25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech MouseMan Dual Optical

A pontosság növelésének érdekében két optikai érzékelő is került ebbe az egérbe.

Írta: Dino

Az optikai egerek megjelenése óta a felhasználóknak lehetőségük van olyan rágcsálót választaniuk számítógépükhöz, melyet nem kell állandóan tisztogatni, a golyó - és a pontos mozgás - fő ellensége ugyanis elsődlegesen az asztalon vagy a mousepaden lévő piszok volt. Ez a probléma tehát az optikai érzékelő alkalmazásával megoldódott, a Logitech azonban nem állt le a fejlesztéssel, és azon kezdtek gondolkodni, mit lehetne még javítani az egereken. Az optikai érzékelővel kapcsolatban általában egyetlen dolgot szoktak az igazán tökéletes pozícionálásra vágyó felhasználók – mindenekelőtt az FPS-játékosok – kifogásolni, ez pedig a golyós egerekhez képest valamelyest rosszabb érzékenység. Nos, a Logitech fejlesztői ezen javítottak új egerükkel, melynek aljába két optikai érzékelőt szereltek.

A dupla fogyasztás miatt ez az egér nem rádiós, hiszen túl sűrűn kellene az elemeket cserélni, inkább megmaradtak a drótos változatnál. A design amúgy a Cordless MouseMan Optical formája maradt, tehát a tenyerünket jól kitöltő, jobbkezeseknek tervezett, négygombos egérről van szó. Ezüst és sötétszürke színű tetején két nagyméretű gomb, köztük egy görgőgomb, hüvelykujjunk alatt pedig egy kisebb méretű negyedik gomb helyezkedik el. Az egér két oldala gumi borítású, így nem csúszik meg ujjaink között, kényelmesen emelgethetjük is. Az áttetsző műanyag alsó részen kb. 45 fokos szöget bezárva helyezkedik el a két optikai érzékelő.

Használat során elsősorban játékoknál tűnt fel a különbség, melyet a két érzékelő nyújt: tényleg pontosabb volt ezzel a játék, mint a hagyományos optikai egerekkel. Itt ugyanis ha az egyik érzékelő valami okból nem „látja” az alatta lévő terület változását, a másik a segítségére siet, és igyekszik korrigálni az esetleges pontatlanságot. Ez pedig FPS-eknél, pl. zoom-olásos célzás során igazán nagy segítség. Persze a nagy pontosságot igénylő grafikai programoknál – Corel/Adobe programok, CAD-ek – is jól jöhet a duál-optika által biztosított nagyobb precizitás.

Az egérhez mellékelt driverre ez alkalommal se térnék ki, hiszen az a jól megszokott MouseWare szoftver, annak minden jó tulajdonságával. Az összes gombot tetszésünk szerint programozhatjuk, és rengeteg speciális funkció is rendelkezésünkre áll.

A MouseMan Dual Optical egy igen jó alternatíva azon játékosok számára, akik eddig irtóztak az optikai egerektől. A két érzékelőnek köszönhetően megadja azt a pontosságot, amit eddig hiányoltak, így most már akár ők is leszokhatnak a golyó tisztításáról. Az USB, vagy a mellékelt átalakítóval PS/2 porton csatlakoztatható, 800 dpi felbontású egér nettó ára 11.000 Ft, a garancia a Logitechnél az egerekre megszokott 5 év.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech MouseMan Dual Optical
  • Logitech MouseMan Dual Optical
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!