25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech ClickSmart 310

A Logitech új kétfunkciós webkameráinak kisebbik modelljét mutatjuk be.

Írta: Dino

A QuickCam Traveler után a Logitech tovább folytatta kétfunkciós (azaz a számítógéptől függetlenül fényképezésre is használható) webkameráinak fejlesztését. Az elmúlt év végére két új modellel is előálltak a piacon. A kisebb a ClickSmart 310-es, míg a nagyobbik a ClickSmart 510-es nevet kapta. Első cikkünk az előbbiről szól.

Mindenekelőtt nézzük a külsőt. A Traveler kamera szögletes designja után jelentős változtatásokat eszközöltek a ClickSmart-on, mely az alját leszámítva íves felületekből épül fel. A hátlap nagyobb része ezüstszürke, míg a kéz alá kerülő terület fekete, elöl pedig ez a fekete terület körbeöleli a lencsét. A lencsénél lévő kék gyűrű csak designelem, nem csavargatható, a gép fix gyújtótávolságú. A hátlapon egy kis folyadékkristály kijelző, két gomb, a kereső ablaka valamint az USB csatlakozó található, a tetőn pedig az exponáló gomb.

A számítógépről lekapcsolt kamera bekapcsolása után - amennyiben nem feledkeztünk meg a négy AAA méretű kis ceruzaelem behelyezéséről - a kijelzőn minden fontos információ látható lesz. Megnézhetjük az elem telítettségét, az aktuális fényképezési módot, és a rendelkezésre álló memóriaterületről is tájékoztat (kb. 4 MB memória van a gépben). A képet mutató LCD kijelző persze ezen sincs, az nem a webkamerákba való dolog. Háromféle felvételi mód van: egy kép, sorozatkép illetve film. Az első üzemmód értelemszerűen állóképek rögzítésére használható. A sorozatkép a gomb megnyomása után másodpercenként készít egy-egy felvételt, összesen ötöt. Filmet pedig addig vesz fel, amíg a gombot nyomjuk (és amíg bírja a memória). Kétféle felbontás közül választhatunk fényképezéshez: 352*288 illetve 176*144, video rögzítéséhez pedig csak az utóbbit. A memóriában a nagyobb felbontású képből 40, a kisebből 160 fér el, vagy 15 másodperc video (AVI formátumban). Lehetőség van időzített felvételre is, hogy mi is rajta lehessünk felvételeinken, és a legutóbbi felvételeket is törölhetjük anélkül, hogy a számítógépre kelljen csatlakoztatnunk a kamerát.

PC-nkre a mellékelt QuickCam szoftver installálása után USB kábelen keresztül köthetjük rá a ClickSmart gépet. A szoftver alapjaiban ugyanaz, mint amit a korábban bemutatott kamerákhoz is mellékeltek, lehet vele képet és videót rögzíteni, de akár használhatjuk mozgásérzékelőnek is. Webkamera módban lehetőség van 640*480-as felbontás kiválasztására is. Ha van kép a kamerában, azokat a szoftver csatlakoztatás után azonnal letölti a számítógépbe. Egy 352*288 felbontású felvétel 100 kbyte méretű lesz a számítógépre másolás után, ami elég kis tömörítést - azaz kevés adatvesztést – jelent. Webkameraként értelemszerűen valami állványra is szükség van, ezt is mellékelik a géphez, egy ovális talp formájában, melyen kisebb bölcsőszerű műanyag részbe helyezhetjük bele a kamerát. Ez elég stabil, és jól állítható is, de tanácsos inkább az asztalra tenni, mint a monitor tetejére, nehogy lebillenjen onnan.

Ahogy az már a QuickCam Travelernél is látható volt, fényképezésre inkább csak napfényes időben, elsősorban szabadtéren használható a kis kamera, mivel nincs olyan objektívje, mely alkalmassá tenné komolyabb felhasználásra. A felbontása nem túl nagy, így papírképek nyomtatásáról ne nagyon álmodjunk (maximum bélyegekre gondolhatunk), de ez a gép nem is arra való. Webkameraként átlagos minőséget produkál, videotelefonáláshoz bőven elég. A ClickSmart 310-es webkamera ajánlott fogyasztói ára nettó 20.000 Ft, a garancia 2 év.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech ClickSmart 310
  • Logitech ClickSmart 310
  • Logitech ClickSmart 310
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!