25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Windows XP Professional

A Microsoft új operációs rendszere egyesíti a 95/98/Me és NT/Win2000 vonalat.

Írta: JOKER 33 hozzászólás

Bár igaz lenne! – sóhajthattak fel nagyon sokan a világon, amikor a "Megszületett a Microsoft legtökéletesebb operációs rendszere!" szlogennel harangozta be a Microsoft legújabb szoftverét. Annyi hiba, lefagyás, bizonytalanság után mindenki szeretne végre egy valóban megbízható és jól működő operációs rendszert használni a számítógépén. A MS új üdvöskéje az ígéretek szerint végre megfelel ezeknek az alapvető és jogos elvárásoknak. Bár már évekkel ezelőtt ígérték, hogy az otthoni és az üzleti célú felhasználóknak létrehoznak egy közös platformot, de ez sokáig nem valósult meg. A közelmúltig csak a Windows 98 és a Windows NT között lehetett választani, attól függően, hogy házi, vagy vállalati célokra kívánta valaki használni. Az NT-hez már társult a "stabilabb" jelző is, de azért ezzel is számtalan probléma adódott az alkalmazások során. Majd jött a Windows 2000, aminél mindenki azt várta, hogy megtörténik a két platform egyesítése. Azonban erre még várni kellett mostanáig, amikor is az XP megjelenésével végre ez a pillanat is bekövetkezett. Otthoni célokra a Home, több gépes hálózati környezetre a Professional változat szolgál. Mivel teszt célokra az utóbbi verziót kaptuk, ezért az ezzel szerzett tapasztalatokról számolok be. A Home és a Professional között csak néhány funkcióban van amúgy is eltérés, főként a hálózati és az adatbiztonságot érintő részekben.

Az XP rendszermagja a Win 2000 jól bevált kernelére épült, ami némileg biztosítékul szolgálhat a stabil működésre. A rendszer hardverigénye meglepő módon nem nőtt számottevően, sőt, már 64 MB RAM-mal is élvezhető sebességgel megy, ellentétben a W2K-val, de azért ajánlott a 128 MB memória és legalább PIII-300 processzor. A merevlemezen viszont alaposan elterpeszkedik, felinstallálás után kb. 1,5 GB-ot foglal el, ami a MS fejlesztői szerint relatíve nem sok, de akinek csak régebbi gépe van, 5-6 GB körüli winchesterrel, az nem hiszem, hogy ugrándozni fog örömében, hogy a telepítéssel rögtön lemondhat a szabad kapacitás egyharmadáról.

A rendszer installálása közel 1 órát vesz igénybe, még egy viszonylag gyors gépen is, melynek végeztével egy teljesen megújult desktop tárul a szemünk elé. A megszokott ikonok helyett azonban csak a törölt elemek ikonja árválkodik a képernyőn. A Start gombra kattintva is jelentősen átalakult menüsorral találhatjuk szembe magunkat, ami elsőre meglehetősen szokatlan. Kicsit nehéz megtalálni a megfelelő alkalmazásokat, de akit ez nagyon zavar, az egyszerűen átválthat a klasszikus Windowsos nézetre, és máris a megszokott felület várja. A menük elrendezésén erősen felfedezhető a Windows 2000 alap, de hát végül is az XP még erősen kötődik az elődhöz, csak talán egy kicsit szebb lett. A kötődést mutatja az a tény is, hogy a hardvereszközök XP driver híján megelégednek a Win2000 driverrel is. Annak ellenére, hogy rengeteg hardverelem meghajtó programját igyekeztek belezsúfolni az új operációs rendszerbe, azért kapásból sikerült olyan nyomtatót találni, amelynek hiányzott a drivere, pedig már egy legalább 1 éve a piacon lévő típusról volt szó. Egy másik nyomtatónak viszont hiába volt meg az XP-ben a telepítője, az bizony hibás volt. Azért a korábbi verziókban ilyen sose fordult elő. Másik negatív hardver-tapasztalatom két ISA buszos kártyával fordult elő, azokat ugyanis nem sikerült használnom az XP-vel. (Egy másik kísérlet során viszont egy ISA-s SCSI kártya minden gond nélkül működött XP alatt.)

Egyéb tekintetben azonban meg kell, hogy dicsérjem – teljesen szokatlan módon – a programot, mert a használat során valóban stabilnak mutatkozott. Szolgáltatásokban is igyekeztek a fejlesztők minden jót belezsúfolni. Mind a kommunikációt az interneten, mind a hálózati kapcsolatokat rendkívüli mértékben támogatja az XP. Bár ez utóbbinál a Professional változat az, ami igazán sokoldalú lehetőségeket nyújt. Így például a Remote Desktop segítségével egy másik terminálról úgy használhatunk egy távoli gépet, mintha az ottani képernyő előtt ülnénk.

A csoportházirend segítségével pedig ki lehet alakítani, hogy az egyes felhasználók, illetve csoportok mit tehetnek, és mit láthatnak egyáltalán a bejelentkezés után a Windowsban. Letilthatjuk a hozzáférést bizonyos fájlokhoz, könyvtárakhoz, eltüntethetjük akár a nyomtató hozzáadása ikont is, teljesen lekorlátozhatjuk, hogy ki mit csinálhat a gépen.

A multimédiás támogatásról sem szabad megfeledkezni. A digitális videó és fényképfeldolgozást is lehetővé tevő alkalmazások segítik a munkánkat, sőt már akár CD-t is írhatunk egyenest az operációs rendszerből, bár ez utóbbi elég korlátozott képességű program, inkább csak egyszerű archiválásra alkalmas.

Nagy hangsúlyt fektettek az adatbiztonságra is. Tűzfal, titkosított fájl rendszer több felhasználós támogatással, Kerberos szabvány támogatása, IPSec biztonsági szolgáltatás, vírusvédelem segíti ezt a funkciót mind teljesebbé tenni.

A fájlrendszerek közül most már szabadon választhatjuk az NTFS, FAT32, FAT16 közül bármelyiket, ily módon kettős operációs rendszerű konfigurációban is futtatható lesz bármelyik korábbi Windows verzióval.

Apropó korábbi verzió. Az XP képes szinte minden előző verzióra írt programot képes futtatni, mivel az egyes programoknál be lehet állítani az ún. kompatibilitási üzemmódot, amellyel megadhatjuk, hogy emuláljon NT 4.0, Win95/98/ME, vagy akár DOS-os környezetet.

Annak ellenére, hogy az MS teljesítménycsökkenés nélküli futtatást ígér ebben az esetben is, ez azért nem igaz. Sokszor még normál üzemmód mellett is 15-20%-os sebesség visszaesést lehet érzékelni. Ugyanazon a konfiguráción Windows 98 és XP alatt is kipróbáltam néhány 3D-s játékot és bizony XP-n egyértelműen lassabban futottak.

A tapasztalt hibák és hiányosságok ellenére, azért többségében pozitív benyomásokat szereztem a Windows XP-ről a tesztelés során. Meglehetősen stabilnak, jól kezelhetőnek tűnt számomra, kellemes meglepetés volt, hogy a hardverigénye sem nőtt meg szokás szerint. Úgy tűnik, hogy közel 20 év után a Microsoft végre tudott egy használható operációs rendszert is alkotni. A pozitívumai ellenére azért nem szükséges a korábbi Windowsunktól azonnal megszabadulni, és hanyatt-homlok feltenni az újat, mert ha kompromisszumokkal is, de azért még használhatók maradnak még egy ideig azok is. Azonban, ha legközelebb valamilyen ok miatt újra kel telepítenem a rendszert a gépemen, már biztos, hogy az XP-t fogom installálni.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Windows XP Professional
  • Windows XP Professional
  • Windows XP Professional

HOZZÁSZÓLÁSOK

CybearBoy
CybearBoy [3123]
Hali.
Én nemrég raktam fel az XP-t. Végülis nem rossz, de... Pl mindenkinél azt hallottam, hogy hú de milyen gyorsabb lett tőle e gépe. Nálam a 3DMark2001SE pl úgy 200-300 ponttal kevesebbet mér most. (TB 1.33, 512 MB DDR, G3 Ti200) Amúgy az új (29.42 asszem)detonator driver gyorsabb, vagy lassab a 28.32-nél, mert lehet, emiatt van nálam a különbség. Meg pl az miért van, hogy hiába próbálok a Sajátgépből formázást indítani az egyik partícióra, minfig azt írja ki, hogy nem lehet, és lépjek ki minden olyan progiból, ami a partíciót használja, pedig nem is fut semmi ilyen. Valakivel előfordult ez?
ByE
Ntrax
Ntrax [2]
XP mellé 98'
98 -as inditó lemezzel leformázom a C-meghajtót .
Majd BIOS-ban átállítom a bootolást Cd-ROM ra
gép újra indítom XP fel
Kérdez hogy törölje -e nyomj L
kit kat felteszi XP
majd választhatsz és 98' fel
Eric
Eric [20761]
Valószínű, hogy valamilyen szar driver miatt prüszköl.
Ha a nem kompatibilis CD-szofver fel van telepítve, akkor az is csinálhat ilyet.
A VGA-hoz miért nem rakod fel valamelyik detonátort? Azok kompatibilisek mindegyik NVIDIA chipes VGAS-val.

Az internet nem ártana, ui. alapból van egy-két bug az XP-ben. Én minden ajánlott frissítést letöltöttem a Windowsupdate-ről és így semmi bajom vele(sőt).
Eric
Eric [20761]
Ha az XP fent van, akkor már sehogy. Ha először felraksz egy 98-at v. ME-t, akkor arra rá tudod telepíteni.

Én ezt úgy cseleztem ki, hogy a raides alaplapomon a raid vezérlőn rajta van egy másik vinyó.
Arra teljesen külön(úgy hogy lekötöttem az XP-s vinyót) feltelepítettem a 98-at.
A Raid BIOS-ban bootoláskor(Ctrl-H) ki tudom választani, hogy melyikről bootoljon a rendszer és a szerint indul egyik v. másik oprendszer.
phrenius
phrenius [5]
Ja igen, és valaki el tudná magyarázni nekem, hogy hogyan kell (meglevő xp prof hunmellé) másik oprendszert telepíteni? (A vinyó ketté van particionálva és a másik fele fat32-es). Előre is köszi a segítséget!
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (33 db)