25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Panzer Elite Special Edition

A verhetetlen tankszimulátor trónkövetelő híján újra kiadásra került egy bónusz CD-vel kiegészítve.

Írta: Lacko 6 hozzászólás

A narancsliget és a kellemes napsütés békességet sugárzott. Mindez egy nyaralás is lehetett volna Johann számára, ha nem egy Pz IV-es tankban ülne és lesben várná a jenki Sherman tankok érkezését. Ez a játék ugyanis azokat a hadszíntereket dolgozza fel, ahol 1944-ben nem okozott fagyási sérülést egy tank kezelőszemélyzetének a hideg vas érintése. Észak-Afrikában, Normandiában és Olaszországban vezethetjük tankjainkat német vagy amerikai oldalról. Ez a Panzer Elite.

A 3D kártya feltalálása óta nem igazán árasztják el a II. Világháborús tankmániásokat használható szimulátorokkal. Az SSI Panzer Commandere után pár évvel jelent meg a német Wing Simulation Team fejlesztésében a Panzer Elite. Ez a két szimulátor azóta is egyeduralkodó a maga területén. Ennek valószínűleg az az oka, hogy annyira teljes, annyira kidolgozott és annyira realisztikus szimulátorok, hogy nincs mersze egyetlen ifjú trónkövetelőnek sem megkockáztatni egy esetleges bukást.

Úgy is fogalmazhatnék, hogy azóta nem fejlődött annyit a hardware, hogy érdemi újítást hozhattak volna ki a fejlesztők. A grafikája szép, bár kissé idejét múlt. Ma már több poligon, jobb felbontású textúrák is lehetnének. De ezek olyan parasztvakítás jellegű feature-ök, ami miatt még nem éri meg új szimulátort készíteni.

A hangeffektjeiről annyit érdemes megjegyezni, hogy az amerikai online magazinok csak a „minden szimulátorok atyjának” nevezik. És a lelkes MOD készítők innen veszik át a hangokat más II. Világháborús játékokhoz, legyen az RTS, körökre osztott stratégia, vagy FPS. Ez valószínűleg nem véletlen. A német fejlesztők sokat adtak a realitásra és gondolom nekik a legkönnyebb beszerezniük az eredeti hangokat.

A játék lényege – ki gondolná – az ellenség technikájának és élő erejének a megsemmisítése a saját harckocsijaink és a játékosra bízott szakasz segítségével. Ezt megelőzően állíthatunk a saját személyzetünk összetételén, illetve a parancsnokságunkra bízott harckocsik személyzetén. Válogathatunk a lőszerek és egyéb kiegészítők közül (pl. plusz géppuska, vagy a torony köré illetve a lánctalpak mellé szerelt páncélköpeny). Ha szakaszunk készen áll a harcra, jelentkeznünk kell eligazításra, ahol egy katonai térképen elmagyarázzák a helyzetet és megadják nekünk a feladatainkat. Ez a térképes rész – bár mellékesnek tűnhet – nagyon valósághűre és hangulatosra sikerült.

Aztán ott találjuk magunkat a 3D-s harctéren és kezdetét veszi az ereszdelahajamat! Természetesen nem mindent nekünk kell csinálnunk, hiszen erre vannak az embereink, akik ha jó kiképzést kaptak (vagy kampány esetében sok tapasztalatot szereztek velünk a harcban) akkor a tőlünk kapott parancsok alapján egész jól elboldogulnak. Kijelölhetünk számukra célpontot, vagy akár rá is bízhatjuk egy tapasztalt lövegkezelőre, hogy milyen sorrendben végez az észlelt ellenségekkel vagy akár parancsba adhatjuk nekik, hogy hagyják abba a tüzelést, ha az ellenség olyan messze van, hogy csak lőszerpocsékolás a tüzelés. Ezen kívül – ha rendelkezésünkre áll – tüzérségi támogatást is kérhetünk.

Nagyon fontos a szakaszunk többi páncélosa is. Mivel mi vagyunk az egység parancsnoka, nem csak a saját tankunkkal kell foglalkoznunk, hanem a szakasz 2-3 másik tankjával is. Persze ők is megpróbálják megoldani a feladatokat, mivel azonban mi rendelkezünk valódi intelligenciával, nem árt ha parancsokat adunk nekik: formációkba rendeződhetünk a terep és a cél függvényében, vagy egyenként megjelölhetjük számukra a pozíciót. A tűz alá vett célokkal pedig ugyan olyan parancsokat adhatunk, mint saját lövegkezelőnknek.

Segíti az irányítást az a - viccesen - Mause tank-nak nevezett rajz is, mely alapból a képernyő bal felső sarkában látható. Ezzel majdnem minden parancs kiadható és tetszőlegesen méretezhető és eltolható. Persze akiket zavar, azok számára kikapcsolható.

Mivel az eredeti játék nem az a kifejezett újdonság ezért hatalmas tapasztalat gyűlt már össze az interneten. Mivel a Panzer Elite szakaszok oldalai elárasztják a világhálót tesztelés nélkül is bátran ki merem állítani, hogy a PE multiplayer része is jóra sikeredett. Harcolhatunk együtt vagy egymás ellen, TCP/IP alapokon.

Az újdonság a Gold Editionban az, hogy az évek során összegyűlt MOD-ok közül kiválasztották a legsikeresebbeket és a patchekkel feltúrbózott eredeti játék mellé pakolták. Ez persze nem egy hatalmas újítás, de a JoWooD nyugodt lelkiismerettel piacra dobhatta abból a meggondolásból, amit az elején írtam, hogy nincs más PE szintű szimulátor a boltok polcain.

Hét darab ilyen MOD szerepel a bónusz CD-n melyek közül a legfontosabbak: a Snow and Night, mely orosz páncélosakat helyez a játékba, és természetesen vezethetjük is őket a hozzá készített scenariókban. És a Monty vs Rommel, mely a nevéből is kiderül, az Észak-Afrikai harcot teszi játszhatóvá az angolok és a németek között.

A Panzer Elie egy olyan szimulátor, amely minden valamire való II. Világháborús játékos polcán ott kell hogy legyen. Igazi Panzerkampfwagen hangulat. Izgalmas csaták. A Bonusz CD ugyan nem egy hatalmas újítás, de aki nem vette meg pár évvel ezelőtt – az első kiadáskor – azoknak lehetőségük van erre most. Egy ide vágó Pink Floyd idézettel zárnám a cikket: When the Tigers broke free at Anzio...

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

80%
grafika
7
hangok
9
játszhatóság
8
hangulat
9
Pozitívumok
 • Verhetetlen szimulátor
 • Realisztikus
 • Hangulatos
Negatívumok
 • Kicsit már régi
 • Nem sok újdonság

További képek

 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition
 • Panzer Elite Special Edition

Panzer Elite Special Edition

Platform:

Megjelenés: 2002. március 10.

» Tovább a játék adatlapjára

Lacko

Lacko
Még ZX Spectrumon kezdte stratégiai játékokkal. Azóta megkedvelte a taktikai FPS-eket, a point'n'click kalandjátékokat, a gazdasági- és társadalomszimulátorokat. Örök Arma-játékos és tartalomfejlesztő.

HOZZÁSZÓLÁSOK

sulyid
sulyid [899]
Máig a legnagyobb...
fcb05
fcb05 [1]
a Snow and Night mod-ot melyik oldalon lehet letölteni és hova kell kicsomagolni????????
Rommel
Rommel [140]
Nos én meg megrendeltem. 990 volt a panzer elite SE, de 2 CD helyett 1-et kaptam csak, nincsen benne a kiegészítőket tartalmazó CD. Szal annyival több csak a sima panzer elitnél, hogy van benne egy mod-töltő.
Be is szereztem hamar a Monty vs Rommel mod-ot - vajh, miért is?! - de az meg valami állat nehéz!

Indulhatok 2 db Pz3H-val és 2 db Pz3G-vel, de ezek a matilda 2A-val szemben nagyon gyérek sajna.Ami a lényeg, hogy kb neked ezzel a 4 db tankkal kell felvenned a versenyt min. 12 db matildával, akik a lövegjeikkel simán levadásznak, volt, hogy 900 m-ről!!!
Nekem ez a sima páncéltörő lövedékkel sem sikerült 50m-en belülről sem!
A spec lőszerrel már néha ki sikerült lőnöm a matildát, 100m-ről is:-)

Nah, szal aki gondolja írja meg ide a tapasztalatait, főleg ezzel a moddal kapcsolatosan.
Bugs Bunny
Bugs Bunny [1541]
Nah, én még csak most próbálam ki, eddig nem ismertem+nagyon senkise mondott semmit erről a játékról, de aztán elkeztem valami háborús; tankos játékot keresni és rátaláltam erre! Gyorsan be is szereztem...:)
A véleményem a gameröl: grafika kisit lehetne szebb, mert már eléggé idejét múlt, de a hangulata az nagyon jó, egyszerűen annyira eltalálták, h ezt nem sokan tudnák utánozni sztem, de ahogy eddig észrevettem nem is akarják, mert 3(kb) év alatt csak ez az egy ilyen stílusú game készült, de ez legalább nagyon über lett! Szal Én is azt mondom, mint a Lackó cikkében: "minden valamire való II. Világháborús játékos polcán ott kell hogy legyen" >>> ez tök igaz!
zsoo
zsoo [1267]
khmmmm...
Lehetne magyarul is!

(bocs neeeeem kell!)

Üdv.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (6 db)