25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Freelancer

Idén jelenik meg a Wing Commander sorozatról ismert Chris Roberts új űrhajós játéka.

Írta: Thomas 4 hozzászólás

Gondolom az űrszimulátorok kedvelőinek ismerősen cseng Chris Roberts neve. Neki köszönhetjük többek között a Wing Commander sorozatot is. Chris, és az általa alapított Digital Anvil már 1999 óta dolgozik a Freelanceren. 2000 végén-2001 elején a Microsoft megvette a céget, és eközben rövid időre bizonytalanná vált a játék jövője, de a fejlesztés szerencsére folytatódott.

A cselekmény valamikor a harmincadik század kezdetén játszódik, nem sokkal egy nagy háború után, mely szinte mindent megsemmisített, beleértve a Földet is. Az ismert világot négy ház irányítja, és mindegyik elsősorban a saját fennmaradásáért küzd. A játékosnak ebben a világban kell boldogulnia. A Freelancer sok szempontból az egykori Elite hagyományait követi, hajónkkal kötöttségek nélkül, szabadon barangolhatunk a bolygók között, és a legkülönfélébb munkákat vállalhatjuk el, kereskedhetünk, kalózkodhatunk, fejvadásznak állhatunk, stb. Persze ténykedéseink közben nem árt odafigyelni, hogy melyik ház, vagy más szervezet tyúkszemére lépünk rá, de alapjában szabadok leszünk.

A Freelancer természetesen sokkal többről fog szólni, mint egyszerű repkedésről. A játék egy összetett gazdasági rendszert tartalmaz, ami alapvetően a kereskedelemre, azon belül pedig egy logikus szabályrendszerre épül. Mikor egy bolygónak szüksége van valamilyen árucikkre, kiépít egy kereskedelmi útvonalat, és profit reményében nemsokára megjelennek a teherhajók. A teherforgalom növekedésével csökken a kereslet, és ennek megfelelően idővel csökkennek az árak is. A zsákmány lehetősége odavonzza a kalózokat, majd a rájuk vadászó fejvadászokat is. Az is előfordulhat, hogy a kalózok túl sikeresek, túl nagy károkat okoznak, és az árak ismét emelkednek, stb. Az univerzum él, és dinamikusan változik.

A többi szereplő a játékostól függetlenül végzi a dolgát, reagál az eseményekre és a valóságnak megfelelően, logikusan viselkedik. A játék a játékos hírnevének, felszereltségének, választott szakmájának (pl. fejvadász, zsoldos, kereskedő) és az aktuális helyi viszonyoknak megfelelően generálja a küldetéseket. Ezeket teljesítve folyamatosan nő a hírnevünk, és egyre több - és főleg nagyobb profitot hozó - küldetést kapunk, míg egy sikertelen küldetés hatására csökken a hírnevünk, és elfelejthetjük az igazán nyereséges küldetéseket. A dinamikus küldetéseket a játék egy 300-as készletből állítja össze, tehát változatosságban aligha lesz hiány (futárfeladatok, támadás, konvojok védelme, felderítés, fejvadászat, stb.). A dinamikusan generált küldetések mellet lesz még egy fokozatosan kibontakozó, fő történeti szál is, ami kb. negyven küldetést fog tartalmazni.

Tizennégy különböző képességű repülhető hajótípus közül választhatunk majd, és ezeket számtalan fegyverrel és egyéb felszerelési tárggyal módosíthatjuk. Az így kialakított hajóinkat online, a többi játékos ellen is kipróbálhatjuk. Jelenleg ez minden információ, ami a multiplayer részről ismert.

Az űrszimulátorok irányítása lényegében alig változott az X-Wing és a Wing Commander óta. Chris Roberts szerint itt az ideje valami újat, jobban kezelhetőt és főleg egyszerűbbet kitalálni, olyat, aminél nem kell billentyűkombinációk tucatjait bemagolni. Az ígéretek szerint az új, dinamikus irányítási rendszer segítségével a hajó összes funkciója könnyel elérhető lesz az egér segítségével és a pilóta fejének mozgatásával jelentősen nő a belátható játéktér is.

A mai igényekhez igazodva a Digital Anvil természetesen nagyon odafigyel a grafikára is. A modellek gyönyörűek és részletesek, és a készítők ügyelnek a megfelelő méretarányokra is, így az apró vadászok simán eltűnnek a hatalmas, több kilométer hosszú (és több ezer sokszögből álló) teherhajók és űrállomások mellett. A fény minden esetben valamilyen forrásból ered, így ha egy hatalmas teherhajó például beáll közénk és a nap közé, akkor mi bizony eltűnünk az árnyékban, és csak a saját reflektorunkra hagyatkozhatunk. A gyönyörű gázködök és a bennük cikázó kisülések nem csak látványnak szépek, de hatással vannak a hajók rendszereire is.

Sajnos a közel három éves fejlesztés ellenére elég kevés konkrét adatot lehet tudni a játékról, de az eddigiek alapján is szinte biztos, hogy az űrszimulátorok egy újabb mérföldköveként üdvözölhetjük majd valamikor 2002-ben.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Freelancer

Platform:

Fejlesztő: Digital Anvil

Kiadó: Microsoft

Megjelenés: 2003. tavasz

Minimális rendszerigény: Pentium II 600, 128 MB RAM, 16 MB-os 3D kártya, 900 MB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

-=D.J.=-
-=D.J.=- [18]
Mindegyik ürszim. jo ami itt fellet sorolva, de azert nekem az I-war2 a kedvencem utana a Freespace, majd a Starlancer. I warban nagyon tetszett a szabadsag amit a jatek biztosititt a freespaceben az ürcsatak es starlancer meg szerintem egy felturbozott fresspace clon. Na remelem a Freelancer a 3 kevereke lesz, persze jo is legyen.
Reapest
Reapest [3313]
Azért az I-War 2 se kutya, de nekem ebben a játékban az űrkereskedelem/kalózkodás a legvonzóbb. Azt terveztem egyébként is, hogyha valaha is beszerezném az SW: Galaxies-t, ott is kereskedő lennék. Úgy tűnik, hogy egy próbát tényleg mindenképpen megér.
okoska3000
okoska3000 [12750]
Próbát megér, de nekem a Starlancer jött be nagyon, a videóátvezetések is okésak...
Riker
Riker [187]
Hát nem tudom...
én személy szerint a freespace t tartom az ürszimulátorok királyának.Lehet azért ez is megér egy probát majd.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (4 db)