Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Microsoft Wireless IntelliMouse Explorer

A Microsoft is kihozta optikai rádiós egerét.

2002.01.11. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitech után fél évvel 2001 őszén a Microsoft is megjelent a piacon a maga drótnélküli optikai egerével, melyet Wireless IntelliMouse Explorer névre keresztelt. A kizárólag USB porton keresztül csatlakozó egérben a Microsoft nem az Agilent cég általánosan elterjedt optikai érzékelőjét, hanem egy saját fejlesztésű, másodpercenként 6000 mintát rögzítő IntelliEye technológiáját használta fel egerében, mely az ígéretek szerint pontosabb mozgást biztosít.

Microsoft Wireless IntelliMouse Explorer

A teljes tenyeret kitöltő, termetes egér ezüst színű teteje enyhén jobbra dől, a két nagyméretű gomb között egy recés felületű görgőgomb kapott helyet. A két oldal sötétszürke, és furcsa tapintású műanyagból készült. Bal oldalon, hüvelykujjunknál egy nagyobb bemélyedés ad kényelmesebb fogást, felette pedig két – egy nagyobb és egy kisebb méretű – gomb található. Ezek megnyomásához mindenképpen át kell helyeznünk hüvelykujjunkat a nyugalmi pozícióról. Az ergonomikus, aszimmetrikus kialakítás azt is jelenti, hogy az egér kizárólag jobb kézzel használható.

Az egér átlátszó piros alján középen található az optikai érzékelő, mellette az ujjal is egyszerűen megnyomható csatlakoztató gomb, alatta pedig a két normál (AA méretű) ceruzaelemnek otthont adó elemtartó. A Microsoft állítása szerint egy elempár hónapokon keresztül kitart átlagos használat mellett. (Ennél pontosabb adatot sajnos nem sikerült találni, a tesztelés két hete alatt mindenesetre nem csökkent jelentősen a szoftveres kijelző szerint az áramerősség az elemekben.)

Microsoft Wireless IntelliMouse Explorer

A számítógéphez csatlakoztatandó rádióvevő egy ovális alakú sötétszürke doboz, rajta egy széles gombbal és egy LED-del. A mellékelt meghajtó szoftver installálása, majd a vevő USB portra csatlakoztatása után a vevő és az egér gombját megnyomva hozhatjuk szinkronba a két egységet (ezt csak az első használatnál vagy elemcsere után kell megtennünk). Hogy ne zavarjon esetleg más eszközöket az egér, két csatorna áll rendelkezésre a kapcsolat megteremtésére.

Az egérhez a Microsoft IntelliPoint nevű szoftvert kapjuk, mely a Logitech MouseWare-hez hasonlóan igen sokféle beállítási lehetőséget biztosít egerünk számára. Természetesen az összes gomb funkcióját tetszés szerint beállíthatjuk. A választható funkciók között megtaláljuk például a böngészőben használt Vissza és Előre gombokat, a dupla kattintást, valamint rengeteg Microsoftra jellemző funkciót - például az Office XP-ben a Munkaablakban (task-pane) előhívható vágólapot vagy keresőfunkciót, illetve a Saját gép böngészését -, de akár egy tetszőleges billentyűkombinációt is az egér gombjára definiálhatunk. Sőt, akár azt is megtehetjük, hogy egyes programok futásakor más funkciókat állítunk be a gomboknak, ami sok esetben lehet hasznos (például Wordben úgysincs szükség a Vissza gombra, így a helyére valami mást tehetünk). A szoftverben módosítható az egér sebessége (de gyorsulást nem állíthatunk), és akár azt is bekapcsolhatjuk, hogy gépelés közben eltűnjön a kurzor.

Microsoft Wireless IntelliMouse Explorer

Az egér pontosságával nem volt probléma, Quake III Arena-ban nagyszerűen lehetett az ellenfeleket irtani. Az energiatakarékos funkció miatt ha 10-20 másodpercnél tovább volt egy helyben, az újra mozgatáskor egy kis gondolkodás – az érzékelő LED-jének újra aktiválása – után került vissza ismét normál üzemmódba az egér. Persze aktív használat – pl. Quake-ezés – közben úgyse állunk le egy pillanatra se az egér mozgatásával.

A normál gombok és a görgő használata kényelmes, a hüvelykujjra eső két gomb megszokása viszont hosszabb időt igényel, egyrészt azért, mert a hüvelykujjat arrébb kell tenni, hogy ezeket megnyomhassuk (a Logitech ugyan csak egyetlen gombot tett hüvelykujjunkhoz, de az jobban kézre áll). Az ujjat a gombokon hagyva pedig a mozgatás lett kényelmetlenebb, arra kellett figyelni, hogy véletlenül ne nyomjam meg egyik gombot se. A kisebbik, távolabbi gombot egyébként az ujj végével, a nagyobbikat ujjunk közepével nyomkodhatjuk. Aki szereti az egeret emelgetni, annak még két dologhoz hozzá kell szoknia. Egyrészt az elemek elhelyezése miatt a súlypont nem középre került, hanem az egér csuklónkhoz közelebbi részére, másrészt pedig mivel az egér oldala nem gumi borítású, így jobban össze kell szorítani az emeléshez.

A Wireless IntelliMouse Explorer egy jó kidolgozású, kellemesen kezünkbe simuló egér a Microsofttól, melyhez a driver is igen praktikus funkciókat biztosít. Persze az újításokhoz hozzá kell szokni, de ez azt hiszem, minden újfajta hardver termékre elmondható, és a hozzászokási idő után már élvezet lesz az egér használata. A Wireless IntelliMouse Explorer ára nettó 19990 Ft. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló