For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech MOMO Force

A jelenleg kapható legjobb force feedback kormány járt nálunk tesztelésen.

2002.01.23. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az elmúlt év végére a Logitech egy exkluzív megjelenésű, igen jól sikerült játékvezérlővel bővítette force-feedback-es eszközeinek palettáját. A 2001-es ECTS-en, szeptemberben bejelentett új kormányának tervezését ráadásul nem kisebb tekintélyre, mint a sportautók kormányainál már bizonyított olasz MOMO cégre bízta, mely például a Ferrari Forma-1 autóiba is szállítja a kormányt.

Logitech MOMO Force

A kormány piros színű, masszív műanyag talpazatra épül, melyet két műanyag gyorsrögzítővel erősíthetünk az asztalhoz. Ez elég stabilan fixálja a kormányt, de akinek mégse lenne elég, mert például szereti a vadabb kormánymozdulatokat, az az asztalán egy lyukat fúrva egy extra csavarral maximálisan rögzítheti a kormányt. A 270 fokban elforgatható kormánykerék 25 cm átmérőjű, majdnem szabályos kör alakú, de az alsó része inkább az egyeneshez közelít. Körben teljes bőr borítása van a kormánynak, mely a középső fém részig is benyúlik. Ezen a középső területen hat gombot helyeztek el, mindkét oldalon hármat. A kormány tengelyéből két igen nagyméretű acél váltókar nyúlik ki. Akinek nem tetszik a kormány sima piros talpazata, az a mellékelt sárga villám matricákkal csinosíthatja azt.

Természetesen pedál is tartozik a kormányhoz, mely szintén elég komoly kialakítású. A talpazat méretes (35 cm széles és 30 cm hosszú), mindkét lábunknak elegendő hely van rajta, sarkunk se lóg le róla, és a bal oldalon még egy lábunk pihentetésére szolgáló rész is van. A felület nagy részét domború mintázatú fém borítja, a pedálok pedig fém és rücskös műanyag részből állnak. Az alján nyolc gumi talp gátolja meg a csúszást, normál padlón is elég hatásosan. A gázpedál mérete majdnem duplája a féknek. A pedálok teteje nem fixen van rögzítve a tengelyhez, hanem el tudnak fordulni, ami még kényelmesebbé teszi a lenyomásukat.

Logitech MOMO Force

A kormány összeszerelése és installálása igazán egyszerű. A tápegységből a pedál talpazatába megy a kábel, így az asztalra mindössze egy drótpár jut fel. A pedálból vezet egy kábel a kormány hátába is, ahonnan ugyanezen a csatlakozón keresztül jön a számítógép USB csatlakozójába vezető drót. Ennek bekötése előtt kell a drivert installálni. Miután mindez megvan, már ki is próbálhatjuk a Vezérlőpult megfelelő részében a kormányt. Itt állíthatjuk be a force-feedback erejét, valamint válaszhatunk, hogy a két pedált közös vagy külön tengelynek tekintse a gép. Az előbbi az olyan régebbi játékokhoz jó, melyek még nem kezelték a modern játékvezérlőket. Ilyenkor ugyanis egyetlen analóg tengelynek tekinti a két pedált a gép, és ha mindkettő pedált egyszerre nyomjuk, a két irány kioltja egymást. A mai játékok általában már támogatják a külön tengelyen lévő pedálokat, így realisztikusabb lesz az irányítás (azaz padlógáz mellett is tövig nyomhatjuk a féket, attól még a motor pörögni fog tovább, csak az autó lassul le).

A tesztelés során a Rally Trophy és a Need for Speed: Porsche 2000 játékokban próbáltam ki a MOMO kormányt. Mindkettőben igen meggyőző volt a használata, érthetően sokkal jobban lehetett irányítani az autót, mint billentyűzetről. A kormány fogása a kézzel összevarrt bőr borításnak köszönhetően kényelmes, a nagyméretű váltókarokat pedig minden helyzetben jól el lehetett érni. A középső hat gomb megnyomásához már kicsit változtatni kellett a kormány fogásán. Míg a felső két gomb még viszonylag jól elérhető volt hüvelykujjal, az alattuk lévő 2-2 sajnos már nem. A pedáloknál külön örültem, hogy igen nagy a talpazat, ugyanis valamelyik korábbi kormány tesztelése során zavaró volt, hogy a sarkam állandóan lecsúszott róla. Az új pedálok külön elforduló teteje pedig csak tovább növelte a kényelmességet. Az erővisszahatás ereje igen jó, a játékokban mind a motor rázkódását, mind az ütközéseket vagy az út egyenetlenségét remekül visszaadja, ráadásul akár mi magunk is szabályozhatjuk az erő nagyságát. (Sőt, egyes játékokban még a különböző effektek egymáshoz viszonyított erejét is külön beállíthatjuk.)

Logitech MOMO Force

A MOMO Force kormány egy igen masszív, kiváló minőségű termék, mely nem véletlenül kerül jóval többe más kormányoknál. A gombok elhelyezését leszámítva semmi problémát nem tapasztaltam vele tesztelés során, igazán élvezet volt játszani vele. Az ára nettó 52.000 Ft körül van. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.