Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Virtua Tennis

Egy Dreamcast-ról átemelt színvonalas konzolátirattal lepett meg az Empire.

2002.04.08. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Tenisz játékprogramok terén nem kényeztetnek el bennünket túlságosan a kiadók, amiket pedig eddig láthattunk, nem túlzottan jeleskedtek grafika vagy játszhatóság tekintetében. Az Empire a Sega PC-vel lévő hosszú távú együttműködése eredményeként azonban egy tenisz programot is átírt a PC-re, mely szerencsére nem a gyenge konzol-átiratok közé sorolható.

Virtua Tennis

A játékban kezdetben hét neves férfi teniszező közül választhatunk. A pályák változatosak, a salaktól a füves talajig mindenféle szerepel a versenysorozatban. A program elég sokféle játékmódot biztosít. Játszhatunk bajnokságot, melyben egyre ügyesebb ellenfeleink legyőzése a feladat, vagy egyetlen mérkőzést tetszőleges helyszínen, bárki ellen. Mindemellett ráadásul hálózati játéklehetőség is van.

A legérdekesebb játékmód azonban a World Circuit elnevezésű versenysorozat, mely igen hosszú játékidőt biztosít. Ezen belül a világ különböző pályáin kell legyőznünk másokat, néha egy, saját magunk által kiválasztott pár segítségével. A győzelmeinkkel együtt lépünk előre a ranglistán, miközben pénzünk is gyűlik, melyet aztán különböző boltokban válthatunk be. Vásárolhatunk új mezt, szerződtethetünk jobb partnert a páros mérkőzésekhez, vagy némi pénzért cserébe elérhetővé tehetünk további pályákat a többi játékmódhoz. Mindemellett rengeteg gyakorló feladat is található szerte a földgömbön. Ezek igen érdekes dolgok, mindegyik a teniszpályán játszódik, csak egy-két extra dolgot pakoltak rá, például labdákat, tekebábukat, dobozokat vagy labdaadogató automatákat. Feladatunk változatos, például tárgyakat kell eltalálnunk, vagy kilöknünk a pályáról, megadott célba kell minél többször beletalálnunk a labdával, vagy egy fal 10 darabját kell eltalálni. Mindez időre megy, és pontot (pénzt) is kapunk egy-egy feladat teljesítéséért. Miután befejeztünk egy mérkőzést vagy gyakorló feladatot, általában megnyílik egy-egy újabb pálya is, valamint az adott helyszínen eggyel nagyobb nehézségi fokozatú verseny fog ránk várni.

Virtua Tennis

A játékosok kidolgozottsága elég részletes, igaz, az EA Sports aktuális játékait még nem sikerült teljesen megközelítenie. A pályák kidolgozottsága szintén alapos, helyén van a bíró, a hálónál ott ül a necces ütésre figyelő ember, minden vonalnál látunk valakit, és még labdaszedők is guggolnak körben. Ráadásul mindenki él, a meccs kezdetéig álló vonalbírák a szerva előtt térdre tett kézzel előre hajolnak, a hálónál ülő illető pedig az első ütés idejére a hálóra teszi ujját. Minden úgy néz ki, mint a valóságban, még a (valódi) cégek reklámjai is ott vannak a falakon. A közönség sajnos nem az igazi, a készítők az ő esetükben megelégedtek gyenge felbontású textúrákkal és alapszintű animálással, de mivel nem rajtuk van játék közben a hangsúly, ez megbocsátható. Annak ellenére, hogy a játék konzol átirat, azt kell mondjam, hogy ez alig vehető észre rajta. Míg például a Spiderman grafikáján erőteljesen felismerhető volt, hogy mindent konzolról vettek át, itt a textúrák nagy részét átdolgozták PC-s szintre. Talán két dolgot lehetne kifogásolni, az egyik a felhők árnyékának bénasága, a másik pedig, hogy valamilyen rejtélyes okból a visszajátszások gyorsítva játszódnak le.

A hangokkal sincs igazán gond, a labda elütésének puffanása hasonlít arra, amit a TV-ben is hallhatunk, és némelyik teniszező nyögése is a TV közvetítésekre emlékeztet. (Igaz, a női versenyzőknél ez a jelenség gyakrabban megfigyelhető. :-) A bíró is a valóságnak megfelelően mondja pontszámainkat, ráadásul arra is odafigyeltek a készítők, hogy a francia versenyen nem angolul mondják az állást (így például deuce helyett égalité-t hallhatunk).

Virtua Tennis

A játék menüjében még tapasztalható, hogy konzolos játékot vettek alapul, így A és B-vel illetve Start-tal hivatkoznak a fő gombokra, azonban játék közben egyáltalán nem érezzük hátrányát annak, hogy mindössze pár gombra van szükség az irányításhoz. Pár menet után már a labda irányítását is elég jól el lehet sajátítani (szerva a pálya szélére, labda visszaütése az ellentétes oldalra, lecsapások), így legalábbis az első néhány ellenfelet könnyedén legyőzhetjük.

A Virtua Tennis egy élvezetes játék lett, egyszerű irányítással és jó grafikával. Egy olyan játék, mely igen hosszú időre le tudja kötni az embert, különösen a jól elnyúló World Circuit játékmódnak köszönhetően. Aki valaha is szerette volna kipróbálni, milyen egy teniszprogram, ezzel érdemes kezdenie. ■

értékelés

Virtua Tennis

Pozitívumok
  • Egyszerű irányítás
  • Nem béna konzolátirat
Negatívumok
  • Béna kinézetű közönség
8,0
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 9
hangulat 8
Virtua Tennis
Virtua Tennis
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Virtua Tennis

hozzászólások (5)

Ghoost
Ghoost 2002.04.09. 19:40
ez egy nagyon rulez progi!
a demoval jáccogatok néha nekem az nagyon teccik!
Breki
Breki 2002.04.10. 10:43
A DEmo-t honnan lehet leszedni?
ödönke
ödönke 2002.04.10. 12:05
nekem már megvan a teljes, szerintem jó lett tök jól el lehet vele tölteni az időt, ajánlani tudom csak
Breki
Breki 2002.04.10. 13:20
Mekkora a teljes?
ödönke
ödönke 2002.04.11. 08:09
311 Mb a teljes játék, szal nem is olyan nagy
ajánlott olvasnivaló