25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech MOMO Force

A jelenleg kapható legjobb force feedback kormány járt nálunk tesztelésen.

Írta: Dino

Az elmúlt év végére a Logitech egy exkluzív megjelenésű, igen jól sikerült játékvezérlővel bővítette force-feedback-es eszközeinek palettáját. A 2001-es ECTS-en, szeptemberben bejelentett új kormányának tervezését ráadásul nem kisebb tekintélyre, mint a sportautók kormányainál már bizonyított olasz MOMO cégre bízta, mely például a Ferrari Forma-1 autóiba is szállítja a kormányt.

A kormány piros színű, masszív műanyag talpazatra épül, melyet két műanyag gyorsrögzítővel erősíthetünk az asztalhoz. Ez elég stabilan fixálja a kormányt, de akinek mégse lenne elég, mert például szereti a vadabb kormánymozdulatokat, az az asztalán egy lyukat fúrva egy extra csavarral maximálisan rögzítheti a kormányt. A 270 fokban elforgatható kormánykerék 25 cm átmérőjű, majdnem szabályos kör alakú, de az alsó része inkább az egyeneshez közelít. Körben teljes bőr borítása van a kormánynak, mely a középső fém részig is benyúlik. Ezen a középső területen hat gombot helyeztek el, mindkét oldalon hármat. A kormány tengelyéből két igen nagyméretű acél váltókar nyúlik ki. Akinek nem tetszik a kormány sima piros talpazata, az a mellékelt sárga villám matricákkal csinosíthatja azt.

Természetesen pedál is tartozik a kormányhoz, mely szintén elég komoly kialakítású. A talpazat méretes (35 cm széles és 30 cm hosszú), mindkét lábunknak elegendő hely van rajta, sarkunk se lóg le róla, és a bal oldalon még egy lábunk pihentetésére szolgáló rész is van. A felület nagy részét domború mintázatú fém borítja, a pedálok pedig fém és rücskös műanyag részből állnak. Az alján nyolc gumi talp gátolja meg a csúszást, normál padlón is elég hatásosan. A gázpedál mérete majdnem duplája a féknek. A pedálok teteje nem fixen van rögzítve a tengelyhez, hanem el tudnak fordulni, ami még kényelmesebbé teszi a lenyomásukat.

A kormány összeszerelése és installálása igazán egyszerű. A tápegységből a pedál talpazatába megy a kábel, így az asztalra mindössze egy drótpár jut fel. A pedálból vezet egy kábel a kormány hátába is, ahonnan ugyanezen a csatlakozón keresztül jön a számítógép USB csatlakozójába vezető drót. Ennek bekötése előtt kell a drivert installálni. Miután mindez megvan, már ki is próbálhatjuk a Vezérlőpult megfelelő részében a kormányt. Itt állíthatjuk be a force-feedback erejét, valamint válaszhatunk, hogy a két pedált közös vagy külön tengelynek tekintse a gép. Az előbbi az olyan régebbi játékokhoz jó, melyek még nem kezelték a modern játékvezérlőket. Ilyenkor ugyanis egyetlen analóg tengelynek tekinti a két pedált a gép, és ha mindkettő pedált egyszerre nyomjuk, a két irány kioltja egymást. A mai játékok általában már támogatják a külön tengelyen lévő pedálokat, így realisztikusabb lesz az irányítás (azaz padlógáz mellett is tövig nyomhatjuk a féket, attól még a motor pörögni fog tovább, csak az autó lassul le).

A tesztelés során a Rally Trophy és a Need for Speed: Porsche 2000 játékokban próbáltam ki a MOMO kormányt. Mindkettőben igen meggyőző volt a használata, érthetően sokkal jobban lehetett irányítani az autót, mint billentyűzetről. A kormány fogása a kézzel összevarrt bőr borításnak köszönhetően kényelmes, a nagyméretű váltókarokat pedig minden helyzetben jól el lehetett érni. A középső hat gomb megnyomásához már kicsit változtatni kellett a kormány fogásán. Míg a felső két gomb még viszonylag jól elérhető volt hüvelykujjal, az alattuk lévő 2-2 sajnos már nem. A pedáloknál külön örültem, hogy igen nagy a talpazat, ugyanis valamelyik korábbi kormány tesztelése során zavaró volt, hogy a sarkam állandóan lecsúszott róla. Az új pedálok külön elforduló teteje pedig csak tovább növelte a kényelmességet. Az erővisszahatás ereje igen jó, a játékokban mind a motor rázkódását, mind az ütközéseket vagy az út egyenetlenségét remekül visszaadja, ráadásul akár mi magunk is szabályozhatjuk az erő nagyságát. (Sőt, egyes játékokban még a különböző effektek egymáshoz viszonyított erejét is külön beállíthatjuk.)

A MOMO Force kormány egy igen masszív, kiváló minőségű termék, mely nem véletlenül kerül jóval többe más kormányoknál. A gombok elhelyezését leszámítva semmi problémát nem tapasztaltam vele tesztelés során, igazán élvezet volt játszani vele. Az ára nettó 52.000 Ft körül van.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech MOMO Force
  • Logitech MOMO Force
  • Logitech MOMO Force
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!