Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Final Cut

Point-and-click kalandjáték, utalásokkal a híres rendező filmjeire.

2002.05.17. 00:00 | szerző: Wotan | Ismertető/teszt

Ha azt a nevet halljuk, hogy Alfred Hitchcock, mindenkinek a thriller filmek jutnak az eszébe. Nem véletlenül, hiszen e műfaj koronázatlan mesteréről van szó. Akik szeretik Hitchcock világát, azoknak itt a lehetőség, hogy ne csak passzív szemlélői legyenek az izgalmas történeteknek, hanem aktív résztvevői is. Egy izgalmas, lebilincselő kalandban lesz részünk, ha belevágunk a Final Cut-ba és van elég merszünk és kitartásunk, hogy a rettegés és rejtély birodalmában tett utazásunkat végig is járjuk.

Mi Joseph Shamley magándetektívet alakítjuk, akit egy gyönyörű és titokzatos nő felbérel, hogy járjon a végére egy korántsem egyszerűnek ígérkező megbízásnak. A hölgy igen gazdag nagybátyja - aki fanatikus Hitchcock rajongó - éppen egy filmet forgatott hatalmas birtokán, mígnem ő és a stáb jó pár tagja egyszer csak különös módon eltűnik. Természetesen a mi dolgunk, hogy az eltűnt személyek nyomára bukkanjunk és kiderítsük, hogy ki vagy kik állnak az eset hátterében. Miután bizarr módon megölt hullákra bukkanunk állandóan, bebizonyosodik, hogy itt bizony nem valami tréfáról van szó. Szerencsére nyomozásunkat segíti egy Alfred nevű beszélő madár, a birtokon lévő más emberek és különös megérzéseink.

Nyomozásunk a nagybácsi kastélyában veszi kezdetét, majd a szálak annyira szerteágazóak lesznek, hogy be kell járnunk a hatalmas birtokot, ahol számtalan helyszínen kell a nyomokat megkeresni és összerakni. Többek között bejárunk hangstúdiót, éttermet, szállodát, tengerpartot és építkezési területet, ahol más és más feladat vár ránk. Az épületekben minden apró zugot is át kell fésülnünk annak érdekében, hogy összeálljon a kép, a stúdióban segítenünk kell a filmforgatásban, míg a tengerpartnál a víz alatt kell kutatnunk.

A birtokon különböző emberekkel keveredünk párbeszédekbe és egyáltalán nem mindegy, hogy kinek mit mondunk, hisz minden cselekedetünk, válaszunk befolyással van a jövőre. A párbeszédekből és az alapos kutatómunkának köszönhetően folyamatosan jutunk új információkhoz, melyek a történet előrehaladtéval nyernek értelmet, így segítvén minket a megoldáshoz. Számtalan tárgyat is magunkhoz vehetünk, melyeket váratlan szituációkban, feladványokban használhatunk, és mivel nem mindenki örül annak, hogy szaglászunk a környéken, a pisztolyunk sem marad mindig a tokjában.

A Final Cut egy tipikus point-and-click kalandjáték, renderelt háttérrel. Ha valami lényeges elemre bukkantunk, vagy valamilyen feladványt kell megoldanunk, akkor a kamera ráközelít az adott szituációra, vagy pedig nagyítónk segítségével vehetjük szemügyre a helyszíneket. Egy-egy helyzetnél, kamerabeálltásnál vagy szituációnál még eredeti filmbejátszások is vannak (Psycho, Frenzy, Családi összeesküvés, Szabotőr, Topáz, Tépett Függöny), így akik sok Hitchcock filmet láttak, azoknak különösen hangulatossá válik a nyomozás (igaz, ezek a bejátszások nem feltétlenül állnak kapcsolatban a történettel).

A történet sajnos nem az igazi, a kidolgozottsága bizony hagy némi kívánnivalót maga után. Ráadásul a feladványok bonyolultsága inkább csak a kezdő kalandjátékosoknak jelent kihívást, a gyakorlott kalandozók könnyen vehetik az akadályokat. Persze azért Sherlock Holmes legyen a talpán, aki pillanatok alatt rájön olyan dolgokra is, mint hogy a madárnak viszkit kell adni két jéggel egy bizonyos pohárba - és persze az ital évjárata sem mindegy -, és ezért cserébe némi információhoz jutunk.

A Final Cut egy közepesen szépre sikerült, inkább átlagosnak tekinthető kalandjáték lett, melynek a nevén túl valóban van valami köze a világhírű rendezőhöz, de minőségében egyáltalán nem hasonlíthatjuk az ő filmjeihez. ■

hozzászólások (7)

[Gareth]
[Gareth] 2002.05.22. 22:51
Aha értem, viszont akkor döntsd el, hogy azt írjátok le az olvasóknak, amiket a külföldi site-ok, vagy pedig azt, amit a tesztész gondol a játékról. A kettő együtt kicsit bután mutat...
Dino
Dino 2002.05.22. 23:04
Azt írjuk, amit a tesztelő gondol. Arra céloztam, hogy ezt a véleményt erősítették más cikkek is...
[Gareth]
[Gareth] 2002.05.25. 00:28
Értem mire célzol, csak valahogy mégis bután mutat a kettő. Emlékszem, amikor még régen írtam erről a játékról a cikkem és odaadtam az egyik írónak (a neve legyen titok), hogy olvassa el, ő is ugyanazt mondta, amit most én. A játékról a véleményem szépen felépítettem és a végén átértékeltem. Végül leültem elé mégegyszer és méltóan befejeztem.

Ezzel ugyanerre kívánok itt is célozni, mert a végső szám nem érdekel, csak az utolsó két bekezdés valahogyan teljesen átértékeli az egész játékot. Aztán persze lehet, hogy csak én érzem így. Ha így lenne, akkor előre is bocsánatot kérek.
kertesz
kertesz 2003.02.12. 10:01
Ha segítség kell, végigjátszottam.
Martin bátyó
Martin bátyó 2003.02.12. 15:26
akkor lehet hogy neki is esek :-)
ajánlott olvasnivaló