olyan objektívje, mely alkalmassá tenné komolyabb felhasználásra. A felbontása nem túl nagy, így papírképek nyomtatásáról ne nagyon álmodjunk (maximum bélyegekre gondolhatunk), de ez a gép nem is arra való. Webkameraként átlagos minőséget produkál, videotelefonáláshoz bőven elég. A ClickSmart 310-es webkamera ajánlott fogyasztói ára nettó 20.000 Ft, a garancia 2 év. ■

Logitech ClickSmart 310

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad
Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről